Πού πρέπει να χαϊδεύουμε ένα ζώο και τι αρέσει στο καθένα!

zwo

Όποτε παιδεύουμε ένα ζώο στο κεφάλι ή πίσω από τ’ αυτιά, θα το ανεχτεί για λίγο και μετά θα μου σηκώσει το δεξί της πόδι.

Αυτό με έκανε να καταλάβω ότι ενώ ανεχόταν το χάιδεμα στο κεφάλι, αυτό που πραγματικά της άρεσε ήταν το χάιδεμα κάτω από το ένα πόδι και μετά κι από τ’ άλλο.

Και ξέρω ότι έχω βρει το κατάλληλο σημείο επειδή ενώ εγώ τη χαϊδεύω, αυτή μου γλείφει το χέρι. Ανεκτίμητη στιγμή δε συμφωνείτε;

Πώς όμως αντιλαμβάνεται κάθε ζώο τα χάδια μας; Πού πρέπει να χαϊδεύουμε ένα ζώο; Τί τους αρέσει άραγε;

Ο Πυθαγόρας υποστήριζε ότι τα ζώα αισθάνονται ακριβώς τα ίδια συναισθήματα με τους ανθρώπους (Bekoff, 2000), ενώ ο Δαρβίνος στηριζόμενος στις εντυπωσιακές ομοιότητες ανάμεσα στην ανθρώπινη και ζωική συμπεριφορά, θεωρούσε ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα.

Θεωρούσε ότι τα ζώα βιώνουν ποικίλα συναισθήματα, όπως θυμό, ευτυχία, αηδία, φόβο, λύπη και έκπληξη.

Ακόμη, υποστηρίχθηκε ότι τα ζώα έχουν διαφορετικά συναισθήματα και κάθε ζώο, όπως και κάθε άνθρωπος, έχει τη δική του προσωπικότητα (Bekoff, 2009).

Η θέση αυτή δέχθηκε κατηγορίες για ανθρωπομορφισμό, καθώς θεωρήθηκε ότι αποδίδονται ανθρώπινα χαρακτηριστικά σε μη ανθρώπινα όντα (Masson & McCarthy, 1996).

Τα ανθρώπινα ηθικά συστήματα είναι πιο περίπλοκα από τα ηθικά συστήματα που συναντάμε στα ζώα. Και είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι πίσω από την ηθική των ζώων κρύβεται το ένστικτό τους.

Τα ζώα έχουν να μάς μάθουν πολλά πράγματα, αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να είμαστε δεκτικοί.

Φιλοζωΐα δεν είναι κάτι πρόσκαιρο είναι κάτι που μας μένει και το κουβαλάμε. Φιλοζωΐα είναι ζωή.

Εδώ στα νησιά κάποιοι παίρνουν σκυλιά και όταν τα βαριούνται τα αφήνουν στο λιμάνι. Όποιος έχει συναίσθημα, διαισθάνεται την αγωνία και την ανησυχία του ζώου όταν φεύγει το αφεντικό του και ψάχνει να βρει προστασία.

Ήρθαμε εδώ για να κάνουμε κοινό αγώνα, να καταδικάσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ανθρώπινο είδος.

Δείτε το υπέροχο και κατατοπιστικό βίντεο και θα καταλάβετε πολλά!

Διαβάστε σχετικά:

Σαν τον σκύλο με τη γάτα!

 

 

Comments

comments