Πως γράφουμε ένα σωστό βιογραφικό;

biografiko-shmeiwma

Πολλές από εσάς έχετε συντάξει ήδη πολλά βιογραφικά στη ζωή σας ως εργαζόμενες που αναζητούσαν εργασία και άλλες έχετε διαβάσει ακόμη περισσότερα ως εργοδότριες που επέλεγαν προσωπικό . Όπως και να έχει , για καμιά από σας το βιογραφικό σημείωμα δεν αποτελεί κάτι άγνωστο ή πρωτόγνωρο. Η εύρεση εργασίας όμως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε αποτελεί συχνή και επιτακτική ανάγκη. Όσες χάσατε τη δουλειά σας και θέλετε να αναζητήσετε κάτι καινούριο είτε να συμβουλέψετε τα παιδιά σας που βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας για τη σύνταξη του σωστού βιογραφικού, παρακάτω θα βρείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες.

Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια συνοπτική αλλά εμπεριστατωμένη παρουσίαση των γνώσεων, των εμπειριών και των ικανοτήτων σας. Δεν υπάρχει μία έτοιμη και χρυσή λύση για τη σύνταξη του βιογραφικού σας σημειώματος. Στόχος του βιογραφικού είναι να τραβήξει την προσοχή του εργοδότη, να του δημιουργήσει μία θετική εικόνα για εσάς και να τον βοηθήσει στη διαδικασία επιλογής προσωπικού πιο εύκολα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
1. Προσέξτε πολύ καλά την ορθογραφία και τη σύνταξη του κειμένου.

2. Ένα βιογραφικό θα πρέπει να είναι ευανάγνωστο, καθαρό και σύντομο: συνήθως μία-δύο σελίδες αρκούν. Σε κάθε περίπτωση, μην υπερβείτε τις τρεις σελίδες.

3. Χρησιμοποιήστε καλή ποιότητα χαρτιού, μεγέθους Α4 (διαστάσεων 21 cm x 29,7 cm), κατά προτίμηση σε λευκό ή σε κάποιο πολύ απαλό χρώμα.

4. Διατηρείστε την προτεινόμενη γραμματοσειρά και σελιδοποίηση.

5. Χρησιμοποιήστε συνοπτικές και άμεσες προτάσεις για να περιγράψετε την εκπαιδευτική και επαγγελματική σας εμπειρία.

6. Εάν η επαγγελματική σας πείρα είναι ακόμη περιορισμένη, περιγράψτε πρώτα την εκπαίδευση και κατάρτισή σας, τονίστε τις θέσεις στις οποίες απασχοληθήκατε κατά τη διάρκεια της κατάρτισής σας.

7. Να είστε σταθεροί σχετικά με τον τρόπο που παρουσιάζετε τις πληροφορίες. Η εμφάνιση του βιογραφικού σας πρέπει να είναι ομοιόμορφη.

8. Σιγουρευτείτε ότι το ονοματεπώνυμό σας ξεχωρίζει με πιο έντονα γράμματα, είναι υπογραμμισμένο, ή το έχετε γράψει με ΚΕΦΑΛΑΙΑ.

9. Προσαρμόστε το περιεχόμενο του βιογραφικού σας στις απαιτήσεις της εταιρείας και της θέσης εργασίας που σας ενδιαφέρει. Τονίστε τα πλεονεκτήματά σας ανάλογα με τις απαιτήσεις του πιθανού εργοδότη.

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

1. Μην εμπλουτίζετε το βιογραφικό σας σημείωμα με καλλιτεχνήματα – οι περισσότεροι εργοδότες επιθυμούν παραδοσιακά βιογραφικά.

2. Μη χρησιμοποιείτε άστοχες και περιττές εκφράσεις (π.χ. «τα καθήκοντά μου περιελάμβαναν»).

3. Μην αντιγράψετε απλά το βιογραφικό σημείωμα κάποιου άλλου.

4. Μην περιλάβετε ψευδή στοιχεία. Να είστε ειλικρινείς στις αναφορές για τον εαυτό σας.
5. Μην παρουσιάζετε μία υπερβολική εικόνα των προσόντων σας• κατά τη διάρκεια της συνέντευξης κινδυνεύετε να δώσετε μία εικόνα που θα υπολείπεται εκείνης του βιογραφικού σας.

6. Μη στέλνετε διορθωμένες φωτοτυπίες. Πάντα εκτυπώνετε ένα καινούριο βιογραφικό.

7. Μην υπογράφετε το βιογραφικό σας σημείωμα.

8. Μη βάζετε προσωπική φωτογραφία, παρά μόνο εφόσον ζητείται από την αγγελία.

9. Μη χρησιμοποιείτε προσωπικές αντωνυμίες (π.χ. «εγώ εργάστηκα στην εταιρεία κτλ.»).

10. Αποφύγετε τα πολλά σημεία στίξης και τα άρθρα (π.χ. ο, η, το), εφόσον είναι εφικτό.

11. Μη χρησιμοποιείτε συντομογραφίες λέξεων ή αρχικά, αν δεν είναι καθιερωμένα.

1. Εμφάνιση
Όπως και σε όλα τα άλλα πράγματα, η εμφάνιση παίζει και εδώ ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Το βιογραφικό είναι μια πρώτη εικόνα του επαγγελματικού σας προφίλ και η πρώτη εικόνα του βιογραφικού σας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Πρέπει το κείμενο να είναι ευανάγνωστο και ευχάριστο στο μάτι και να προδιαθέτει τον άλλον να το διαβάσει. Να έχει σωστή και αναμενόμενη δομή.

