3 Μυστικά για να επιβιώσεις σε έναν χώρο εργασίας που το περιβάλλον και η δουλειά δεν σου αρέσουν

Woman in home office with computer and paperwork smiling

Σε όλους μας έχει συμβεί να συμβιβαστούμε σε έναν εργασιακό χώρο που δεν ανταποκρίνεται στα «θέλω» μας. Όμως σε μια χώρα που στενάζει τόσο εργασιακά όσο και οικονομικά οι υποχωρήσεις είναι αναγκαίες. Όπως έλεγε και η γιαγιά μου στο μεγάλο αέρα επιβιώνει το δέντρο που μπορεί και ελίσσεται και δεν μένει άκαμπτο.

Με τις δουλειές να είναι λιγοστές και τους φόρους να αυξάνονται, δύσκολα αποχωρείς από μία δουλειά, ακόμη και αν δεν είναι πλέον στα μέτρα σου. Ο καθένας από εμάς μπορεί να σκεφτεί άπειρους λόγους που μας κάνουν να θέλουμε ν’ αποχωρήσουμε από μία δουλειά. Το παρακάτω κείμενο ωστόσο δεν προσφέρει εναλλακτικές καριέρας, αλλά έναν μικρό οδηγό που θα σε βοηθήσει να αντεπεξέλθεις μέχρι να βρεις κάτι καλύτερο.

Διαπραγματεύσου για αλλαγές

Ένας δυσαρεστημένος υπάλληλος δεν κάνει καλό σε κανέναν. Ούτε στην εταιρεία, αλλά ούτε στον εαυτό του. Και παρότι μπορεί να θεωρείς πως η μάχη έχει χαθεί, υπάρχουν τρόποι να διορθώσει -έστω και λίγο- την κατάσταση. Αρκεί να είσαι καλός διαπραγματευτής. Δουλεύεις πάρα πολλές ώρες; Η δουλειά σου δεν έχει πλέον προκλήσεις; Πληρώνεσαι λιγότερα απ’ όσα αξίζεις; Κάνε μία συνάντηση με το αφεντικό σου και μίλησε του ανοιχτά για το πως αισθάνεσαι για την κατάσταση.

Το μυστικό είναι να τον πείσεις πως είσαι ένας άνθρωπος που όντως έχει πολλά να προσφέρει και απλά χρειάζεται ένα κίνητρο.

Θυμήσου πως οτιδήποτε παραπάνω σου δοθεί μισθοδοσιακά, είναι μία μικρή νίκη. Αν πάλι δεν υπάρχει το περιθώριο αύξησης στο μισθό, διαπραγματεύσου τη μείωση των ευθυνών που ήδη έχεις. Αν και αυτό καθίσταται αδύνατο από τις υπάρχουσες συνθήκες, τότε βάλε στο τραπέζι τα ωράρια της εργασίας σου. Οποιαδήποτε δυσκολία και αν αντιμετωπίζεις, όσο μιλάς ανοιχτά και ξεκάθαρα, τόσο καταλαβαίνει και ο άλλος πως έχει να κάνει με επαγγελματία. Μία συμπεριφορά, που όλοι οι εργοδότες θέλουν για τους εργαζομένους τους.

Βάλε μικρούς στόχους για τον εαυτό σου

Το ότι το περιβάλλον δεν είναι ιδανικό για τα στάνταρ σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μειωθούν οι προσπάθειες σου. Άλλωστε μην ξεχνάς πως όταν φέρνεις εις πέρας ένα ατομικό project, όλα περνούν κατευθείαν στο βιογραφικό σου.

Οπότε, αυτό που πρέπει να ζητάς από τον εαυτό σου, είναι να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση.

Να καλείσαι να απαντήσεις στο ερώτημα «είναι αυτό το καλύτερο που μπορώ να δώσω;». Μπορεί να νιώθεις πως δεν το χρωστάς -πλέον- στην εταιρεία επειδή είσαι δυσαρεστημένος, αλλά το χρωστάς σίγουρα στον εαυτό σου.

Αφιέρωσε χρόνο για αναζήτηση νέας εργασίας

Το μυστικό είναι να βρίσκεις χρόνο χωρίς ν’ αφήνεις ανεκπλήρωτες τις υποχρεώσεις σου στη δουλειά. Το χρονικό αυτό όριο, θα το ορίσεις εσύ ανάλογα με τις ώρες που εργάζεσαι.

Για παράδειγμα, αφιέρωσε 15 λεπτά πριν ξεκινήσεις τη δουλειά ή αφού την τελειώσεις -ή και κατ’ ανάγκη στο διάλειμμα σου- για να ψάξεις θέσεις εργασίας και να κλείσεις ραντεβού.

Αυτό είναι κάτι που, αν δεν προλαβαίνεις να το κάνεις καθημερινά, πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Φρόντισε το πρόγραμμα σου να είναι ευέλικτο έτσι ώστε να ψάξεις με προσοχή. Άλλωστε μιλάμε για το μέλλον σου…

 

Πηγή: Καριέρα. gr

 

Comments

comments

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!