Το έχετε παρατηρήσει πως οι σκύλοι γέρνουν το κεφάλι τους όταν τους μιλάμε;

skylos

Τα σκυλιά είναι ζώα συντροφιάς και τους αρέσει να είναι με τους ανθρώπους τους.
Ο μύθος λέει πως όταν ο θεός χώριζε τα ζώα από τον άνθρωπο με ένα δυνατό ποτάμι, ο σκύλος πήδηξε στο ποτάμι και στάθηκε δίπλα στον άνθρωπο.Οι σκύλοι μας εκπλήσσουν συνεχώς με την ικανότητα αίσθησης και συναίσθησης που διαθέτουν. Για να διαλύσουν λοιπόν κάθε είδους αμφιβολία, οι επιστήμονες έχουν διεξάγει πολλές έρευνες και έχουν δείξει ακριβώς τι και πώς οι σκύλοι μας καταλαβαίνουν.

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένες φορές όταν μιλάτε σε έναν σκύλο εκείνος γέρνει το κεφάλι του πλάγια, μια κίνηση που κάνει τους τετράποδους φίλους να μοιάζουν γλυκύτατοι και αστείοι. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον Stanley Core, καθηγητή Ψυχολογίας και συγγραφέα πολλών βιβλίων που αφορούν στη συμπεριφορά των σκύλων, αυτή η χαριτωμένη κίνηση του κεφαλιού δεν σχετίζεται με την ακοή τους, όπως μπορεί να υποθέτετε οι περισσότεροι, αλλά με την όρασή τους.

Όπως αναφέρει ο Coren, τα σκυλιά παρατηρούν τις κινήσεις των ανθρώπων στην προσπάθειά τους να αντιληφθούν τι θέλουν εκείνοι να τους πουν και μιας και η μουσούδα τους αποτελεί εμπόδιο, γυρνούν τα κεφάλια τους στο πλάι, ώστε να μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν καλύτερα το μήνυμα που οι άνθρωποι τους στέλνουν. Προσπαθούν να έχουν μια καλύτερη θέαση των κινήσεων των χεριών καθώς και των εκφράσεων του προσώπου. Οπότε η κίνηση αυτή δεν έχει να κάνει με την ακοή τους, ότι δηλαδή παραξενεύονται με κάτι που μόλις άκουσαν αλλά με την όρασή τους που θέλουν να είναι καλύτερη και κατ΄επέκταση να κατανοήσουν καλύτερα τα ανθρώπινα μηνύματα.

Τέλος, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τον τρόπο επικοινωνίας των σκύλων θα πρέπει να εξηγήσουμε τη γλώσσα σώματος με τους άλλους σκύλους ανά κατηγορίες:
Γλώσσα σώματος σκύλου αυτοπεποίθησης και ηρεμίας
Στάση – όρθια
Ουρά – την κουνάει σιγά-σιγά
Αυτιά – προς τα επάνω, αλλά με μια χαλαρή διάθεση
Μάτια – μικρές κόρες
Στόμα – κλειστά ή ελαφρά με χώρισμα των χειλιών
Γλώσσα σώματος σκύλου φόβου ή επιφύλαξης
Στάση – μειωμένη
Ουρά – μπαίνει από κάτω
Αυτιά – κάτω
Μάτια – ένα ευρύ άνοιγμα της κόρης του ματιού με γυάλισμα των ματιών
Στόμα – λαχάνιασμα
Γλώσσα σώματος σκύλου κυριαρχική-επιθετική
Στάση – άκαμπτο
Ουρά – κατευθείαν επάνω ή οριζόντια
Αυτιά – σηκωμένα – μυτερά
Μάτια – έντονη, με έντονο και επίμονο βλέμμα
Στόμα – Τα χείλη σύρονται προς τα πίσω και ο σκύλος δείχνει τα δόντια του
Ράχη – αυτό είναι μια σειρά από τα μαλλιά που ξεκινά από τη βάση του λαιμού και τρέχει κάτω τους ώμους. Εάν αυξηθεί τότε το σκυλί αισθάνεται επιθετικά και εάν μειωθεί τότε ο σκύλος χαλαρώνει.

Comments

comments