Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας το φθινόπωρο

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας το φθινόπωρο

Παρατηρείς ότι η απώλεια των τριχών της κεφαλής, αυξάνεται όταν ξεκινάει το φθινόπωρο; Νιώθεις περίεργα που κάθε Σεπτέμβρη χτενίζεσαι και μένουν περισσότερες τρίχες στη βούρτσα σου από ότι συνήθως;

Δεν υπάρχει λόγος να  αγχώνεσαι γιατί η επιστήμη έχει μιλήσει και έχει δώσει όνομα στον πανικό σου. Σουηδοί επιστήμονες, μετά από μια προσεκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Dermatology, επιβεβαίωσαν το φαινόμενο. Οι επιστήμονες μελέτησαν 800 υγιείς γυναίκες τα τελευταία έξι χρόνια και βρήκαν ότι κατά τους φθινοπωρινούς μήνες έχαναν περισσότερα μαλλιά, συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας:

1. Αναγένεση: Φάση ανάπτυξης της τρίχας που διαρκεί περίπου 4 χρόνια.
2. Καταγένεση: Διαρκεί 2-3 εβδομάδες και η τρίχα προετοιμάζεται να πέσει από το τριχωτό της κεφαλής.
3. Τελογένεση: Φάση όπου η τρίχα πέφτει από τη ρίζα της και διαρκεί περίπου 1-3 μήνες.
Φυσικά, οι τρίχες δεν βρίσκονται όλες ταυτόχρονα στην ίδια φάση. Σε ένα φυσιολογικό τριχωτό, κατά μέσο όρο το 90% των μαλλιών βρίσκεται στην πρώτη φάση, ενώ το 10% στην τελογένεση.
Η φυσιολογική ανανέωση των μαλλιών εντείνεται κατά χρονικά διαστήματα και αυτό συμβαίνει πιο συχνά το φθινόπωρο. Όλα είναι φυσιολογικά αλλά πρέπει να προσέξεις. Μην ξεχνάς πως τα πλούσια και υγιή μαλλιά κάνουν τη διαφορά.

Τα αίτια:

1. Το στρες
2. Η κακή διατροφή
3. Ανεπάρκεια σιδήρου
4. Μειωμένα επίπεδα φεριτίνης στο αίμα
5. Έλλειψη φυλλικού οξέος
6. Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα

Πρέπει φέρεσαι στα μαλλιά σου με αγάπη και φροντίδα. Όπως περιποιείσαι το πρόσωπό, τις μικρές ρυτίδες και το δέρμα σου έτσι πρέπει να προσέχεις και αυτά. Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να σου γίνει συνήθεια. Πρέπει να είσαι συστηματική και αποτελεσματική.

Τι να κάνεις;

Το κύριο στέλεχος της τρίχας αποτελείται κατά βάση από πρωτεΐνη, ενώ η ρίζα από αμινοξέα. Ενίσχυσε τη διατροφή σου με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια και τυριά, καθώς και με γιαούρτι, δημητριακά ολικής άλεσης, κόκκινο κρέας, ξηρούς καρπούς και αυγά, δηλαδή τροφές που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων.

Συμβουλές:

-Όταν είναι βρεγμένα μην τα χτενίζεις.
-Μη δένεις πολύ σφιχτά και πολύ συχνά τα μαλλιά σου κυρίως όταν κοιμάσαι. Η τρίχα σπάει και καταστρέφεται.
-Μην λούζεσαι με πολύ ζεστό νερό.
-Κάνε συχνό μασάζ στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, ώστε να αυξήσεις τη ροή του αίματος ή οποία προωθεί την ανάπτυξη της τρίχας.
Πηγή: ladylike.gr

 

 

Comments

comments

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!