Ο Παναγιώτης Σφήκας, μεταπτυχιακός απόφοιτος και αριστούχος του MBA International του ΟΠΑ. Είναι Υπεύθυνος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Bloode, της πρώτης διαδικτυακής κοινότητας για εθελοντική αιμοδοσία στην Ελλάδα.
Κάθε χρόνο, το Association of MBAs, ο σύλλογος των Μεταπτυχιακών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (M.B.A.) όλων των Business Schools σε διεθνές επίπεδο, παρουσιάζει 3 βραβεία: το Independent MBA Student of the Year, το MBA Innovation Award και το MBA Entrepreneurial Venture Award.
Το Bloode προτάθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι το μοναδικό κοινωνικό project ανάμεσα στις 6 καλύτερες προτάσεις.
Το Bloode έχει στόχο να ικανοποιήσει την ανάγκη για αίμα στην Ελλάδα, αυξάνοντας το ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών και οργανώνοντας το σύστημα αιμοδοσίας στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, περίπου 700.000 φιάλες αίματος απαιτούνται ετησίως και μόλις το 35% καλύπτεται από εθελοντές. Οι υπόλοιπες φιάλες συλλέγονται από συγγενείς και φίλους των ασθενών.
Την αρχική ιδέα του Bloode συνέλαβαν η Ναταλία Κρίτσαλη και η Ναταλία Μπουγαδέλλη, όταν ήταν ακόμη στο γυμνάσιο. Η γιαγιά της Ναταλίας Μπουγαδέλλη ήταν βαριά άρρωστη, καθώς έπασχε από μια αυτοάνοση διαταραχή, και είχε ανάγκη από συνεχείς μεταγγίσεις αίματος.
Εκείνη την εποχή ήταν στη Λήμνο, ένα νησί στο Βόρειο Αιγαίο, όπου το τοπικό νοσοκομείο δεν είχε μια σταθερή τράπεζα αίματος. Στην αρχή η Ναταλία και η οικογένειά της χρησιμοποίησαν όλους τους διαθέσιμους πόρους, αλλά γρήγορα το αίμα που προσφερόταν από τους φίλους και τους συγγενείς απλά δεν ήταν αρκετό! Η κατάσταση γινόταν πολύ κουραστική, τόσο για την γιαγιά της Ναταλίας, όσο και τους αγαπημένους της. Τέλος, μετά την ταπεινωτική διαδικασία της αναζήτησης για αίμα, το πρόβλημα ευτυχώς λύθηκε, καθώς έστω και την ύστατη στιγμή, βρέθηκε λίγο αίμα.
Το περιστατικό αυτό ήταν το έναυσμα για την ιδέα του Bloode και τα δύο κορίτσια ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη αίματος στην Ελλάδα και να καταστεί το σύστημα αιμοδοσίας πιο φιλικό και λιγότερο αγχωτικό, τόσο για τους ασθενείς και τους συγγενείς.
Ο Μάιος του 2014 βρήκε τη Ναταλία Κρίτσαλη στην Αθήνα, να σπουδάζει στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Ναταλία Μπουγαδέλλη στη Νέα Υόρκη, όπου και σπουδάζει κινηματογραφία. Στο συγκεκριμένο σημείο, οι γνώσεις και οι εμπειρίες τους, τις οδήγησαν στην απόφαση να ξεκινήσουν το έργο του Bloode. Λίγο αργότερα, ο Παναγιώτης Σφήκας και Γιώργος Σταυρόπουλος εντάχθηκαν στην ομάδα του Bloode, προσφέροντας τις δεξιότητές τους στο Μάρκετινγκ και την Πληροφορική αντίστοιχα. Ο Παναγιώτης παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΜΒΑ International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στο Μάρκετινγκ και ο Γιώργος είναι φοιτητής του μεταπτυχιακού προγράμματος της Διοίκησης και Οικονομικών των Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το Bloode έχει πλέον μια κοινότητα 1000+ καταγεγραμμένων εθελοντών αιμοδοτών και έχει ωφελήσει πάνω από 400 άτομα.
