Το savoir vivre στην… παραλία! Ναι, οι καλοί σου τρόποι φαίνονται και εδώ….

Γιαννάκη φόρεσε το καπέλο σου! Έλα να φας Κωστάκη τα κεφτεδάκια σου! Μη πετάς το μπαλάκι στο κεφάλι του κυρίου που λιάζεται ένα εκατοστό πιο κάτω από εκεί που εσύ παίζεις ρακέτες…

Πόσες φορές όντας στη θάλασσα δεν σάς ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι επειδή αντί να ηρεμήσετε και να πιείτε χαλαρά το καφεδάκι σας-δίπλα στο κύμα- σάς πήρε τα αυτιά η κυριούλα με τα 59 τάπερ δίπλα της, τις 30 σοβρακοφανέλες και την  ομπρέλα να σκιάζει το μισό σας μπούτι, να  φωνάζει λες και είναι στο μπαλκόνι του σπιτιού της τα καμάρια της;

Γιατί οι άλλοι οι οι νεολαίοι (ή όπως λέει και ο θείος μου νεολέροι) που έχουν στο διαπασών τη μουσική; Και καλά να σου αρέσει αν όχι;

Είμαι σίγουρη πως θα μειδιάζεις αυτή την στιγμή γιατί αυτές οι σκηνές είναι παρμένες από τις μνήμες που έχει ο καθένας μας από τις διακοπές και τις καλοκαιρινές εξορμήσεις του στη θάλασσα.

Το savoir vivre ισχύει και στη θάλασσα και στην παραλία. Ναι, οι καλοί σου τρόποι φαίνονται και εδώ….και ας είναι πιο χαλαρή η ατμόσφαιρα!

Ας δούμε τι επιβάλλεται να προσέχουμε:

 1. Δεν ουρλιάζουμε, ούτε κριτικάρουμε με καυστικά σχόλια τους γύρω μας.
 2. Δεν κοιτάμε σαν ξελιγωμένοι μια όμορφη και καλλίγραμμη γυναίκα ή έναν εντυπωσιακό άντρα.
 3. Δεν καμακώνουμε παρά μόνο το χταπόδι στα βράχια και αυτό ακόμη εμένα με βρίσκει αντίθετη…
 4. Δεν απλωνόμαστε στην παραλία λες και είμαστε στην κρεβατοκάμαρά μας. Φροντίζουμε η πετσέτα μας,οι πολυθρόνες, οι  ξαπλώστρες, οι σαγιονάρες και τα πράγματά μας να είναι συγκεντρωμένα όλα σε ένα σημείο.
 5. Δεν πετάμε αποτσίγαρα, ούτε και τα βάζουμε γύρω μας να φυτρώσουν στο χώμα, γιατί πολύ απλά δε θα ανθίσουν.
 6. Δεν αφήνουμε τα κουτάκια των αναψυκτικών και τα πλαστικά ποτήρια με τον καφέ πεταμένα δεξιά και αριστερά όταν αποχωρούμε από τη θάλασσα.
 7. Δεν πετάμε άμμο, πέτρες και νερό στους γύρω μας.
 8. Δεν τινάζουμε την πετσέτα μας δίπλα στα ξαπλωμένα κορμιά των γειτόνων μας.
 9. Αν θέλουμε να παίξουμε ρακέτες το κάνουμε σ’ ένα απομακρυσμένο σημείο. Διαφορετικά αν ξυπνήσει το “ζώων” σε κάποιον που θα του παίσει το μπαλάκι στο κεφάλι και θα εκσφενδονιστεί μέσα στον καφέ του δε θα έχει άδικο.
 10. Δεν κατουράμε μέσα στη θάλασσα για κανένα λόγο.
 11. Όταν μπαίνουμε στη θάλασσα και οι γύρω μας πασχίζουν να το πάρουν απόφαση να βουτήξουν δε τους κάνουμε παπί με τις γυμναστικές μας επιδείξεις.
 12. Όταν πάμε στην καντίνα περιμένουμε υπομονετικά τη σειρά μας, όπως όλοι.
 13. Αν έχουμε σκυλάκι το έχουμε μαζί μας δεμένο κάτω από την ομπρέλα, πάντα υπό σκιάν και βέβαια με ένα μπολ φρέσκο νερό. Αν θέλουμε να κολυμπήσει πάμε σε ένα απομακρυσμένο σημείο και ζητάμε τυπικά την άδεια των υπόλοιπων λουόμενων.
 14. Όταν θέλουμε να αλλάξουμε μαγιό ή να ντυθούμε για να αποχωρήσουμε το κάνουμε με κάποια διακριτικότητα. Εκτός αν είμαστε λυσσασμένοι για σχόλια.
 15. Τέλος δε βγάζουμε selfies βγάζοντας συγχρόνως και τους διπλανούς μας. Σεβόμαστε τη ιδιοτηκότητα.  Θα σάς αρέσετε να δείτε πρώτη μούρη στο καβούρι τον εαυτό σας στα social media χωρίς την έγκρισή σας;

Μα αυτά και μ’ αυτά σάς εύχομαι καλές διακοπές και βουτιές. Το καλοκαίρι, επιτέλους, μπήκε!

Comments

comments