Γιατί οι σύντροφοι που επιλέγουμε στη ζωή μας μοιάζουν στους γονείς μας;

zeugaria

Ενδόμυχα όταν ψάχνουμε ερωτικό σύντροφο αναζητούμε κάτι που μας είναι οικείο γιατί ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε και πιστεύουμε, στη συνέχεια,πως μάς ταιριάζει  γάντι.

Το γνώριμο είναι ασφαλές.  Τέλος ο άνθρωπος που γίνεται ο σύντροφος της ζωής μας είναι τόσο σημαντικός όσο και οι γονείς μας.

Στη ζωή μας θέλουμε να αισθανόμαστε πως πατάμε γερά στα πόδια μας και έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων.

Οι γονείς μας μάς μεγάλωσαν τους έχουμε δει στα καλά και στα κακά και οι αντιδράσεις τους και η στάση ζωής τους αποτελούν δικλίδα ασφαλείας.

Έτσι ιδανικός σύντροφος της ζωής μας είναι αυτός που ομοιάζει των γονέων ή και των αδελφών μας.

Ποια είναι η άποψη των επιστημόνων σχετικά με τις επιλογές μας και τους ερωτικούς μας συντρόφους;

Σε ένα μεγάλο ποσοστό, το κριτήριο μας για το τι είναι ελκυστικό περνά μέσα από το πρίσμα αυτού που αποκαλούμε επιτυχημένη αναπαραγωγή του είδους μας.

Ο τρόπος με τον οποίο ανατραφήκαμε και μεγαλώσαμε από τους γονείς μας μάς έδωσε μια πρόγευση για το ποιον θα θέλαμε για σύντροφο μας.

Σ’ ένα μεγάλο ποσοστό, το κριτήριό μας για το τι είναι ελκυστικό περνά μέσα από το πρίσμα αυτού που αποκαλούμε επιτυχημένη αναπαραγωγή του είδους μας.

Γιατί, όμως; Διότι μας έλκει, ό,τι θεωρούμε γνώριμο. Κάτι που δεν είναι αφηρημένο και στο οποίο δεν νιώθουμε  εκτεθειμένοι, καθίσταται στα μάτια μας ακόμη πιο ελκυστικό και ασφαλές.

Βιολογικά μιλώντας πάντα,  οι σύντροφοι  τους οποίους επιλέγουμε να αποκτήσουμε οικογένεια μοιάζουν με τους γονείς μας ή και τα αδέλφια μας.

Αυτό συμβαίνει επειδή  θέλουμε ενδόμυχα να διατηρήσουμε αυτή την ομοιότητα και στις επόμενες γενιές και να  “σχετιστούμε” με γονίδια που “αποδίδουν” όπως τα δικά μας, αλλά χωρίς τον κίνδυνο ασθενειών που θα επιφύλασσε η αιμομιξία, λόγου χάριν.

Σύμφωνα με μία σπουδαία μελέτη που έγινε σε ζευγάρια στην Ισλανδία καλύπτοντας μία χρονική περίοδο 165 ετών έδειξε ότι τα περισσότερα εγγόνια είχαν προκύψει από δεσμούς μεταξύ τρίτων και τέταρτων εξαδέλφων.

Μ’ αυτό τον τρόπο αποδεικνυόταν ένας βαθμός εξελικτικού πλεονεκτήματος στην εξεύρεση ομοιοτήτων, αλλά και στο γιατί τα χαρακτηριστικά των γονιών μας τείνουν να είναι ελκυστικά στον τρόπο με τον οποίο εντοπίζουμε τον σύντροφό μας.

Διαβάστε επίσης:

Χωράει μια γυναίκα σε μια αντροπαρέα;

 

Comments

comments

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!