Πασχαλινά κουλουράκια: Η συνταγή που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους…

Αααχ αυτά τα πασχαλινά κουλουράκια… Τα άτιμα είναι τόσο γευστικά. Θυμάμαι μικρή που η μανούλα μου τα έφτιαχνε και με έβαζε να κάνω “κοτσιδάκια” ώστε όταν ψηθούν να είναι στριφογυριστά.

Η μυρωδιά τους έσπαγε τη μύτη και με την νηστεία η “απαγορευμένη” λιχουδιά φάνταζε ακόμη πιο λαχταριστή. Μπορείς να τα φας με τον καφέ σου, να πάρεις σε ένα σακουλάκι για το γραφείο, για την ώρα της λιγούρας, ακόμη και να τα πας ως δώρο σε μια φίλη που δεν τα πάει καλά με τη ζαχαροπλαστική.

Φίλες μου όταν θα πλάσετε και τα δικά σας πασχαλινά κουλουράκια ζητήστε τη βοήθεια των παιδιών σας στο πλάσιμο. Μεγαλώνοντας θα το θυμούνται και θα μεταλαμπαδεύσουν το έθιμο και στα παιδιά τους.

Ας δούμε βήμα-προς βήμα την όλη διαδικασία για τα μυρωδάτα και γευστικά πασχαλινά κουλουράκια

Προετοιμασία:

30-40 λεπτά να ετοιμάσετε την ζύμη και 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου το ψήσιμο, ανάλογα με το μέγεθος ταψιού και κουλουριών. Σχετικά εύκολη και ευχάριστη συνταγή εάν την κάνετε με παρέα.

Υλικά (για 80-100 πασχαλινά κουλουράκια, ανάλογα το μέγεθος – όμως, όσο μικρότερα τόσο καλύτερα)

1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
250 γρ. βούτυρο
500 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1/2 φλ. (125 ml) χυμό πορτοκάλι
1/2 φλ. (125ml) γάλα
15-20 γρ. αμμωνία
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα
2-3 βανίλιες
ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια

Διαδικασία παρασκευής για τα πασχαλινά κουλουράκια

Προθερμαίνετε στον φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε την ζύμη: Σε μεγάλο μπρίκι ζεσταίνετε το γάλα με τις βανίλιες -να μην κάψει.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο.

Το μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε με μίξερ. Προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνετε το μπέικιν πάουντερ. Διαλύετε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού σε μπολ που κρατάτε πάνω από το μείγμα και τα προσθέτετε στο χτυπημένο μείγμα αυγών-ζάχαρης.

Πώς κάνουμε αφράτα πασχαλινά κουλουράκια; Μερικά tips για να διασφαλίσεις την απόλυτη επιτυχία:

– Η σόδα μόλις διαλυθεί στον χυμό θα αρχίσει να αφρίζει και να ξεχειλίζει από το ποτήρι οπότε κάνετε αυτή την διαδικασία πάνω από το μπολ.

-Διαλύετε την αμμωνία στο ζεστό γάλα με τον ίδιο τρόπο, πάνω από το μπολ. Ανακατεύετε. Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν η ζύμη βαρύνει κι αρχίζει να σφίγγει, σταματάτε το μίξερ και συνεχίζετε το ζύμωμα με το χέρι. Προσθέτετε το αλεύρι μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Η ζύμη δεν πρέπει να σφίξει πολύ, αλλά να είναι σχετικά μαλακή.

Πώς θα κάνουμε το πλάσιμο;

Πλάθετε τα πασχαλινά κουλουράκια: Παίρνετε μια ποσότητα σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγετε σε μακρύ μπαστούνι. Το στριφογυρίζετε (βλ. φωτό) ή κάνετε το κλασικό σχήμα της πλεξούδας με τρία μπαστούνια ή όποιο άλλο σας αρέσει. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τα τοποθετείτε με απόσταση 3-4 εκ. γιατί θα φουσκώσουν.

Πώς θα τα ψήσουμε;

Ψήνετε τα κουλουράκια: Αλείφετε τα πασχαλινά κουλουράκια με χτυπημένο κρόκο αυγού για να γυαλίσουν και να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Ψήνετε στους 200 βαθμούς C για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Tip: Μπορείτε αν δε θέλετε να βουτυρώσετε το ταψί όπως εδώ στη φωτογραφία να βάλετε το ειδικό χαρτί ψησίματος που είναι και αντικολλητικό.

Συνταγή για πεντανόστιμο Πασχαλινό Τσουρέκι με Σοκολάτα! Σκέτος Πειρασμός! <3

Τσουρέκι με σοκολάτα: Το Πασχαλινό γλυκό στα καλύτερα του

Comments

comments