Γάμος σε κρίση: Η λύση για να τον σώσετε!

gamos_se_krish

Εκείνος μπαίνει, εσύ βγαίνεις. Εκείνος είναι στον υπολογιστή κι εσύ στο laptop. H παραμικρή απόπειρα επικοινωνίας περιορίζεται σε κάποια «ναι» ή «όχι» στην καλύτερη των περιπτώσεων ή σε τρικούβερτο καβγά, με ασήμαντη συνήθως αφορμή.

Μπορεί να μένετε στο ίδιο σπίτι, όμως μοιάζετε εδώ και καιρό σαν ξένοι, καθώς σε επίπεδο τροχιάς απομακρύνεστε όλο και περισσότερο ο ένας από τον άλλον.

Αυτό λέγεται κρίση στον γάμο! Το ξέρεις; Σου το λέω, επειδή μερικές φορές εμείς οι παντρεμένοι – λόγω συνήθειας – έχουμε την τάση να μη δίνουμε σημασία στα σημάδια αποξένωσης, μέχρι να είναι πολύ αργά.

Το άλλο όμως που χρειάζεται να ξέρεις, αν το θέμα κρίση στη σχέση ή στο γάμο σε αφορά, είναι ότι τις περισσότερες φορές το ζευγάρι δεν μπορεί να βγει από αυτή μόνο του, όσες φιλότιμες προσπάθειες και αν κάνει.

Χρειάζεται βοήθεια!

Όταν η επικοινωνία χάνεται, τα προβλήματα που υπάρχουν μένουν άλυτα και με τον καιρό μεγεθύνονται, με αποτέλεσμα η σχέση να οδηγείται σε κρίση και το ζευγάρι να αδυνατεί να βγει από αυτή μόνο του χωρίς βοήθεια.

Μια εξειδικευμένη ψυχολόγος, έχοντας βοηθήσει εκατοντάδες ζευγάρια, εξηγεί ότι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αγγλία θεωρούν αυτονόητη τη θεραπεία ζεύγους, όταν προκύπτει πρόβλημα στο γάμο ή στη σχέση.

Στην Ελλάδα όμως είμαστε αρκετά πίσω και διστακτικοί σχετικά με αυτή την προσέγγιση.

Η Ελληνίδα θα απευθυνθεί για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο γάμο της πρώτα στη μαμά, στην αδελφή, στη φίλη…

Αυτό είναι ένα βασικό λάθος, αφού μια μητέρα δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά από το παιδί της. Το ίδιο και η φίλη.

Τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος δεν μπορούν να είναι απόλυτα αντικειμενικά.

Έτσι, οι συμβουλές τους σε κάποιες περιπτώσεις όχι μόνο δε βοηθούν, αλλά μπορεί και να μπερδέψουν περισσότερο.

Όσο για τους άνδρες, μπορεί να μη μοιραστούν ποτέ τίποτα και με κανέναν. Και στις δύο περιπτώσεις η έξοδος από την κρίση της σχέσης είναι ανέφικτος στόχος.

Κι όμως η θεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι όχι μόνο να ξεπεράσει την κρίση στο γάμο, αλλά και να ανανεώσει ριζικά τη σχέση του, βοηθώντας το να συνεχίσει την πορεία του πιο ενωμένο από ποτέ.

Διαβάζοντας παρακάτω θα καταλάβεις το πώς και το γιατί.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που φέρνουν τα ζευγάρια στη θεραπεία;

Η έλλειψη επικοινωνίας, η προβληματική επικοινωνία, όπως για παράδειγμα οι συχνοί ή έντονοι καβγάδες, τα σεξουαλικά προβλήματα, η απιστία.

Επίσης, τα προβλήματα με τα παιδιά μπορεί να δημιουργήσουν και προβλήματα στη συντροφική σχέση.

Αν για παράδειγμα οι δύο σύντροφοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν για την κοινή γραμμή πλεύσης που πρέπει να έχουν για την ανατροφή των παιδιών τους.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας που προβληματίζει τα ζευγάρια: τα οικονομικά προβλήματα λόγω της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης, ενώ ένα ακόμα πρόβλημα είναι η αποξένωση του ζευγαριού λόγω της ενασχόλησης με τα ψηφιακά μέσα.

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο. Πώς η επικοινωνία μπορεί να χαθεί σ’ έναν γάμο;

Η επικοινωνία χάνεται, επειδή οι άνθρωποι χάνονται μεταξύ τους.

Όλη μέρα δουλεύουν, τρέχουν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα κι, όταν επιστρέψουν στο σπίτι, ανοίγουν την τηλεόραση, το laptop ή καρφώνονται στην οθόνη του κινητού τους.

Έτσι αποξενώνονται. Δεν γίνεται να μιλάμε για καλή επικοινωνία, όταν ο ένας είναι στην τηλεόραση κι ο άλλος στο laptop.

Καταλαβαίνω ότι η επαφή με την οθόνη αποτελεί μέρος της ζωής μας, όμως από τη στιγμή που το ζευγάρι βρεθεί στο σπίτι θα πρέπει να επιδιώξει να κάνει πράγματα μαζί και κυρίως να μιλήσουν, ακόμα και να διαφωνήσουν ή να μαλώσουν.

Ακόμα και οι διαφωνίες μπορεί να δώσουν νόημα και ζωή στη σχέση.

Όταν όμως η επικοινωνία χάνεται, τα προβλήματα που υπάρχουν μένουν άλυτα και με τον καιρό μεγεθύνονται, με αποτέλεσμα η σχέση να οδηγείται σε κρίση και το ζευγάρι να αδυνατεί να βγει από αυτή μόνο του χωρίς βοήθεια.

