Γιατί η πολύ ζέστη δε μας βοηθά να έχουμε καλό ύπνο;

ypnos

Ο ύπνος το χειμώνα σε θερμοκρασίες πάνω από 16 βαθμούς Κελσίου δεν κάνει καλό στην υγεία (και στον πλανήτη). Η πολύ ζέστη και οι πολλαπλές κουβέρτες δε μάς βοηθούν να έχουμε καλό ύπνο.

Τα σπίτια μας πρέπει να θερμαίνονται ελαφρώς και αυτό είναι όντως σωστό αν θέλουμε να διατηρήσουμε τόσο την υγεία μας αλλά και έναν καλύτερο ύπνο το χειμώνα.

Μ’ αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τα σώματά μας να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς αυτορρύθμισης της θερμότητας που διαθέτουν.

Επιπλέον, όταν ρίχνουμε πάνω μας τόσα σκεπάσματα δεν μπορούμε να κινηθούμε με ευκολία, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουμε έναν ήσυχο και αναπαυτικό ύπνο.

Εκτός των άλλων, αν διατηρούμε τη θερμοκρασία περιβάλλοντος μεταξύ 16-18 βαθμούς Κελσίου, βοηθάμε το σώμα μας να ξυπνά πιο εύκολα το πρωί, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι αυτό μας χαρίζει ενέργεια και ζωντάνια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Από την άλλη πλευρά, όπως διαβάσαμε στο meygeia.grη πολλή ζέστη μέσα στο σπίτι μάς κάνει να νιώθουμε συνέχεια υπνηλία και μας προκαλεί ληθαργικά συμπτώματα.

Εκτός των άλλων, οι θερμοκρασίες πάνω από 21 βαθμούς Κελσίου εμποδίζουν τον οργανισμό στην έκκριση μελατονίνης.

Η συγκεκριμένη ορμόνη αυτορρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και εξισορροπεί τα επίπεδα της κορτιζόλης, ορμόνη η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση του άγχους, της πείνας και της κατάθλιψης.

Είναι ευκολότερο να ρυθμίσει κανείς τις συνθήκες κρύου παρά αυτές της ζέστης. Αυτό βρίσκει κυρίως εφαρμογή στην περίπτωση του ύπνου.

Όταν κάνει ζέστη, αρχίζουμε να ιδρώνουμε, να διψάμε, ενώ υπάρχουν φορές που δεν μπορούμε να αντέξουμε ούτε καν το σεντόνι πάνω μας. Το χειμώνα, όμως, το να τρέμουμε από το κρύο και να έχουμε κρύα πόδια αποδεικνύονται εξίσου λανθασμένες τακτικές.

Όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 26 βαθμούς Κελσίου, το σώμα μας αρχίζει να ιδρώνει προκειμένου να κρατηθεί δροσερό. Δεν έχει σημασία αν αυτό οφείλεται στο ότι είναι χειμώνας ή στο ότι υπάρχει αναμμένη θέρμανση.

Σ’ αυτή τη θερμοκρασία τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, αυξάνοντας τη ροή του κυκλοφορικού συστήματος.

Υπό αυτό το πρίσμα, ενδέχεται να μην μπορεί καν να κοιμηθεί κάποιος, επειδή ο εγκέφαλος του είναι πολύ »απασχολημένος» με το να βρει τρόπο να δροσίσει το σώμα του.

Από την άλλη, αν η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι είναι κάτω από 12 βαθμούς Κελσίου, πάλι ο εγκέφαλος αναγκάζεται να βρεθεί σε κατάσταση υπερδιέγερσης. Αυτή τη φορά, όμως, προσπαθώντας να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος.

Είναι πιθανό πως τότε αρχίζουμε να τουρτουρίζουμε, καθώς οι πόροι μας ξεκινούν να ανοίγουν.

Σε παρόμοιες χαμηλές θερμοκρασίες, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και το αίμα σταματά να κυκλοφορεί σε χέρια και πόδια.

Αυτό οφείλεται στο ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι συγκεντρωμένη κυρίως γύρω από τα ζωτικά μας όργανα.

Διαβάστε σχετικά:

Φακοί επαφής: τι πρέπει να ξέρεις γ αυτούς!

Comments

comments