Η αναπηρία, δεν είναι εμπόδιο για μια καλή σεξουαλική ζωή

 

sexy

Οι άνθρωποι που έχουν σταθερή και καλή σεξουαλική ζωή φαίνεται να παρουσιάζουν λιγότερο συχνά κατάθλιψη. Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, που επηρεάζει την ερωτική διάθεση και των 2 φύλων, ενώ δυναμώνει τους μυς και τα οστά.

Οι συχνές σεξουαλικές επαφές φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και βελτιώνουν την εικόνα του δέρματος, ενεργοποιώντας τον υποδόριο ιστό.

Η φροντίδα της σεξουαλικής υγείας ατόμων με αναπηρία, χρόνια νόσο ή καρκίνο είναι ένα από τα αντικείμενα της σεξουαλικής ιατρικής.

Η αναπηρία, δεν είναι πλέον ανασταλτικός παράγοντας για μια καλή σεξουαλική ζωή, δεδομένης της εξέλιξης της ιατρικής αλλά και της ψυχολογικής υποστήριξης.

Σεξολόγοι και ψυχοθεραπευτές, στοχεύουν στη μέγιστη βελτίωση της ερωτικής και σεξουαλικής λειτουργίας αποκαλύπτοντας και καλλιεργώντας τις ικανότητες του ατόμου ή του ζευγαριού, ανεξάρτητα από προβλήματα αναπηρίας.

Η αναπηρία, δεν είναι πλέον ανασταλτικός παράγοντας ή ταμπού για μια καλή σεξουαλική ζωή.

Η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος οδηγεί σε κοινωνική απόσυρση και περιορισμένη αποκατάσταση ενώ η σεξουαλική εγρήγορση συνδέεται με ταχύτερη και καλύτερη αποκατάσταση.

Στους άνδρες υπάρχουν αλλαγές στην ποιότητα της στύσης, δυσλειτουργία εκσπερμάτωσης, προβλήματα γονιμότητας.

Στις γυναίκες υπάρχουν μεταβολές στη σεξουαλική επιθυμία, στη λίπανση του κόλπου, ή στη διέγερση.

Και στα δύο φύλα υπάρχουν διαταραχές οργασμού.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες παίζουν ρόλο στο πώς το άτομο με κάκωση νωτιαίου αντιλαμβάνεται και εκφράζει τη σεξουαλικότητά του.

Κατά την αρχική φάση στο επίκεντρο είναι η φυσική ανάρρωση και αποκατάσταση.

Καθώς πολλά άτομα δεν δραστηριοποιούνται σεξουαλικά για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την κάκωση νωτιαίου μυελού μπορεί να μην αντιλαμβάνονται πλήρως τις συνέπειες της βλάβης στη σεξουαλική λειτουργία για αρκετό καιρό.

Σημαντικό είναι τα άτομα και τα ζευγάρια να καταλάβουν πώς λειτουργεί το σώμα μετά τη βλάβη στο νωτιαίο μυελό, να είναι προετοιμασμένα και να εκπαιδεύονται για ιατρικά και πρακτικά θέματα που θα αντιμετωπίσουν όταν δραστηριοποιηθούν σεξουαλικά.

Οι φυσικοθεραπευτές και οι εργοθεραπευτές είναι αυτοί που εκπαιδεύουν, εξηγούν και επιδεικνύουν τεχνικές σεξουαλικής επαφής στα άτομα με κάκωση του νωτιαίου μυελού.

Πολύ πιθανό τα άτομα αυτά να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις στάσεις που συνήθιζαν πριν την κάκωση του νωτιαίου μυελού.

Ωστόσο μπορούν να βρουν νέες στάσεις μέσω προσωπικής αναζήτησης και επικοινωνίας.

Το επίπεδο και το είδος της βλάβης, το εύρος κίνησης των αρθρώσεων : λαμβάνονται υπόψη κατά τη συζήτηση για πιθανές στάσεις κατά το σεξ.

Προτείνονται διάφορες στάσεις, με γνώμονα την ασφάλεια και την άνεση του ατόμου με κάκωση νωτιαίου μυελού και του/της συντρόφου.

Σε ορισμένα κέντρα υπάρχουν ιδιαίτεροι, απομονωμένοι χώροι οι οποίοι παρέχονται σε ζευγάρια που επιθυμούν να εξερευνήσουν/δοκιμάσουν σεξουαλικές προοπτικές της σχέσης τους μετά την κάκωση του νωτιαίου μυελού.

Διαβάστε επίσης:

Κινδυνεύει ο άντρας κάνοντας στοματικό σεξ;

 

Comments

comments

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!