Στόλεν: το κέικ των εορτών που μας έρχεται από τη Γερμανία

stollen-keik

Το Στόλεν (Stollen) είναι ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο κέικ. Όσο πιο πολύ μένει, τόσο πιο νόστιμο γίνεται. Γι’ αυτό οι Γερμανοί φροντίζουν να το φτιάχνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα από τη μέρα των Χριστουγέννων. Είναι πολύ θρεπτικό διότι περιέχει ξηρούς καρπούς. Προσοχή να το καταναλώνετε με μέτρο διότι η γεμάτη γεύση του παρασύρει όλους τους λάτρεις των γλυκών.

Δυστυχώς, έχει πολλές θερμίδες και οι παρασκευαστές του εν λόγω γλυκού το παρασκευάζουν τον χειμώνα που το κρύο είναι ιδιαιτέρως αυξημένο και η ανάγκη σε θερμίδες μεγάλη. Ταιριάζει πολύ με μια κούπα τσάι.

stollenΥλικά

260 ml γάλα
70 γρ. ζάχαρη
80 γρ. νωπή μαγιά
1 κιλό αλεύρι δυνατό
300 γρ. σταφίδες ξανθές
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου)
10 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους.
140 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
400 γρ. ποικιλία αποξηραμένων φρούτων (δαμάσκηνα, βερύκοκα, σύκα) ψιλοκομμένα.
40 ml κονιάκ
1 κουτ. γλυκού διάφορα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο)
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
200 γρ. άχνη

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τη μαγιά και 50γρ. από το αλεύρι. Σκεπάζουμε με καθαρή νωπή πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά, να φουσκώσει.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα υπόλοιπα 950γρ. αλεύρου, τους κρόκους, το βούτυρο, το κονιάκ και το προζύμι που έχει φουσκώσει. Ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ ως ότου σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και τα υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύουμε απαλά. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με νωπή καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθεί και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος ως ότου φουσκώσει και διπλασιαστεί ο όγκος του. Ζυμώνουμε ξανά ελαφρώς και πιέζουμε τη ζύμη ώστε να γίνει ένας δίσκος πάχους 2 εκατοστών. Διπλώνουμε τον δίσκο στα δύο αφήνοντας το κάτω μέρος να προεξέχει κατά 1 εκατοστό. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 55-65 λεπτά. Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε την άχνη με τα μπαχαρικά και μόλις βγάλουμε ζεστό το κέικ από τον φούρνο, το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με το μείγμα άχνης και των μπαχαρικών που κάναμε στο μπολάκι.

 

 

Comments

comments

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!