Επιστημονική Έρευνα: “Οι όμορφοι άνθρωποι είναι εγωιστές”

beautiful

Νέα βρετανική επιστημονική έρευνα καταδεικνύει ότι, όσο πιο όμορφος είναι κάποιος τόσο πιθανότερο είναι να έχει απόψεις που προωθούν τον εγωισμό και την ανισότητα.

“Οι όμορφοι άνθρωποι είναι εγωιστές”, αποφάνθηκαν!

Πάντως και οι άλλοι γύρω του τείνουν να τον θεωρούν πιο εγωιστή και επιρρεπή στον ανταγωνισμό και την ανισότητα, άσχετα με το τι πραγματικά πιστεύει ο ίδιος.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, οι πιο πλούσιοι άνθρωποι έχουν την τάση να νοιάζονται λιγότερο για τον αλτρουισμό και την ισότητα.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η ομορφιά είναι, τουλάχιστον, εξίσου σημαντική με τον πλούτο στο να επηρεάζει τις απόψεις κάποιου προς τους άλλους (και αντίστροφα των άλλων ανθρώπων για κάποιον που είναι όμορφος).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Πράις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εξελικτικής ψυχολογίας «Evolutionary Psychology», μελέτησαν 125 άτομα και των δύο φύλων.

Οι επιστήμονες κατέταξαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα σε μία «λίστα ομορφιάς», ανάλογα με τις ανατομικές μετρήσεις του σώματος του καθενός (χαρακτηριστικά προσώπου, βάρος, αναλογία μέσης-στήθους κ.α.).

Στη συνέχεια, κατέγραψαν μέσω ερωτηματολογίου τις απόψεις, την προσωπικότητα και τις συμπεριφορές κάθε ατόμου.

Τέλος, τούς έβαλαν να συμμετάσχουν σε ένα οικονομικό πείραμα-παιγνίδι, στο οποίο κάθε συμμετέχων πήρε πραγματικά χρήματα και έπρεπε να αποφασίσει πόσα θα κρατούσε και πόσα θα έδινε σε κάποιον άλλο.

Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνει -τουλάχιστον όσον αφορά τους άνδρες- μία βασική θεωρία της εξελικτικής ψυχολογίας ότι όσοι είναι προικισμένοι με ομορφιά, επειδή έχουν κοινωνικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αισθάνονται, γενικά, ότι έχουν να κερδίσουν περισσότερα από μία κοινωνία όπου διαιωνίζεται η ανισότητα.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές ζήτησαν από μία άλλη ομάδα ανθρώπων να βαθμολογήσουν τους 125 εθελοντές με βάση την ομορφιά τους και στη συνέχεια να κάνουν μία εκτίμηση για το πόσο αλτρουιστές και υποστηρικτές της ισότητας πίστευαν ότι είναι ο καθένας.

«Βρήκαμε ότι οι “βαθμολογητές” αντιλαμβάνονταν τους πιο όμορφους άνδρες και τις πιο όμορφες γυναίκες ως λιγότερο αλτρουιστές και λιγότερο οπαδούς της ισότητας.

Αυτό δείχνει, κατά τους επιστήμονες, ότι στην κοινωνία είναι διάχυτη η αντίληψη πως οι όμορφοι αναμένεται να συμπεριφέρονται πιο εγωιστικά και με τρόπους που δεν προάγουν την κοινωνική και οικονομική ισότητα.

Comments

comments

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!