Ψυχολόγοι: “Μύθος ο έρωτας με την πρώτη ματιά»

 

love

Προς λύπη πολλών ρομαντικών που πιστεύουν στον «έρωτα με την πρώτη ματιά», αυτό που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε κεραυνοβόλο έρωτα, είναι στην πραγματικότητα μία πιθανή φυσική έλξη.

Αν ναι τότε σύμφωνα με δημοσίευμα του πρώτου θέματος καλό είναι να γνωρίζετε ότι αυτό που νιώθετε… δεν είναι «έρωτας με την πρώτη ματιά», αλλά μία έντονη σωματική έλξη.

“Μύθος ο έρωτας με την πρώτη ματιά».

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Groningen της Ολλανδίας, οι οποίοι εξέτασαν το φαινόμενο και προσπάθησαν να εντοπίσουν αν ο «έρωτας με την πρώτη ματιά» είναι μία πραγματική κατάσταση.

Οι ψυχολόγοι διεξήγαγαν τη μελέτη τους σε 396 συμμετέχοντες, περίπου το 60% των οποίων ήταν γυναίκες, οι περισσότεροι ήταν ετεροφυλόφιλοι και η συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν νέοι Ολλανδοί και Γερμανοί φοιτητές.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν ηλεκτρονικά σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ερωτική τους κατάσταση.

Στη συνέχεια, κλήθηκαν να εξετάσουν διάφορες φωτογραφίες άγνωστων ανθρώπων και να αξιολογήσουν την έλξη που μπορεί να ένιωθαν γι’ αυτούς.

Τους ζητήθηκε, επίσης να αναφέρουν αν ένιωσαν το συναίσθημα του «έρωτα με την πρώτη ματιά».

Για μεγαλύτερη εγκυρότητα της μελέτης, οι ειδικοί πραγματοποίησαν δύο περαιτέρω μελέτες όπου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βγουν ραντεβού με διάφορα άτομα και να περάσουν 20 με 90 λεπτά, γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον, ενώ τους ζητήθηκε να εκφράσουν τα συναισθήματα που ένιωσαν γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Αν ένιωθαν για παράδειγμα ένα είδος οικειότητας ή αν ένιωσαν ότι αυτός ο άνθρωπος «ήταν φτιαγμένος για αυτούς».

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα όλων των ερευνών, οι ψυχολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 32 συμμετέχοντες (οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άντρες) περιέγραψαν 49 εμπειρίες «έρωτα με την πρώτη ματιά».

Ωστόσο αυτό που οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ως «έρωτα με την πρώτη ματιά», στην πραγματικότητα ήταν μία απίστευτη σωματική έλξη.

Οι ψυχολόγοι  αναφέρουν χαρακτηριστικά για τον έρωτα

«Για να καταλήξουμε κάπου, τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι ο έρωτας με την πρώτη ματιά που αναφέρθηκε δε μοιάζει ούτε με παθιασμένη αγάπη ούτε με αγάπη γενικότερα».

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι αυτό που εμείς πιστεύουμε ως «έρωτα με την πρώτη ματιά», είναι στην πραγματικότητα μία ισχυρή σωματική έλξη.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι καταστάσεις της μελέτης ήταν «φτιαχτές» και όχι ρεαλιστικές.

Τέλος! Οι ψυχολόγοι μίλησαν: “Μύθος ο έρωτας με την πρώτη ματιά» και πρέπει να τους πιστέψουμε…

Comments

comments

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

 

No Comments Yet

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>