Μέχρι πού εισχωρούν τα συστατικά των καλλυντικών στην επιδερμίδα μας;

krema

Το δέρμα μας είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός, μια ημιπερατή, αδιάβροχη ασπίδα που παρεμβάλλεται ανάμεσα στα ζωτικά μας όργανα και στο περιβάλλον.

Χωρίζεται όπως γνωρίζουμε σε 3 τμήματα, την επιδερμίδα, το χόριο ή κυρίως δέρμα και τον υποδόριο ιστό.

Αν αναλύσουμε τη δομή και τη σύσταση της επιδερμίδας θα διαπιστώσουμε ότι διαθέτει ένα σοφά σχηματισμένο σύστημα από τρία διαδοχικά φράγματα:

Εξωτερικά καλύπτεται από τον υδρολιπιδικό μανδύα, ένα φυσικό φιλμ με ελαφρώς όξινο pH που αποτελείται από σμήγμα και ιδρώτα.

Ρόλος του είναι να εμποδίζει την διέλευση των ουσιών, αλλά όταν χρειάζεται, να είναι φιλικό με την υδατική και την λιπαρή φύση μιας ουσίας.

Το δεύτερο και πιο ισχυρό φράγμα, η κεράτινη στιβάδα, μοιάζει με έναν τοίχο από τούβλα, όπου τα τούβλα είναι τα σχεδόν αδιαπέραστα.

Νεκρά κύτταρα και το τσιμέντο η ενδιάμεση (μεσοκυττάριος) ουσία (λιπίδια και Φυσικοί Ενυδατικοί Παράγοντες / NMF).

Το τρίτο, λεπτότερο αλλά πολύ ανθεκτικότερο φράγμα, είναι η δερμο-επιδερμική συμβολή, η μεμβράνη που χωρίζει την κεράτινη στιβάδα από το χόριο.

Η οποία λειτουργεί ως επιλεκτικό φίλτρο.

Κι εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο…

Κάτω από ποιες συνθήκες και με ποιους μηχανισμούς μπορεί να γίνει η διείσδυση των ενεργών συστατικών ενός καλλυντικού προϊόντος;

Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών στην επιδερμίδα μας;

1. Το μέγεθος, δηλαδή το μοριακό βάρος του ενεργού συστατικού είναι ο βασικός παράγοντας που επιτρέπει ή εμποδίζει τη διείσδυση μιας ουσίας.

Τα μεγάλα μόρια (πάνω από 500 Daltons) είναι σχεδόν αδύνατον να διαπεράσουν τον «τοίχο» των νεκρών κυττάρων.

Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το υαλουρονικό οξύ μεγάλου μοριακού βάρους που παραμένει στην επιφάνεια της επιδερμίδας και την ενυδατώνει.

Σε αντίθεση με τα κλάσματα υαλουρονικού οξέος, μικρού μοριακού βάρους, που τη διαπερνούν και «γεμίζουν» τις ρυτίδες εκ των έσω.

2. Ο υδρόφιλος, λιπόφιλος ή αμφίφυλος χαρακτήρας της ουσίας είναι ένας επιπλέον παράγοντας που καθορίζει την ευκολία διείσδυσής της.

Σε γενικές γραμμές, τα λιπόφιλα ή αμφίφυλα συστατικά «ξεγλιστρούν» ευκολότερα, χάρη στη βιοσυμβατότητά τους με τα λιπίδια, του μεσοκυττάριου χώρου.

Μεγαλύτερη δυσκολία έχουν τα υδρόφιλα συστατικά, τα οποία θα πρέπει να διαπεράσουν τη συμπαγή στιβάδα των κερατινοκυττάρων.

Και ο παράγοντας όμως αυτός αξιοποιείται κατάλληλα.

Για παράδειγμα το υδρόφιλο γαλακτικό οξύ (ΑΗΑ) παραμένει στην επιφάνεια και απολεπίζει τα νεκρά κύτταρα.

Ενώ το λιπόφιλο σαλικυλικό οξύ διεισδύει βαθύτερα στους πόρους και καταπολεμά την ακμή.

3. Η πολικότητα, η ιοντική ή μοριακή κατάσταση του ενεργού συστατικού διαφοροποιεί σημαντικά την ικανότητα διείσδυσής του.

Για παράδειγμα, δύο υδατοδιαλυτές ουσίες ενδέχεται να έχουν διαφορετικό βαθμό διείσδυσης εξαιτίας της διαφορετικής πολικότητάς τους .

4. Το πάχος ή η κατάσταση της επιδερμίδας, τέλος, παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Σε περιοχές που το πάχος της είναι μικρό- όπως η ζώνη γύρω από τα μάτια- τα συστατικά διεισδύουν ευκολότερα, έχοντας να διαπεράσουν λιγότερες στιβάδες.

Αυτός είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που ορισμένες δραστικές συνθέσεις για το πρόσωπο συνιστάται να μην εφαρμόζονται στην επιδερμίδα γύρω από τα μάτια.

Από την άλλη, ο διαταραγμένος επιδερμικός φραγμός (το «τείχος») σε μια επιδερμίδα ταλαιπωρημένη, αφυδατωμένη ή απλά έπειτα από έντονη απολέπιση, διευκολύνει τη διείσδυση των ενεργών συστατικών.

Αλλά όμως και την «εισβολή» ερεθιστικών ουσιών ή αλλεργιογόνων.

Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών στην επιδερμίδα μας; Μήπως απειλούν την υγεία μας;

Όχι! Ευτυχώς το δέρμα δεν απορροφά κάθε τι που αγγίζει ή απλώνουμε πάνω του.

Ούτε αληθεύει ότι οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα καλλυντικά φτάνουν στο αίμα (σε 26 δευτερόλεπτα όπως λένε!) και μας δηλητηριάζουν….

Αν ήταν έτσι, το σώμα μας θα ρουφούσε το νερό σαν σφουγγάρι, κάθε φορά που μπαίνουμε στη θάλασσα ή στη μπανιέρα μας!

Όσο για την τοξικότητα ενός συστατικού, ισχύει η γνωστή ρήση: «η μεγάλη δόση κάνει το φάρμακο, φαρμάκι».

Εξαρτάται δηλαδή απολύτως από την ποσότητα της ουσίας που απορροφάται.

Αλλά και από το αν αυτή συσσωρεύεται στη επιδερμίδα και στη συνέχεια στο σώμα.

Η επιτρεπόμενη περιεκτικότητα μιας φόρμουλας σε δραστικά συστατικά είναι τέτοια που κι αν ακόμα κάποια περνούσαν στο αίμα, ο οργανισμός δεν θα είχε καμία δυσκολία να τα αποβάλλει.

Το να ανιχνευτούν χημικές ουσίες στο αίμα, στα ούρα ή στους ιστούς, δε σημαίνει ότι ο οργανισμός μας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Comments

comments

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

 

No Comments Yet

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>