Μήπως τα γυαλιά ηλίου σου έχουν φθαρεί από το χρόνο και δεν το γνωρίζεις;

Τα γυαλιά ηλίου πέρα από ένα πολύ ωραίο  και εντυπωσιακό αξεσουάρ της εμφάνισής μας προστατεύει και τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Το αν είναι στη μόδα και αν μάς πηγαίνει το σχήμα του σκελετού δε θα το εξετάσουμε στο άρθρο, αυτό.  Στο εν λόγω δημοσίευμα θα δούμε αρχικά πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τα γυαλιά μας σαν καινούργια για το μέγιστο της ζωής τους.

Στη συνέχεια θα δούμε πότε και γιατί και με ποιους τρόπους θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε  ώστε να μην καθίστανται επιβλαβή για την όρασή μας.

Πώς θα διατηρήσουμε τα γυαλιά μας σαν καινούρια;

1) Αποθηκεύουμε τα γυαλιά σε ειδικές θήκες όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.
2) Αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεσή τους στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. αυτοκίνητο) γιατί ενδέχεται να υποστεί παραμόρφωση ο σκελετός καθώς επίσης να αλλοιωθούν οι επιστρώσεις των φακών.
3) Πλένουμε τα γυαλιά μας με νερό βρύσης και υγρό μαλακό σαπούνι. Τα ξεβγάζουμε καλά και τα σκουπίζουμε με ειδικά μαλακά πανάκια καθαρισμού τα οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί από οπτικό κατάστημα, ή με χαρτομάντηλα για να μην τα χαράξουμε.
4) Καθαρίζουμε συχνά τα γυαλιά μας ώστε να μην επηρεάζεται η όρασή μας από ακαθαρσίες και στίγματα. Μη ξεχνάμε πως τα δάχτυλά μας είναι λιπαρά.
5) Σε περίπτωση που τα γυαλιά έρθουν σε επαφή με θαλασσινό νερό, τα ξεπλένουμε ευθύς αμέσως με νερό βρύσης ώστε να αποφευχθεί η μελλοντική φθορά τους. Είναι γνωστό πως τα γυαλιά ηλίου πρέπει να έχουν φίλτρα UV για παρέχουν προστασία στα μάτια κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου.

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε ανθεκτικότητα των φίλτρων των γυαλιών μας;

Η ανθεκτικότητα των φίλτρων των γυαλιών ηλίου στην υπεριώδη ακτινοβολία ελέγχεται με ειδικό τεστ κοπώσεως.

Πενήντα ώρες έκθεσης στην λάμπα των 450 W ήλιο ισοδυναμεί με 23,5 ώρες έκθεσης στον ήλιο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι -ίσως και εμείς πρέπει να αντικαθιστούν τα γυαλιά ηλίου τους κάθε δύο χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι έκαναν την παραδοχή ότι φοριούνται για δύο ώρες την ημέρα.

Σε χώρες που έχουν μικρότερη ηλιακή έκθεση τα γυαλιά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τα γυαλιά ηλίου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των ματιών και οι φακοί τους πρέπει να διαθέτουν επαρκή ικανότητα να φιλτράρουν την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου.

Οι ακτίνες του ηλίου βλάπτουν σταδιακά τα φίλτρα κατά της UV που διαθέτουν οι φακοί των γυαλιών και όσο πιο κατακόρυφα πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου τόσο ταχύτερη είναι η γήρανση των γυαλιών.

Η φθορά των φίλτρων έχει ως συνέπεια να διαπερνά ολοένα και περισσότερη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας από τα γυαλιά, αυξάνοντας  τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων οφθαλμοπαθειών, όπως είναι το πτερύγιο, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Μήπως θα πρέπει να επανεξετάσεις την κατάσταση του σκελετού αλλά και των φακών των  γυαλιών  ηλίου σου  και δεν το γνωρίζεις;

Αν έχεις αμφιβολίες για την ποιότητα των φακών δεν έχεις να χάσεις τίποτα αν επισκεφτείς ένα κατάστημα οπτικών προκειμένου να σε συμβουλέψει. Θα χαρούν να σου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους!

Οργανώστε την γκαρνταρόμπα σας και κάντε τη… φράση «Τι θα φορέσω πάλι σήμερα»… παρελθόν!!!

Τι ρούχα πρέπει να έχει μια κομψή γυναίκα στη γκαρνταρόμπα της;

Comments

comments

No Comments Yet

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>