Δεν θα πιστεύετε τι μπορεί να μας παχύνει μέχρι και 1 κιλό την εβδομάδα… Και δεν μιλάμε για φαγητό!

Η έλλειψη ύπνου μπορεί επηρεάσει το βάρος μας!

Νέα έρευνα έρχεται να συνδέσει την αϋπνία και τον ελλιπή καθημερινό ύπνο με την αύξηση του σωματικού βάρους ακόμα και με ρυθμό που αγγίζει το ένα παραπανίσιο κιλό την εβδομάδα.

Όλοι μας που μάς απασχολεί το ζήτημα της ζυγαριάς και της όμορφης και υγιούς σιλουέτας  ξέρουμε πως πολλοί εύκολα μπορούμε να έχουμε αυξομοιώσεις βάρους.

Το να πάρουμε ένα κιλό μπορεί να μην είναι καταστροφή αλλά μη ξεχνάμε πως το ένα μπορεί εύκολα να γίνει πολλά κιλά περισσότερα!

Τελικά τί μάς Προσθέτει βάρος; Τί μπορεί να μάς παχαίνει ακόμη και 1 κιλό την εβδομάδα;

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο που διεξήγαγαν τη νέα μελέτη, ζήτησαν από 16 εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα να κοιμούνται μόνο για 5 ώρες κάθε βράδυ για διάστημα λίγων ημερών.

Διαπίστωσαν λοιπόν πως αυτό το διάστημα οι εθελοντές κατανάλωναν πολύ περισσότερες θερμίδες μεταξύ του μεσημεριανού γεύματος και του δείπνου, παρά στη διάρκειά των κανονικών τους γευμάτων.

Κοινώς το διάστημα του ελλιπούς ύπνου επιδίδονταν στο γνωστό τσιμπολόγημα και συνολικά κατά μέσο όρο εμφάνισαν αύξηση βάρους κατά 1 κιλό.

Στην πορεία και για διάστημα επίσης λίγων ημερών οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν κανονικά και τότε οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι εθελοντές μείωσαν ξανά την κατανάλωση λίπους και υδατανθράκων, και έχασαν το κιλό που είχαν πάρει τις προηγούμενες μέρες.

Οι 16 εθελοντές που συμμετείχαν στη νέα μελέτη ήταν νεαροί, αδύνατοι και υγιείς.

Επί δύο εβδομάδες έζησαν στη Μονάδα Ύπνου του Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και τις τρεις πρώτες ημέρες αφήνονταν να κοιμηθούν επί 9 ώρες κάθε βράδυ και έτρωγαν ελεγχόμενες θερμίδες, με στόχο να διατηρήσουν το νυν βάρος τους.

Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες για πέντε μέρες: η μία κοιμόταν μόνο 5 ώρες κάθε βράδυ και η άλλη 9.

Στη διάρκεια του πενθημέρου επετράπη σε όλους η πρόσβαση σε άφθονο φαγητό – κύρια γεύματα και σνακ – που συμπεριλάμβανε τα πάντα, από φρούτα και γιαούρτια έως παγωτά και πατατάκια.

Όταν τελείωσε το πενθήμερο, οι διάρκειες του ύπνου αντιστράφηκαν μεταξύ των δύο ομάδων.

Διαπιστώθηκε πως όταν οι εθελοντές κοιμόντουσαν μόνο πέντε ώρες, έκαιγαν 5% περισσότερες θερμίδες, αλλά κατανάλωναν 6% περισσότερες, κυρίως επειδή τσιμπολογούσαν το απόγευμα.

Στην πραγματικότητα, με το απογευματινό τσιμπολόγημα κατανάλωναν πολύ περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι με κάθε κύριο γεύμα τους.

Τα ευρήματα αυτά είναι ανησυχητικά για εκατομμύρια ανθρώπους, δεδομένου ότι έχει διαπιστωθεί πως ο ένας στους τρεις ενήλικες κοιμάται συστηματικά λιγότερο από το φυσιολογικό (δηλαδή κάτω από 6 ώρες).

Τα νέα δεδομένα,ενισχύουν επίσης την άποψη ότι η υπερφαγία το απόγευμα και το βράδυ μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Όπως αναφέρει στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS) ο επικεφαλής ερευνητής dr Ken Wright, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού & Διαβήτη του πανεπιστημίου.

“Δεν νομίζω ότι ο ύπνος καθ’ εαυτός οδηγεί σε απώλεια βάρους. Τα προβλήματα βάρους και η παχυσαρκία είναι πολύ πιο πολύπλοκα από αυτό. Ωστόσο η έλλειψή του φαίνεται ότι συμβάλλει στην παχυσαρκία” και προσθέτει:

“Εάν ενσωματωθεί ο επαρκής ύπνος στα προγράμματα αδυνατίσματος και διατήρησης του νέου βάρους, πιστεύω ότι θα βοηθηθούν πολλοί άνθρωποι να αποκτήσουν ένα πιο υγιές βάρος”

Δείτε ακόμη:

Θέλετε να διώξετε την κυτταρίτιδα μια για πάντα! Δείτε τον “θαυματουργό” τρόπο!

 

Comments

comments