5 Τρόποι να προστατεύσεις τον σκύλο σου από το κρύο

Ο χειμώνας μπορεί να είναι δύσκολη εποχή για ένα σκύλο – ιδιαίτερα μικρό στην ηλικία και ευαίσθητο στο κρύο και την υγρασία. Υπάρχουν όμως ορισμένοι απλοί τρόποι για να τον κρατήσετε υγιή, χαρίζοντάς του ευεξία και μακροζωία. Εμείς, ως ενήλικες, έχοντας την ευθύνη του ζώου που επιλέξαμε να μπει στο σπιτικό μας και να γίνει μέλος της οικογένειάς μας πρέπει να το προστατεύσουμε από την παγωνιά που μαστίζει τη χώρας μας.

Αυτό το λατρεμένο φιλαράκι τώρα που η θερμοκρασία έπεσε για τα καλά αν και έχει γούνα δεν μπορεί να αντέξει το πολικό ψύχος. Ο καλύτερος τρόπος γι αυτό είναι φυσικά να τα έχουμε μέσα στο σπίτι! Αν παρόλα αυτά ο σκύλος σας έχει μάθει να ζει στην αυλή, ορίστε μερικές σημαντικές συμβουλές για να τον κρατάτε ζεστό!

1) ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι σημαντικό να παρέχετε στο σκύλο ή στη γάτα σας υψηλής ποιότητας τροφή, με τα απαραίτητα συστατικά για να διατηρούν γερό το τρίχωμά τους που τα ζεσταίνει!

Μερικοί κτηνίατροι μάλιστα προτείνουν να προσθέτετε και κάποια έλαια ή βιταμίνες στην ξηρά τροφή που δίνετε στο ζώο σας.Ζητήστε του να σας προτείνει κάποιες.

Αυξήστε την ποσότητα της τροφής και ειδικά της πρωτεΐνης για να διατηρήσει το ζώο σας το βάρος του. Προσοχή όμως, αν είναι υπέρβαρο μην το κάνετε.

Προσπαθήστε να προσφέρετε στο ζώο σας χλιαρό νερό και μην αφήνετε το μπολ του εκτεθειμένο να παγώνει. Το ζώο πρέπει να έχει πάντα νερό διαθέσιμο για να ενυδατώνεται αλλιώς η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία.

Μην χρησιμοποιείτε μεταλλικά μπολ για φαγητό ή νερό γιατί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σε περιοχές που χιονίζει, μπορεί η γλώσσα του να κολλήσει στο μέταλλο!

Ελέγχετε συχνά μέσα στη μέρα ότι το νερό και το φαγητό του ζώου δεν έχουν παγώσει!

2) ΚΡΕΒΑΤΙ-ΣΠΙΤΑΚΙ

Εξασφαλίστε ότι τα ζώα σας και ειδικά τα ηλικιωμένα ή όσα έχουν αρθριτικά έχουν χοντρά ζεστά κρεβάτια ή μαξιλάρες, κουβέρτες ή ένα παλιό πάπλωμα για να ξαπλώσουν χωρίς να πονούν τα πόδια τους.

Μην τοποθετείτε το οποιοδήποτε κρεβάτι ζώου κατευθείαν στο χώμα, το τσιμέντο ή το πάτωμα! Βάλτε το κρεβάτι σε κάποιο μέρος χωρίς υγρασία ή υπερυψωμένα ή στρώστε από κάτω κάτι ακόμα όπως παλιές πετσέτες ή σεντόνια για να απομακρύνεται η υγρασία και το κρύο. Φυσικά η καλύτερη επιλογή είναι να τοποθετήσετε την κουβέρτα/κρεβάτι μέσα σε σπιτάκι σκύλου.

Σιγουρευτείτε ότι το σκυλόσπιτο είναι καλά μονωμένο. Τα περισσότερα σπιτάκια που πουλάνε τα pet shops είναι κατάλληλα φτιαγμένα, είτε πλαστικά είτε ξύλινα, για να προστατεύουν το σκύλο από τη υγρασία και να κρατούν την θερμότητα στο εσωτερικό τους. Το σπιτάκι πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο για να χωρά και να ξαπλώνει με άνεση το ζώο αλλά όχι υπερβολικά μεγάλο γιατί δεν θα διατηρεί την θερμότητα!

3) ΤΡΙΧΩΜΑ

Εξασφαλίστε ότι το τρίχωμα του σκυλιού σας δεν έχει κόμπους! Αν το τρίχωμα του είναι μπλεγμένο δεν θα του εξασφαλίσει την προστασία που χρειάζεται.

Μην κουρεύετε το σκυλάκι σας τον χειμώνα. Τα παλτουδάκια σκύλων δεν ζεσταίνουν το ζώο όπως το τρίχωμά του! Αν το σκυλάκι σας είναι μακρύτριχο, φροντίστε να το κουρεύετε την άνοιξη και το καλοκαίρι που ζεσταίνεται ενώ το χειμώνα αφήστε το με το τρίχωμά του και βουρτσίζετέ το καθημερινά για να μην μπλέκεται το τρίχωμά του.

4) ΠΑΤΟΥΣΕΣ

Προστατέψτε τις πατούσες του! Το χιόνι και ο πάγος μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά κρυοπαγήματα στα πόδια του σκύλου, αν πρόκειται να μείνει κάποιες ώρες στην ύπαιθρο… Αν σας φαίνεται «λουλού» κατάσταση ένα παπουτσωμένο κυνηγόσκυλο – ή έστω με σακούλες στα πόδια, τότε ή θα πρέπει να περιορίσετε το χρόνο των περιπάτων τις ημέρες που έχει πολύ κρύο ή να επανεξετάσετε βιωματικά την όλη κατάσταση, βγάζοντας τις γαλότσες σας σε παρόμοιες συνθήκες!…

5) ΘΕΡΜΟΦΟΡΕΣ

Χρησιμοποιείστε θερμοφόρες! Αν το σπίτι σας ή «το μέρος» διαμονής του σκύλου σας έχει γενικά υγρασία, μπορείτε να προστατέψετε το σκύλο σας (από αρθρίτιδα και κρυολογήματα) βάζοντας κάτω από το «κρεβάτι» του μία θερμοφόρα… Αυτό θα τον κρατούσε ζεστό για κάποιες ώρες…

 

 

Πηγή: Adespoto.gr

 

Comments

comments

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!