Fidget Spinner: Το απόλυτο παιχνίδι αντί stress που κάνει θραύση παγκοσμίως!

Tο Fidget Spinner, ένα μικρό και οικονομικό gadget που έχει «πωρώσει» χιλιάδες κόσμο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η εν λόγω «μόδα» έχει μαγέψει και τον ενήλικο πληθυσμό, που χρησιμοποιεί αυτή τη… σβούρα για να καταπολεμήσει το άγχος και το στρες.

Τα fidget spinners έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε περίπτερα, ψιλικατζίδικα και καταστήματα ανά την Ελλάδα και είναι ένα πολύ οικονομικό παιχνίδι.

Τί είναι τα fidget spinners;

Είναι ένα κομμάτι πλαστικού ή μετάλλου σε σχήμα φοίνικα που γυρνάει γύρω γύρω από έναν κεντρικό δίσκο.

Όσο αυτό γυρνάει, το άτομο μπορεί να το ισορροπήσει στα δάχτυλα των χεριών του.Το ελικοειδές παιχνίδι έχει ήδη κάνει θραύση στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και διαφορετικές εκδοχές του είναι τα 49 από τα 50 best-selling παιχνίδια στο Amazon τις τελευταίες ημέρες.

Η ιστορία κατασκευής του:

Τη δεκαετία του ’90, η Κάθριν Χέτινγκερ από την Φλόριντα κατέθεσε πατέντα για ένα παιχνίδι που έμοιαζε πολύ με το σημερινό fidget spinner. Όπως αναφέρει το Time, η ιδέα πίσω από τη δημιουργία τους ήταν η… παγκόσμια ειρήνη.

«Άρχισε να το φαντάζεται κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στο Ισραήλ, όπου πήγε για να επισκεφτεί την αδελφή της. Τί θα γινόταν εάν τα αγοράκια εκεί, αντί να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς είχαν ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να τους ηρεμήσει και να τους απασχολήσει;» αναφέρει το περιοδικό.

Η ιδέα της Χέτινγκερ, εκείνη την εποχή, δεν είχε ανταπόκριση. Η εταιρία Hasbro της έκλεισε την πόρτα και η γυναίκα που πλήρωνε ένα συγκεκριμένο ποσό για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κάθε χρόνο, αποφάσισε το 2005 να την αφήσει να λήξει.

Είναι η τελευταία μόδα των παιδιών, παγκοσμίως. Θεωρείται ότι βοηθά τα παιδιά να συγκεντρωθούν,ισχύει όμως πραγματικά κάτι τέτοιο;

Ρωτήσαμε τη Δρ. Ίλια Θεοτοκά, Κλινική ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια (Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία) να μάς πει την άποψή της και για το αν προκαλεί εθισμό.

Βασίζεται στην άποψη ότι κρατώντας απασχολημένο το χέρι σου μειώνεις το στρες και εστιάζεις στη δουλειά που κάνεις πιο εύκολα. Για το λόγο αυτό, θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Όμως δεν έχει αποδειχθεί ότι πραγματικά βοηθάει στην συγκέντρωση.

Πρόκειται απλά για μία μόδα που ήρθε και θα περάσει. Αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τα παιδιά να συγκεντρώνονται υπάρχουν παιδαγωγικές τεχνικές που μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές.

Από την άλλη, μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αξιοποιούν το χρόνο τους και τα διαλείμματα τους με πιο εποικοδομητικούς τρόπους, όπως να ακούσουν λίγη μουσική, να βοηθήσουν στο μαγείρεμα του φαγητού, να κάνουν μια μικρή βόλτα, να ασχοληθούν με το κατοικίδιό τους.

Βέβαια, δεν πρέπει πάντα να ξεχνάμε ότι γίνεται με μέτρο δεν αποτελεί ποτέ πρόβλημα.

Comments

comments