Πώς να χάσετε τα περιττά κιλά του Πάσχα

1-600x300

 

Οι έρευνες δείχνουν πως τουλάχιστον δύο με τρία κιλά βαρύτεροι είναι οι περισσότεροι από εμάς, μετά το Πάσχα. Στο γεγονός αυτό συντελούν τόσο τα παχυντικά γεύματα σε ποσότητα και ποιότητα, όσο και η απουσία σωματικής άσκηση.

 

Εάν λοιπόν δεν φροντίσουμε άμεσα να απαλλαχτούμε από το επιπλέον βάρος, το πιο πιθανό είναι τα κιλά αυτά όχι μόνο να μας ακολουθούν όλο το έτος, αλλά και να αυξάνονται επιβαρύνοντας τόσο την υγεία όσο και την ψυχολογία μας. Οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους να κάνουν αποτοξίνωση ή κάποια από τις χημικές δίαιτες που έχουν από κάπου ακούσει. Όλες αυτές όμως οι επιπόλαιες προσπάθειες απώλειας βάρους δεν αρμόζουν στην περίσταση. Δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός, ούτε να προσαρμοζόμαστε σε διατροφικά μοντέλα που έχουν αποδειχτεί επικίνδυνα τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. H μείωση σωματικού βάρους χρειάζεται μεθοδικότητα, καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες διατροφολόγους και το κυριότερο να καταλάβουμε πως δεν κάνουμε μια καταπιεστική δίαιτα αλλά προσπάθεια αλλαγής διαιτητικής συμπεριφοράς.

 

Για να γίνει ευκολότερη στην απώλεια αυτών των κιλών, παρακάτω παρουσιάζονται μερικές απλές συμβουλές:

 Μην τσιμπολογάτε μεταξύ των γευμάτων. Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε νερό και μας δίνουν μία γλυκιά απόλαυση και πολλέςβιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
 Μην τρώτε πολύ αργά το βράδυ. Το βραδινό σας γεύμα καλό θα ήταν να είναι ελαφρύτερο και περίπου το μισό σε ενεργειακή αξία από το μεσημεριανό.
• Καταναλώστε συνοδευτικά με το γεύμα σαλάτες, οι οποίες δημιουργούν κορεσμό στο στομάχι και με τον τρόπο αυτό θα χορτάσετε ευκολότερα.
• Κρατάτε ημερολόγιο για το πού και πότε τρώτε και κάτω από ποιες συνθήκες(π.χ πλήξη ,εκνευρισμός, άγχος). Προσέξτε ποιες είναι οι προβληματικές συνθήκες και προσπαθήστε να είστε πάντα απασχολημένοι εκείνες τις ώρες της ημέρας.
 Πίνετε άφθονο νερό (1.52 λίτρα καθημερινά)

• Καταναλώστε ένα καλό πρωινό κάθε μέρα, με γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης και φρούτα. Το πρωινό μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας
• Προσέξτε την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του λίπους που καταναλώνετε.
• Αποφύγετε τα πολλά γλυκά ( 1 γλυκό/ εβδομάδα)
• Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα με περπάτημα. Θα σας δώσει ενέργεια και θα αισθανθείτε καλύτερα

• Μία μεγάλη σαλάτα συνδυασμένη με φρέσκο ψωμί (πηγή υδατάνθρακα) και άπαχο τυρί ή τόνο ή κομμάτια κοτόπουλου (πηγές πρωτεΐνης) είναι ένα καλό ελαφρύ γεύμα που μπορούμε άφοβα να καταναλώσουμε, χωρίς να φορτώσουμε ιδιαίτερα το στομάχι μας, αλλά παίρνοντας συγχρόνως την κατάλληλη ενέργεια.

• Προτιμήστε την αγνή παραδοσιακή ελληνική κουζίνα: Όσπρια, λαδερά, φρούτα, γαλακτοκομικά, αρκετό ψάρι και κοτόπουλο και λιγότερο κόκκινο κρέας και γλυκά.

• Να έχετε υπομονή και επιμονή. Το σωματικό βάρος δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Η νοοτροπία τρώω διαφορετικά, όχι λιγότερο, με σωστή καθοδήγηση του διατροφολόγου θα αποφέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Πηγή

 

 

 

 

Comments

comments