Η οικονομική κρίση απειλεί γυναίκες 50-55 ετών. Μάθετε γιατί.

 

Η οικονομική κρίση πλήττει την ψυχική υγεία όχι μόνο των ψυχικά ασθενών αλλά και των υγιών ανθρώπων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα. Άνθρωποι που έχασαν ξαφνικά τις δουλειές τους αντιμετωπίζουν έντονο στρες και αναπτύσσουν ψυχολογικά προβλήματα, ενώ οι ηλικιωμένοι μπορεί ακόμη και να επιλέξουν την απόπειρα της αυτοκτονίας για να αποφύγουν τα προβλήματά τους.

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από τα διεθνή δεδομένα. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα βιώνουν έντονο στρες ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, ενώ λόγω των ξαφνικών αλλαγών στο τρόπο της ζωής τους αντιμετωπίζουν αδυναμία ικανοποιητικής κάλυψης των ψυχολογικών αναγκών και αισθάνονται ανασφάλεια.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Εγκέφαλο και τη Συμπεριφορά.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε. Ο καθηγητής ψυχιατρικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Κωνσταντίνος Φωκάς, βασιζόμενος στην εμπειρία του από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ενώ παλαιότερα τα περιστατικά ατόμων που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας ήταν σπάνια και οφείλονταν σε συναισθηματικούς ή οικογενειακούς λόγους, τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί και οφείλονται στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.

 

Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι η πιο ευαίσθητη ομάδα ανθρώπων είναι αυτοί που βρίσκονται μεταξύ 50-54 ετών, ενώ παρατηρήθηκε ότι το ποσοστό των γυναικών που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν είναι ελαφρώς υψηλότερο από εκείνο των ανδρών, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- σε αναρτημένη ανακοίνωση (των Α. Μ. Μιχαλάκη, Κ. Καραμανλή και Σ. Γκριγκοριάν), με θέμα “Η αυτοκτονία ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα”.

Η οικονομική κρίση διαταράσσει όλη την ιεραρχία των αναγκών και, ως εκ τούτου, τα προβλήματα που δημιουργούνται στην καθημερινή ζωή απειλούν τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Η απώλεια της εργασίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που μπορεί να δεχτεί ένας άνθρωπος, διότι στη συνέχεια αδυνατεί να στηρίξει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Σε αυτές τις περιπτώσεις εάν συντρέχουν και συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση ή τον αυτοσεβασμό ενδέχεται ορισμένα άτομα να οδηγηθούν στην ιδέα της αυτοκτονίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για λεπτομερή εξέταση, παρακολούθηση και θεραπεία των ατόμων με αυτοκτονικό ιδεασμό.

 

Μιλώντας για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία στην Ελλάδα, ο κλινικός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Νότινγκχαμ, Νίκος Χριστοδούλου, ανέφερε: “Υπάρχουν στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία, τα οποία μας δείχνουν ότι οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης επηρεάζουν τη ψυχική υγεία Στη χώρα μας δεν έχουμε τόσο αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και για μεθοδολογικούς λόγους δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε συμπαγή συμπεράσματα. Όμως, εκ των πραγμάτων, ξέρουμε ότι η κρίση επηρεάζει τη ψυχική υγεία. Η αυτοκτονικότητα, όπως και οι διαταραχές του συναισθήματος, κατά κύριο λόγο η κατάθλιψη και το άγχος είναι αυτά που παρατηρούνται κυρίως. Η ανεργία και το χρέος είναι τα στοιχεία που συμβάλλουν σε αυτό. Αυτά τα δυο στοιχεία βασίζονται στη βιβλιογραφία και ήταν αφελές θα θεωρήσουμε ότι δεν ισχύουν στην Ελλάδα”.

Αναφερόμενος στο θέμα των αυτοκτονιών στην Ελλάδα είπε ότι παρατηρείται αύξηση αλλά δεν έχουν γίνει μελέτες ώστε αυτό να τεκμηριωθεί επιστημονικά. Παράλληλα, επεσήμανε ότι λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού των δημόσιων νοσοκομείων κατά 40%, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών και ειδικά των ψυχικά πασχόντων. Τόνισε ακόμη ότι οι αρχές θα έπρεπε ακόμη και τώρα που υπάρχει κρίση να δώσουν βάρος στην πρόληψη.

 

Πηγή

 

 

Comments

comments