Τί είναι ο φόβος της εγκατάλειψης; Πώς επηρεάζει μια ερωτική σχέση;

 

egkataleipsh

Ο φόβος της εγκατάλειψης επηρεάζει με πολλούς τρόπους μία ερωτική σχέση. Αρχικά ένα άτομο που νιώθει ότι θα εγκαταλειφθεί είναι δυνατόν να επιλέγει συντρόφους που δεν είναι διαθέσιμοι, ώστε να επιβεβαιώσει την ίδια την πεποίθηση.

Αυτός ο φόβος μπορεί να είναι καταστροφικός, αλλά η κατανόησή του είναι το πρώτο βήμα προς την επίλυση των προβλημάτων που προκαλεί.

Τί είναι λοιπόν ο φόβος της εγκατάλειψης και πώς επηρεάζει μια ερωτική σχέση;

Οι  άνθρωποι με  το φόβο της εγκατάλειψης  είναι δυστιχισμένοι.

Γι’ αυτό άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος θα σαμποτάρει τη σχέση με έναν αχρείαστο τσακωμό, ώστε να αναζωπυρώσει το άγχος της ίδιας του της εγκατάλειψης ώστε να αναβιώσει τον ίδιο πόθο.

Μέσω του ίδιου μηχανισμού, ο φόβος της εγκατάλειψης σ’ ένα άτομο μπορεί να προκαλέσει συμπεριφορές που τελικά θα οδηγήσουν στην εγκατάλειψη.

Ένα παράδειγμα είναι η έντονη έκφραση θυμού, ζήλιας ή προσκόλλησης στο σύντροφο σε βαθμό που εκείνος ασφυκτιά και απομακρύνεται.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το άτομο με φόβο εγκατάλειψης, ακόμη κι αν βρίσκεται σε μία σταθερή και υγιή ερωτική σχέση, αισθάνεται ανασφάλεια σε σχέση με τον ερωτικό σύντροφο σκεπτόμενο ότι εκείνος θα φύγει ή θα πεθάνει και αναστατώνεται σε μεγάλο βαθμό ακόμα και μετά από συνηθισμένους αποχωρισμούς.

Το άτομο με φόβο εγκατάλειψης στην ερωτική σχέση, μην έχοντας συνειδητοποιήσει το φαύλο κύκλο στον οποίο βρίσκεται, επαναλαμβάνει τις συμπεριφορές που επιβεβαιώνουν εν τέλει την πεποίθηση πως ό,τι κι αν κάνει πάντα θα καταλήγει μόνο και εγκαταλελειμμένο από τους σημαντικούς άλλους.

Συνειδητοποιήστε, λοιπόν, την εγκατάλειψη της παιδικής σας ηλικίας, ανακαλύψτε και καταγράψτε τις αφορμές κατά τις οποίες βγαίνει η παγίδα στην καθημερινή σας ζωή.

Αποφύγετε τους επιπόλαιους, ασταθείς και αμφιθυμικούς συντρόφους, πιστέψτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα μείνουν δίπλα σας και δεν θα σας εγκαταλείψουν και μην υπεραντιδράτε στους φυσιολογικούς αποχωρισμούς μιας φυσιολογικής σχέσης.

Διαβάστε επίσης:

Εσύ και ο πρώην είστε ακόμη φίλοι στο Facebook; Πώς θα πας παρακάτω;

Comments

comments

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!