Τι είναι η αιμοδοσία..
Με τον όρο “ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ” εννοούμε τη χορήγηση αίματος με την μετάγγιση και κατ’ επέκταση την όλη οργάνωση που ασχολείται με τη λήψη, συντήρηση και διάθεση του αίματος. Στην Ελλάδα αναζητούνται ετησίως 700.000 μονάδες αίματος, μόλις το 35% συλλέγεται από εθελοντές αιμοδότες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό συλλέγεται από δότες αντικατάστασης, δηλαδή συγγενείς και φίλους του ασθενή.
Τι γίνεται με το αίμα που προσφέρεις..
Το ολικό αίμα όπως συλλέγεται στην αιμοδοσία, σπάνια χρησιμοποιείται σε αυτή τη μορφή. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διαχωρίζεται στα τρία κύρια συστατικά του (πλάσμα, ερυθρά και αιμοπετάλια) και μεταγγίζεται ανάλογα με την ανάγκη του ασθενή, γι᾽αυτό και μία μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές.
Το πρώτο βήμα είναι ο έλεγχος της συμβατότητας δότη και δέκτη πριν τη μετάγγιση. Εφόσον διαπιστωθεί συμβατότητα, χορηγείται στον ασθενή το απαραίτητο συστατικό:
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις απώλειας όγκου αίματος όπως τα ατυχήματα και ο τοκετός και για την αντιμετώπιση της αναιμίας και άλλων παθήσεων του αίματος. Συντηρούνται στους +4 βαθμούς Κελσίου και πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός 35-42 ημερών από την ημέρα της συλλογής τους.
Το πλάσμα χρησιμοποιείται σαν πηγή παραγόντων πήξεως, σαν υποκατάστατο όγκου ή για την παραγωγή λευκωματίνης (πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων και σοκ). Συντηρείται κατεψυγμένο για μια περίοδο ενός έτους.
Από τη διαδοχική επεξεργασία ψύξης και απόψυξης, προκύπτει ένα μικρό μέρος του πλάσματος, το κρυοκαθίζημα, το οποίο περιέχει παράγοντες πήξης και χρησιμοποιείται σαν πηγή παράγοντα VIII της πήξης του ινωδογόνου.
Τα αιμοπετάλια είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων. Πρέπει να παραχθούν μέσα σε οχτώ ώρες από την αιμοληψία, φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου υπό συνεχή ανακίνηση για να είναι λειτουργικά και συντηρούνται μόνο για 5 ημέρες.
Μπορώ και εγώ να δώσω αίμα;
Ναι μπορείς αν:
– Είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και μετά από εντολή γιατρού δίνουν αίμα άτομα 17 ετών ή πάνω από 65 ετών.
– Ζυγίζεις πάνω από 50kg. Με βάρος μικρότερο των 50kg, είναι συνήθως επικίνδυνο να γίνεις αιμοδότης.
– Είσαι υγιής . Αν είσαι άρρωστος/η ή παίρνεις φάρμακα, μπορεί το αίμα σου να έχει αρνητικές συνέπειες στον άνθρωπο που θα το πάρει. Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις ερωτήσεις για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που παίρνεις επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας να σου λύσουν όλες τις απορίες σχετικά με τη λήψη φαρμάκων ή με την ύπαρξη ασθενειών.
– Έχεις ασφαλή τρόπο ζωής. Λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες θεωρούνται δραστηριότητες υψηλού κινδύνου. Επίσης, αν κάνεις κάποιο επάγγελμα υψηλού κινδύνου ή κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός, δεν μπορείς να προσφέρεις αίμα για τη δική σου ασφάλεια.
– Είσαι αποφασισμένος να σώζεις ζωές. Απλά γιατί μπορείς.
Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να μην σου επιτρέψουν προσωρινά να δώσεις αίμα.
Περισσότερες πληροφορίες: bloode.org