Πιο πρακτικά:

Χρησιμοποιήστε γραμματοσειρά 11-12, με τους τίτλους 1-2 νούμερα πάνω. Προτείνουμε 14 τον τίτλο του βιογραφικού 13 τους τίτλους των ενοτήτων. Κάτω από 11 είναι πολύ κουραστικό για αυτόν που θα το διαβάσει.

Αν δεν έχετε πολλά να γράψετε μην αφήνετε επίτηδες μεγάλα κενά και μην χρησιμοποιήσετε τεράστια γράμματα. Κάποιος που βλέπει 1000 βιογραφικά σε μια εβδομάδα το καταλαβαίνει κατευθείαν.

Όχι πολλές σελίδες. Μέχρι δύο, το πολύ τρείς σελίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο. Ο εργοδότης μπορεί να έχει μόνο μερικά δευτερόλεπτα να δει το βιογραφικό σας πριν αρχίσει η συνέντευξη. Θέλουμε να βρει όλα τα σημεία-κλειδιά γρήγορα.

Βασική και προκαθορισμένη δομή. Υπάρχει μια γενικά αποδεχτή δομή συμπλήρωσης βιογραφικού. Μην πειραματιστείτε αλλάζοντας σε κάτι σειρά όσο καλύτερο και αν πιστεύετε ότι γίνεται το βιογραφικό. Κάποιος που έχει δει χιλιάδες βιογραφικά στην ζωή του περιμένει να τα βρει όλα στην θέση που έχει συνηθίσει. Εξηγείται παρακάτω…

2. Δομή

Η δομή του βιογραφικού είναι από το πιο απλά και πιο σημαντικά στοιχεία. Η πιο συνηθισμένη δομή βιογραφικού είναι η εξής:

Προσωπικά στοιχεία. Όνομα, επίθετο, email κτλ. Εδώ μπορείτε να βάλετε και την φωτογραφία σας. Δεν είναι συνήθως απαραίτητο. Βέβαια πολύ εργοδότες την ζητάνε. Προσθέστε την φωτογραφία αν το ζητάει ο εργοδότης ή αν το επάγγελμα που αιτείστε έχει σαν προϋπόθεση την καλή εμφάνιση.

Στόχος/στόχοι.
Κάπως αμφιλεγόμενη ενότητα. Άλλοι είναι κάθετοι στο να την γράψετε, άλλοι λένε ότι είναι σπατάλη χώρου. Αν αποφασίσετε να την συμπεριλάβετε , τότε είναι το μέρος που θα αναφέρετε τα άμεσα και μακροπρόθεσμα σχέδια σας. Π.χ. Βελτίωση των ικανοτήτων μου και των γνώσεων μου στο Compensation Management. Απόκτηση μεταπτυχιακού στα Νευρωνικά Δίκτυα. Κτλ.

Εκπαίδευση. Οι πραγματικές σας γνώσεις. Εδώ ξεκινάτε από τις υψηλότερες και κατεβαίνετε. Π.χ. Αν έχετε μεταπτυχιακό. Θα γράψετε το μεταπτυχιακό σας, μετά το ΤΕΙ/ΑΕΙ και μετά το Λύκειο. Όλα με τις αντίστοιχες ημερομηνίες.

Προϋπηρεσία. Εδώ πάλι ξεκινάτε αντίστροφα. Γράφετε πρώτα τον τελευταίο εργοδότη και έπειτα τους προηγούμενους σε σειρά. Είναι πολύ σημαντικό το τι θα γράψετε εδώ. Θα το αναλύσουμε παρακάτω.

Προσόντα-Γνώσεις. Αυτό είναι πολύ γενικό αλλά πρέπει να τα χωρίσετε σε κατηγορίες και να αναλύσετε εν συντομία τι ξέρετε πάνω σε αυτές. Αυτό το κομμάτι πρέπει να είναι κομμένο και ραμμένο για την δουλειά που κάνετε αίτηση. Διάφοροι τρόποι εξηγούνται παρακάτω.

Ενδιαφέροντα και χόμπι. Ίσως το πιο παρεξηγημένο σημείο σε ένα βιογραφικό. Ποτέ μην αμελείτε να τα συμπληρώσετε και ποτέ μην τα συμπληρώνετε γρήγορα. Και αυτά πρέπει να συμβαδίζουν με την δουλειά για την οποία κάνετε αίτηση. Π.χ. Αν κάνετε αίτηση για δουλειά σε HR, “πρέπει” τα ενδιαφέροντα σας να είναι: Διάβασμα βιβλίων ψυχολογικού περιεχομένου, παρακολούθηση σεμιναρίων γύρω από την “Αποδοτικότητα στην Εργασία”, συγγραφή άρθρων πάνω στην “Διαχείριση ανθρωπίνων πόρων”. Με αυτό δείχνετε ότι η δουλειά σας είναι κάτι που αγαπάτε και θέλετε να γίνει καλύτερος/η. Μην κάνετε το λάθος και γράψετε μόνο το κοινότυπο “Θέατρο, σινεμά, ταξίδια”.

Συστάσεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Μην γράψετε “Διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν”. Δείχνει ότι συμπληρώσατε το βιογραφικό σας στα γρήγορα. Αυτό το λάθος παρατηρείται σε ένα μεγάλο ποσοστό βιογραφικών. Γράψτε τουλάχιστον τρεις συστάσεις, αν έχετε , με την μορφή: [Όνομα προϊστάμενου σας], [θέση που κατείχε], [τηλ/email του]. Θα το δείτε στο παράδειγμα παρακάτω.

3. Αναλυτικά – Παραδείγματα

Εκπαίδευση. Ο γενικός τρόπος γραφής είναι ο εξής:

δδ

Comments

comments