“Σελφίτιδα”: Η νέα ψυχική διαταραχή της εποχής μας

selfitida

Ως σελφίτιδα ορίζεται ανεπίσημα η κατάσταση κατά την οποία τα άτομα νιώθουν την ανάγκη να τραβούν συνεχώς φωτογραφίες τον εαυτό τους (selfies) και να τις δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο όρος χρησιμοποιείται από το 2014, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε υποστηριχθεί από την επιστήμη.

Κάθε άλλο παρά δόκιμος ο όρος “σελφίτιδα”, δημιουργήθηκε για να περιγράψει τη μανία για φωτογραφίες selfies, που κατακλύζει τα social media το τελευταίο διάστημα.

Οι επιστήμονες λένε ότι πρόκειται ξεκάθαρα για ψυχική διαταραχή.

Ζουν ανάμεσά μας. Όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, βγάζουν φωτογραφία selfie και ευθύς την ποστάρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η νέα “μόδα” έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνη στο πρόσφατο παρελθόν, αφού έχει ενοχοποιηθεί για λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά ατυχήματα, αλλά, παρόλα αυτά, εξακολουθεί να έχει φανατικούς οπαδούς.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση International Journal of Mental Health and Addiction αυτή η εμμονική τάση για selfies είναι ξεκάθαρα ψυχική διαταραχή.

Την ονόμασαν “σελφίτιδα”, έχει τρία στάδια και όσοι πάσχουν από αυτή χρειάζονται οπωσδήποτε βοήθεια, προειδοποιούν οι ειδικοί ψυχικής υγείας.

Το ένα στάδιο είναι να φωτογραφίζεις τον εαυτό σου τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, αλλά να μην δημοσιεύεις τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το δεύτερο είναι η φωτογράφηση τρεις φορές την ημέρα και κάθε μία από αυτές να ποστάρεται και το τρίτο είναι η ανεξέλεγκτη τάση να φωτογραφίζεται κάποιος όλο το εικοσιτετράωρο και να δημοσιεύει τις φωτογραφίες του πάνω από έξι φορές την ημέρα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent της Βρετανίας και τη Σχολή Διοίκησης Thiagarajar στην Ινδία διαπίστωσαν ότι όσοι πάσχουν από αυτή την ψυχική διαταραχή είναι άτομα που εκλιπαρούν για προσοχή

Άτομα που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση κι ας προσποιούνται για το αντίθετο και με αυτή την τρομερή υπερέκθεση ουσιαστικά ελπίζουν να κερδίσουν μια θέση στον κοινωνικό τους περίγυρο και να νιώσουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Social Media: Ένας στους δέκα λέει την αλήθεια

 

Comments

comments

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!