“Τα πολλά αντισυλληπτικά ισούνται με το χάπι της επόμενης ημέρας;”

Μια εγκυμοσύνη αν δεν είναι επιθυμητή δημιουργεί πολλές σκέψεις και ερωτηματικά. Τα πολλά αντισυλληπτικά ισούνται με το χάπι της επόμενης ημέρας; Είναι μια ερώτηση που πολλές γυναίκες κάνουν στο γυναικολόγο τους ή στο  φαρμακοποιό τους.

Ισχύει ότι αν πάρεις πολλά αντισυλληπτικά μαζί είναι σαν να παίρνεις το χάπι της επόμενης ημέρας; Ανάλογα. Τα αντισυλληπτικά εκτάκτου ανάγκης, όπως το χάπι της επόμενης ημέρας, περιέχουν υψηλή δόση συνθετικής προγεστερόνης, μιας ορμόνης που δεν επιτρέπει στις ωοθήκες σου να απελευθερώσουν ωάρια (ή δεν αφήνει ένα ήδη ελεύθερο ωάριο να γονιμοποιηθεί).

Ορισμένα αντισυλληπτικά επίσης περιέχουν αυτήν την ορμόνη, αλλά υπάρχει μια παγίδα: κάθε μάρκα χρησιμοποιεί διαφορετικές ποσότητες. Αν πάρεις μόνο ένα ή δύο χάπια ενός φαρμάκου πλούσιου σε προγεστερόνη, θα έχεις το αποτέλεσμα που ήθελες, αλλά με έναν άλλο τύπο φαρμάκου θα χρειαστείς περισσότερα.

Μπορείς να μιλήσεις με το γιατρό σου για να σου προτείνει λύση, αλλά μπορείς να περιοριστείς στον πιο εύκολο και ασφαλή τρόπο: στο ίδιο το χάπι της επόμενης ημέρας.

Τι είναι το χάπι της επόμενης ημέρας;

Αποτελεί ένα τρόπο επείγουσας αντισύλληψης. Σκοπός του είναι να εμποδίσει να συμβεί μια εγκυμοσύνη μετά από επαφή χωρίς η με αποτυχημένη προφύλαξη. Ασφαλώς δεν προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.Υπάρχουν δυο σκευάσματα, το Norlevo (levonogetrel 1,5mg/tabl) και το Ellaone (ulipristal acetate 30mg/tabl).

Πότε μπορεί μια γυναίκα να το πάρει;

Μπορεί να το πάρει αμέσως μετά την επαφή, άλλα και προκαταβολικά αν π.χ έχει άγχος η βρίσκεται σε διακοπές.

Εντός πόσων ωρών μπορεί να ληφθεί;

Το Norlevo μπορεί να ληφθεί εντός 72 ωρών μετά την επαφή, ενώ το Ellaone εντος 120 ωρών. Όσο νωρίτερα ληφθεί τόσο πιο αποτελεσματικό είναι, αν είναι δυνατόν το πρώτο 24ωρο και καλύτερα με το φαγητό.

Όπως και να έχει εμείς θα σου προτείναμε να μην προβείς σε καμία αυθαίρετη ενέργεια. Κανένα χάπι και κανένα φάρμακο δεν το λαμβάνουμε χωρίς τη σύννομη γνώμη του γιατρού μας.

Κάθε φάρμακο λειτουργεί διαφορετικά σε κάθε οργανισμό. Η υγεία είναι πάνω από όλα και για να την έχουμε θέλει μεγάλη προσοχή.

Πηγή: Τμήμα κειμένου Women’s Health

Comments

comments