Πώς θα σας φαινόταν να γεννήσετε καθώς βρίσκεστε σε… ύπνωση;

mwro

Η ύπνωση, είναι μια νέα μέθοδος τοκετού, που εφαρμόζεται πολλά χρόνια στο εξωτερικό και πρόσφατα και στην Ελλάδα, ονομάζεται hypnobirthing και χρησιμοποιεί την υπνοθεραπεία.

Πώς, όμως, λειτουργεί; Η υπνοθεραπεία, βοηθά στην απομάκρυνση των φόβων της εγκύου, ώστε να βοηθήσει τον εαυτό της να εκκρίνει ενδορφίνες κατά τη διάρκεια της γέννας, κάνοντας έτσι τον τοκετό μια θετική και πολύ ενδυναμωτική εμπειρία.

Πώς περιγράφουν τη μέθοδο οι ειδικά εκπαιδευμένες μαίες σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το hypnobirthing προσφέρει τη γνώση και τα εργαλεία, ώστε να ενδυναμωθούν και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση για τον νέο ρόλο τους ως γονείς» επισημαίνουν οι μαίες Πασχαλίνα Καμπουρίδου και Ειρήνη Αβραμίδου, οι οποίες είναι εκπαιδευμένες στο hypnobirthing και θα παρουσιάσουν τη μέθοδο, στο πλαίσιο του 1ου KIDOT Festival, την Κυριακή 1η Οκτωβρίου (από τις 17:30 έως τις 18:30) σε μία ομάδα 10 έως 12 εγκύων με τους συντρόφους τους.

«Το hypnobirthing μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γέννα ως μέθοδος αυτοΰπνωσης, στην οποία μπορεί η γυναίκα να μπαινοβγαίνει πάρα πολύ εύκολα.

Πρόκειται για μία μέθοδο βαθιάς χαλάρωσης, όπου η γυναίκα ακούγοντας ηχητικά κομμάτια, τα οποία στην ουσία την κατευθύνουν, παραμένει σε βαθιά χαλάρωση και να αφήνεται να παρασυρθεί από τη γέννα της. Τα ηχητικά κομμάτια είναι κατευθυντικά, δηλαδή, π.χ. «τώρα βρίσκεσαι σε ένα λιβάδι», «περίγραψε το μέρος που έχεις επιλέξει για σένα και το μωρό σου» ή «ακούω τον ήχο της θάλασσας».

Ουσιαστικά είναι οδηγίες που βάζουν την έγκυο σε μία κατάσταση ύπνωσης. Τα ηχητικά κομμάτια είναι συγκεκριμένα και είναι ίδια για όλες. Σε περίπτωση ισχιακής προβολής ή όταν είναι φυσιολογικός ο τοκετός υπάρχουν κάποια κομμάτια που είναι ειδικά γι’ αυτές τις μαμάδες.

Γενικά, όμως, όλη η προετοιμασία των ηχητικών κομματιών γίνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Από την εγκυμοσύνη η γυναίκα πρέπει να κάνει πάρα πολλή δουλειά στο σπίτι.

Δεν μπαίνει ξαφνικά να γεννήσει και ακούει κάτι που θα την οδηγήσει σε ύπνωση. Όχι ότι δεν θα σε βοηθήσει κάτι τέτοιο, απλά αν έχει εκπαιδευτεί προηγουμένως θα μπει πολύ πιο εύκολα στη χαλάρωση και την ύπνωση.

Αν πρόκειται να γεννήσει με καισαρική, τα ηχητικά κομμάτια βοηθάνε και εκεί. Θα γίνει επισκληρίδιος, απλά η βαθιά χαλάρωση θα τη βοηθήσει στο να μην αγχωθεί περισσότερο και να μείνει ήρεμη» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καμπουρίδου.

Σύμφωνα με την ίδια, η μέθοδος της ύπνωσης στον τοκετό είχε αναφερθεί για πρώτη φορά από γυναικολόγο το 1893. Στο εξωτερικό εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια και πρόσφατα άρχισε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.

«Η ύπνωση χρησιμοποιείται για πολλούς λόγους, απλά η hypnobirthing είναι μόνο για τον τοκετό.

Μαζί με την κ. Αβραμίδου έχουμε ιδρύσει, το 2016, τον χώρο Midwives που είναι ένας χώρος ενημέρωσης, προετοιμασίας και υποστήριξης όλης της οικογένειας, ξεκινώντας πριν ακόμη απ’ τη σύλληψη μέχρι τον θηλασμό και τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

Σε αυτόν τον χώρο, από την έναρξη της λειτουργίας μέχρι σήμερα, έχουμε εκπαιδεύσει στο hypnobirthing 10 γυναίκες, ίσως και περισσότερες, οι οποίες είναι πολύ ευχαριστημένες και το συνιστούν και σε άλλες.

Έχουμε, επίσης, και άλλες δραστηριότητες, όπως το βρεφικό μασάζ και το baby wearing dance (χορός με μωρό σε μάρσιπο)» προσθέτει η κ. Καμπουρίδου.

Δείτε ακόμη

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις τον καλύτερο σύντροφο στο πλευρό σου;

Comments

comments

No Comments Yet

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>