Οι άνδρες είναι πιο απρόθυμοι στην ιδέα της θεραπείας ζεύγους;

Η αλήθεια είναι ότι συνήθως την πρωτοβουλία την παίρνει η γυναίκα.

Ο άνδρας συνήθως ακολουθεί μόνο για να της κάνει το χατίρι και να αποφύγει την γκρίνια.

Μερικές φορές πάντως οι άνδρες επιφυλάσσουν μια έκπληξη στη θεραπεία ζεύγους, επειδή έχουν να πουν περισσότερα πράγματα από τις γυναίκες.

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι έρχονται επειδή κατά βάθος πιστεύουν ότι αυτή είναι η τελευταία ελπίδα για να μη χαθεί η σχέση.

Είναι όντως η τελευταία ελπίδα η θεραπεία ζεύγους, όταν υπάρχει σοβαρή κρίση σ’ έναν γάμο ή σχέση;

Μπορεί να βοηθήσει πολύ! Αρκεί και οι δύο να έρχονται με την προοπτική να ακούσουν και να δουλέψουν.

Ο θεραπευτής δεν κάνει μαγικά. Δεν κουνά το μαγικό ραβδάκι και διορθώνει όλα τα προβλήματα. Ο σύμβουλος γάμου εντοπίζει τα προβλήματα και δίνει κατευθύνσεις για τη λύση τους.

Τα προβλήματα όμως λύνονται από το ζευγάρι.

Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει, μια και οι δύο σύντροφοι – ενώπιον του ειδικού – δεσμεύονται να ακούσουν και να ακολουθήσουν τη συμβουλή του και επομένως κάνουν αλλαγές που θα βοηθήσουν τη σχέση να γίνει ξανά υγιής και λειτουργική.

Αρκεί να απευθυνθούν στον ειδικό εγκαίρως.

Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να δώσει ξανά ζωή σε μία σχέση που πεθαίνει. Όχι όμως σε μια σχέση που έχει πια φτάσει σε τέλμα ή έχει ήδη πεθάνει.

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, ακόμα κι όταν η σχέση έχει πεθάνει, κάποιοι μπορεί να μη χωρίζουν και μόνο μέσα από τη θεραπεία να καταλάβουν ότι χρειάζεται να χωρίσουν οι δρόμοι τους, για να βρουν την ατομική τους ισορροπία.

Πώς μπορεί να βοηθήσει αυτή η μορφή θεραπείας στη σωτηρία ενός γάμου, όταν έχει μεσολαβήσει απιστία;

Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που ένα ζευγάρι έρχεται στον ειδικό, όταν έχει μεσολαβήσει απιστία.

Ο πρώτος είναι να είναι ξανά μαζί χωρίς πικρία και ο δεύτερος να καταλάβουν τι έφταιξε.

Τις περισσότερες φορές έρχονται, επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν πώς έγινε αυτό.

Τότε λοιπόν αρχίζει και ξετυλίγεται ένα κουβάρι, που αποκαλύπτει ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν επικοινωνούσαν από καιρό, δεν είχαν σεξουαλική ζωή, ο ένας δεν έδινε σημασία στον άλλον ή τον υποτιμούσε.

Είναι σπάνιο να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση πριν ο ένας από τους δύο οδηγηθεί στην απιστία.

Για να σωθεί όμως ένας γάμος μετά από απιστία, θα πρέπει το ζευγάρι να δει και να καταλάβει τι πήγε λάθος στη σχέση και να αναλάβουν και οι δύο ευθύνες.

Όχι μόνο ο άπιστος, αλλά και ο απατημένος. Να συγχωρήσουν ο ένας τον άλλον και να δεσμευτούν να διορθώσουν τα προβληματικά σημεία στη σχέση τους. Τότε ο γάμος μπορεί να σωθεί.

Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να δώσει ξανά ζωή σε μία σχέση που πεθαίνει.

Πιστεύετε λοιπόν, ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε έναν γάμο, ακόμα και αν υπάρχουν προβλήματα;

Δεν είμαι υπέρ των διαζυγίων.

Πιστεύω ότι δύο άνθρωποι που έχουν αγαπηθεί στο παρελθόν δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τη σχέση.

Πρέπει να προσπαθήσουν να λύσουν τα όποια προβλήματα.

Αν είναι διατεθειμένοι να ξαναβρούν ο ένας τον άλλον, το πιθανότερο είναι ότι θα τα καταφέρουν!

Expert tips

Για μια υγιή και ζωντανή σχέση τα ζευγάρια να επιδιώκουν όσο το δυνατόν πιο συχνά:

Να κουβεντιάζουν σε καθημερινή βάση, έστω και για λίγο, για τα απλά και καθημερινά.

Να γελάνε μαζί. Πράγμα που τους υπενθυμίζει ότι είναι μαζί – μεταξύ άλλων – και για να περνούν καλά.

Να αγγίζουν ο ένας τον άλλον. Μια αγκαλιά, ένα χάδι στα μαλλιά, ένα φιλί ενισχύουν το αίσθημα της συναισθηματικής κάλυψης.

Να στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Έτσι νιώθουν ότι υπάρχει κοινό μέτωπο απέναντι στα όποια προβλήματα.

Να λένε όχι σε πράγματα που τους απομακρύνουν όπως τηλεόραση, υπολογιστής, υπερβολικός φόρτος εργασίας και να αντιστέκονται στη διάθεση να κλειστούν στον εαυτό τους.

Πηγή: THRIVE GLOBAL.gr

Διαβάστε επίσης:

Γυναικεία Παχυσαρκία: Δεν θα πιστεύετε ποιοι παράγοντες μπορούν να την προκαλέσουν!

Comments

comments