12 κανόνες υγιεινής στην κουζίνα

Φιλενάδα είσαι καλή νοικοκυρά , σύζυγος και μητέρα. Φροντίζεις να είναι τα πάντα καθαρά, μη  σου πω και αποστειρωμένα αν είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο περιβάλλον «νοσοκομείου». Αν είχες και έναν κλίβανο θα πέταγες και από χαρά. Το ήξερες όμως πως μικρές καθημερινές συνήθειες  κατά την ώρα του μαγειρέματος δύναται να είναι μια σοβαρή εστία μόλυνσης;

Θα σου δώσω ορισμένα παραδείγματα αγαπημένη μου αναγνώστρια  ώστε να καταλάβεις το μέγεθος του όλου θέματος.

1. Επιφάνεια κοπής:

Όταν τεμαχίζεις κοτόπουλο ή ψάρι  πρέπει απαραίτητα- αφού ολοκληρώσεις τη διαδικασία- να πλύνεις την επιφάνεια με ένα μείγμα ζεστής σαπουνάδας με απορρυπαντικό  για τα πιάτα και λίγες σταγόνες χλωρίνης. Μόνον αφού στεγνώσει καλά τη χρησιμοποιείς εκ νέου.

2. Μαχαίρια:

Όταν κόψεις τα εν λόγω τρόφιμα δεν κόβεις αμέσως λαχανικά φρούτα. Ακολουθείς ακριβώς την ίδια διαδικασία ώστε να εξαλείψεις κάθε πιθανή εστία μόλυνσης.

κουζίνα

3. Απολυμαίνεις νεροχύτη, πάγκο, μάτια κουζίνας:

Αφού μαγειρέψεις και τακτοποιήσεις τα πλυμένα σκεύη σου με ένα χαρτί κουζίνας και ένα καθαριστικό με απολυμαντικές ιδιότητες καθαρίζεις  τους χώρους αυτούς μέχρι την επόμενη χρήση.

4. Ποτέ σακούλες από σούπερ μάρκετ και προσωπικά είδη που τα ακουμπήσαμε στο δάπεδο ή στο αυτοκίνητο δεν τα πετάμε πάνω σε πάγκο και τραπέζι.

Για ευνόητους λόγους ,αν συμβεί, καλό θα ήταν άμεσα να ρίξετε σε μια ξύλινη επιφάνεια λίγο ξύδι σε ένα πανάκι ή καλύτερα χαρτί κουζίνας και σε πάγκο κουζίνας απολυμαντικό τύπου detol.

5. Κατοικίδια:

Αν είστε απ’ αυτούς που έχετε συμπαθέστατες γατούλες, ξέρετε πως είναι περίεργες και μη ελέγξιμες. Κάνουμε λοιπόν το αυτονόητο. Απολυμαίνουμε πριν φτιάξουμε ακόμη και τον καφέ μας το πρωί. Είναι μια συνήθεια λίγων λεπτών που δυστυχώς πρέπει να μπει στην ημερήσια ρουτίνα.

γάτα στην κουζίνα

6. Πετσέτες και πιάστρες:

Τις αλλάζουμε μια φορά την εβδομάδα.

7. Δάπεδο:

Αποφεύγουμε τα χαλιά στην κουζίνα. Τοποθετούμε ένα διάδρομο μπροστά στο νεροχύτη και στο φούρνο ώστε να μπορούμε να πλένουμε το πάτωμα όσο συχνά χρειαστεί. Τέλος μια φορά το μήνα καλό είναι να τραβάμε την ηλεκτρική κουζίνα ώστε να καθαρίζουμε τα πλαϊνά της αλλά και το πάτωμα.

8. Περιμετρικά πλακάκια κουζίνας:

Δεν τα ξεχνάμε. Κάθε φορά μετά από μαγείρεμα τα καθαρίζουμε με τον ίδιο τρόπο που καθαρίζουμε και τον πάγκο μας.

κουζίνα

9. Κάδος σκουπιδιών:

Βάζουμε λίγο χαρτί κουζίνας στην βάση του ώστε αν στάξουν ζουμιά να τα απορροφήσει. Μια φορά την εβδομάδα σαπουνίζουμε καλά το εσωτερικό

10. Ηλεκτρικές συσκευές:

Το ψυγείο καθώς και το εσωτερικό του φούρνου αλλά και του φούρνου μικροκυμάτων τα καθαρίζουμε συχνά με ένα μείγμα νερού και ξυδιού.

11. Τροφές:

Αν έχουμε τεμαχίσει φρούτα και λαχανικά τα βάζουμε σε σακούλες αφού τα τυλίξουμε με χαρτί κουζίνας για να διατηρηθούν και τα βάζουμε ευθείς στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό προλαβαίνουμε την αποσύνθεση.

12. Κατάψυξη:

Ότι έχουμε καταψύξει το χρησιμοποιούμε χωρίς να το αποψύξουμε και να το επανακαταψύξουμε.Είναι ο χρυσούς κανόνας της ασφάλειας των τροφίμων.

 

 

 

 

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!