Αυτό είναι το αρχαιότερο διαβατήριο του κόσμου!

Πρόκειται για ένα διαβατήριο του 1636, το οποίο διαφέρει πολύ από τα σύγχρονα διαβατήρια.

Μοιάζοντας περισσότερο με ένα απλό έγγραφο, το διαβατήριο ανήκει στον Σερ Τόμας Λίτλτον και υπογράφεται από τον Charles. R -γνωστότερο ως βασιλιά Κάρολο Α’ της Αγγλίας.

Το παλιότερο διαβατήριο του κόσμου το έφερε  στο φως  της δημοσιότητας σε δημοσίευμά του το Business Insider. Όπως διαφαίνεται δημόσια έγγραφα υπήρχαν και στην παλιά εποχή.

Βάσει του εγγράφου, δίνεται άδεια με χρονικό ορίζοντα τριών ετών στον Σερ Τόμας Λίτλτον «να περάσει στο μέρος πέρα από τις θάλασσες», χωρίς ωστόσο να του επιτρέπεται η είσοδος σε εδάφη μη φιλικών προς τη Βρετανία μοναρχιών.

Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας (γνωστό και ως τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας) που πιστεύεται ότι χορηγεί τα πιο ακριβοθώρητα ταξιδιωτικά έγγραφα στον κόσμο.

Αυτά τα διαβατήρια της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εκδίδονται μόνο για τα τρία υψηλότερα μέλη του Τάγματος, που είναι ο Μέγας Μάγιστρος, ο Αναπληρωτής Μέγας Μάγιστρος και ο Καγκελάριος.

Όλοι οι άλλοι αξιωματικοί του τάγματος χρησιμοποιούν τα διαβατήρια που εκδίδονται από τις χώρες καταγωγής τους.

Όπως αναφέρεται επίσης στο «πρωτόγονο» αυτό διαβατήριο, ο Σερ Τόμας Λίτλτον θα ταξίδευε μαζί με τέσσερις υπηρέτες, έχοντας πάνω του 50 λίρες και λίγα ακόμη, απολύτως αναγκαία αντικείμενα.

Το διαβατήριο πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Bonhams, στο Λονδίνο την περασμένη χρονιά, αντί 1.375 λιρών (περίπου 1.570 ευρώ).

Σύμφωνα με τον ειδικό στην ιστορία των διαβατηρίων Τομ Τόπολ, πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο έγγραφο.

Comments

comments