Γάμοι με διαφορά ηλικίας: Ποια είναι η άποψη των ερευνητών!

gamos

Πριν λίγες ημέρες, λάβαμε μια επιστολή από έναν αναγνώστη μας που ενσυνείδητα επέλεξε μια γυναίκα 20 χρόνια μικρότερή του για να κάνει οικογένεια.

Μάλιστα, είπαμε πως επειδή το θέμα έχει ενδιαφέρον θέλουμε να  του δώσουμε κάποια έκταση. Μάς ενδιαφέρει πολύ η άποψή σας καθώς και οι αντίστοιχες δικές σας εμπειρίες. Είστε σύμφωνοι ή τα ζευγάρια πρέπει να ανήκουν στην ίδια γενεά προκειμένου να είναι συμβατά; Σάς έχει τύχει να κάνετε σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας;

Ποια είναι η άποψη των ερευνητών για τους γάμους με διαφορά ηλικίας; Έχουν διάρκεια;  Πετυχαίνει άραγε ο γάμος τους ή καταρρέει κάποια στιγμή σαν τραπουλόχαρτο;

Ενδιαφέρον, έχει η μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ.

Τα πορίσματα προκύπτουν από ενδελεχή μελέτη σε χιλιάδες ζευγάρια σ΄ ένα χρονικό ορίζοντα 13 ετών. Η δε μελέτη, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Population Economics.

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι από τον γάμο τους όταν το ταίρι τους είναι αρκετά χρόνια μικρότερο σε ηλικία, όμως αυτή η ικανοποίηση φαίνεται ότι με τα χρόνια «σβήνει», δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα των ερευνητών είναι ότι τα ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας είναι λιγότερο «ανθεκτικά» στις δυσκολίες που μπορεί να τους εμφανιστούν, συγκριτικά με συνομήλικους συζύγους.

Η αρχική ικανοποίηση των αντρών και γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας, διαπίστωσαν οι ερευνητές, αρχίζει να «ξεθωριάζει» μετά από 6-10 χρόνια γάμου, ιδιαίτερα αν παρουσιαστούν προβλήματα όπως η σημαντική απώλεια χρημάτων ή η ανεργία.

Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό, σύμφωνα με τη ΜακΚίνις, είναι ότι τα ζευγάρια που είναι κοντά στην ηλικία συγχρονίζονται καλύτερα ως προς τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρουν στη ζωή τους ή τις προτεραιότητές τους κι έτσι είναι καλύτερα «εξοπλισμένα» για να ανταπεξέλθουν σε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. Αντιθέτως, μια αναποδιά που θα συμβεί σ’ ένα ζευγάρι με μεγάλη διαφορά ηλικίας θα εκθέσει πιθανώς εντάσεις ή ασυμβατότητες που υποβόσκουν.

Δείτε ακόμη:

Ποιο είναι το «θαυματουργό» μυστικό για να έχει… διάρκεια ο γάμος σου!

Comments

comments

No Comments Yet

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>