Αυτοπεποίθηση: 4 συμβουλές για να την τονώσετε στο παιδί σας

Καθημερινά τα παιδιά, είτε στο σχολείο είτε μέσα στο περιβάλλον το οποίο μεγαλώνουν, έρχονται αντιμέτωπα με διαφορετικές προκλήσεις. Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς βοηθούν το παιδί να τις αντιμετωπίζει παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν θα έχουν θετική εξέλιξη. Οι γονείς, συχνά, εκφράζουν παράπονα για τις αδυναμίες των παιδιών τους π.χ. φοβάται το σκοτάδι, δεν αντιδράει όταν του μιλάνε άσχημα στο σχολείο κλπ.

Πότε ξεκινά να χτίζετε η αυτοπεποίθηση των παιδιών;

Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι το οποίο χτίζεται σιγά σιγά σταδιακά και ξεκινά από πράγματα που μπορώ να κάνω εγώ για τον εαυτό μου και ολοκληρώνεται με το περιβάλλον και το σύνολο. Στην ηλικία μεταξύ δύο με τριών ετών, τα παιδιά αρχίζουν να αποκτούν συνείδηση της ατομικότητας τους και κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους, οι περισσότεροι γονείς, προσπαθούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του παιδιού τους.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, παρακάτω παραθέτει συμβουλές για το πώς μπορούν οι γονείς, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού τους:

Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του παιδιού σας

Στην ηλικία των 3 ετών τα παιδιά είναι ικανά να γδύνονται, να ξεντύνονται αλλά και να τρώνε μόνα τους. Αποφύγετε να τα κάνετε εσείς, αντί για εκείνα, προκειμένου να γλυτώσετε χρόνο γιατί με αυτό τον τρόπο μειώνετε στο παιδί σας την διάθεση να αυτενεργήσει, που σε αυτή την ηλικία είναι πολύ έντονη. Τα παιδιά ζητάνε να ντυθούν μόνα τους ή να φάνε και εμείς πολλές φορές δεν τα αφήνουμε προκειμένου να μη λερώσουν τον χώρο ή να μη μας καθυστερήσουν.  Διαθέστε περισσότερο χρόνο στο παιδί σας, κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθοδηγήστε και ενθαρρύνετε να κάνει πράγματα μόνο του. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσει ικανό ότι μπορεί να κάνει πράγματα για τον εαυτό του.

Διδάξτε νέες δεξιότητες στο παιδί σας μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες του σπιτιού

Η καθημερινότητα δίνει πολλές ευκαιρίες να διδάξουμε στο παιδί μας νέες δεξιότητες. Στα παιδιά αρέσει να βρίσκονται μαζί με τους γονείς τους και να συμμετέχουν βοηθώντας στις καθημερινές δραστηριότητες. Να επιλέγετε πάντα ώρες που είναι ξεκούραστο. Να έχετε την υπομονή να του δείξετε, αρκετές φορές, τον τρόπο με τον οποίο γίνεται και μόλις επιχειρήσει να το κάνει μόνο του, επαινέστε για την προσπάθεια του και όχι για το αποτέλεσμα.

Η σύγκριση καταστρέφει την αυτοπεποίθηση

Κάθε παιδί έχει το δικό του χαρακτήρα, την προσωπικότητα, κίνητρα και διαφορετικό ρυθμό μάθησης. Ο χρόνος ή ο τρόπος που χρειάζεται ένα παιδί για να μάθει μία νέα δεξιότητα ή να αντιδράσει σε μία κατάσταση είναι διαφορετικός από τον χρόνο που μπορεί να χρειάζεται κάποιο άλλο, της ίδιας ηλικίας. Είναι προτιμότερο να μη μπείτε στη διαδικασία σύγκρισης και να μη χρησιμοποιήσετε επιχειρήματα π.χ. δες πόσο ωραία το έκανε ο Γιωργάκης, προκειμένου να «πείσετε» το παιδί σας να κάνει κάτι πιο γρήγορα ή καλύτερα. Πάντα επιβραβεύετε το παιδί σας για την προσπάθεια και δεν κρίνετε αρνητικά το αποτέλεσμα.

Δώστε την ευκαιρία να ολοκληρώνει τις εργασίες μόνο του: Αποφύγετε να παρεμβαίνετε

Πολλές φορές παρόλο που μπορεί να έχετε αφιερώσει αρκετό χρόνο να δείξετε κάτι στο παιδί σας π.χ. πώς να φτιάχνει ένα παζλ ή μία κατασκευή, εκείνο θα εξακολουθεί να δυσκολεύεται. Η προσπάθεια και η επιμονή που χρειάζεται ένα παιδί ώστε να καταφέρει να ολοκληρώσει κάτι είναι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Το παιδί βιώνει ότι το κατάφερε μόνο του. Η στάση των γονέων πρέπει να είναι «προσπάθησε μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου». Αντισταθείτε στον πειρασμό να παρέμβετε και να το κάνετε εσείς, αντί για εκείνο. Δώστε του χρόνο να το προσπαθήσει μόνο του και καθοδηγήστε το μόνο όταν σας το ζητήσει.

Συμβουλή Ειδικού:

Η αυτοπεποίθηση είναι η προωθητική δύναμη για όλες τις ενέργειες μας. Οι γονείς, μπορούν να ενθαρρύνουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού τους αποφεύγοντας τις υπερβολές. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει στην ανυπακοή. Αυτό που συμβουλεύουμε  τους γονείς είναι να επιβραβεύουν και να ενισχύουν την ανεξαρτησία του παιδιού τους, διατηρώντας μία ισορροπία που να συμβαδίζει με την πραγματική του εικόνα και τις δυνατότητες του. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας προσπαθεί να κάνει πράγματα αλλά δεν τα καταφέρνει αυτό μπορεί να σημαίνει κάποια ήπια αναπτυξιακή καθυστέρηση που το δυσκολεύει να αναπτύξει τις ικανότητες του. Είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για αξιολόγηση και συμβουλευτική.

 

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Μικράς Ασίας 76, Γουδή | Τηλ: 2107488269
www.mandou.gr

 

 

 

Comments

comments

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

 

No Comments Yet

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>