Το μαγικό χάπι… άσκησης που αντικαθιστά τη γυμναστική!

askhsh

Αν κι εσύ μισείς τη γυμναστική και αποφεύγεις το γυμναστήριο, τότε η επιστήμη έχει τη λύση με το «χάπι άσκησης».

Δε θα πρόκειται, δηλαδή, για μια επιβράβευση της τεμπελιάς και του καθισιού όσων μπορούν να ασκηθούν, αλλά για μια πραγματική βελτίωση της ζωής εκείνων που δεν μπορούν.

Το σενάριο αυτό δεν είναι μια χαζή φαντασιοπληξία, αλλά σοβαρός επιστημονικός στόχος. Μάλιστα, ερευνητές δημιούργησαν ένα σχέδιο των μοριακών αντιδράσεων κατά τη σωματική άσκηση.

Eνα τέτοιο χάπι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσαν να το παίρνουν όχι μόνο αθλητές, αλλά επίσης άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, όπως ηλικιωμένοι, παχύσαρκοι και άνθρωποι με αναπηρίες, που δυσκολεύονται να γυμναστούν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μοριακό και αναπτυξιακό βιολόγο Ρόναλντ Έβανς του Ινστιτούτου Salk της Καλιφόρνια, χορήγησαν στα ποντίκια μια χημική ουσία (GW1516) για δύο μήνες, η οποία η οποία τους επέτρεψε να τρέχουν σε «διάδρομο» επί 270 λεπτά.

Αντίθετα, τα ζώα που δεν είχαν πάρει την ίδια ουσία, άντεχαν να τρέξουν μόνο επί 160 λεπτά. Σε κάθε περίπτωση, τα ζώα στα οποία είχε χορηγηθεί η συγκεκριμένη χημική ουσία είχαν και άλλα οφέλη, όπως απώλεια βάρους και καλύτερα επίπεδα σακχάρου.

Υπόσχονται δηλαδή,τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα με την πραγματική αεροβική άσκηση!

Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ πραγματοποιήσαν μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια. Η έρευνα με επικεφαλής τον μοριακό και αναπτυξιακό βιολόγο Ρόναλντ Έβανς του Ινστιτούτου Salk της Καλιφόρνια, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cell Metabolism».

Η συγκεκριμένη ουσία επιδρά σε εκατοντάδες γονίδια που εμπλέκονται στον ενεργειακό μεταβολισμό και στις καύσεις μέσα στο σώμα.

Προς το παρόν, πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι η εν λόγω ουσία θα «δουλέψει» εξίσου καλά στους ανθρώπους και άλλοι επιστήμονες ήδη εκδήλωσαν το σκεπτικισμό τους.

Πάντως ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Comments

comments

No Comments Yet

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>