Την άνοιξη και το καλοκαίρι καθόμαστε σε κήπους και βεράντες. Δεχόμαστε φίλους αλλά και μόνοι ή με την οικογένειά μας απολαμβάνουμε από τον πρωινό μας καφέ μέχρι το γεύμα μας.
Αφήνουμε τα παράθυρα ανοιχτά και απολαμβάνουμε μυρωδιές χώματος και λουλουδιών. Το καλοκαίρι φροντίζουμε με πολύ ζήλο το διάκοσμο των εξωτερικών χώρων.
Αγοράζουμε έπιπλα βεράντας, μαξιλάρες, φανάρια και κεριά θέλοντας να κάνουμε το χώρο ατμοσφαιρικό.
Συγχρόνως, αγοράζουμε πολλά φυτά, κυρίως σε αντικατάσταση εποχικών που δεν κρατάνε και πολύ.
Πάμε σε ένα φυτώριο, στη λαϊκή ή σε ένα ανθοπωλείο τα βλέπουμε γεμάτα μπουμπούκια και άνθη και τα αγοράζουμε προσμένοντας να κρατήσουν τουλάχιστον όλο το καλοκαίρι.
Κάποια φυτά και λουλούδια αντέχουν και είναι πιο ανθεκτικά σε σχέση με άλλα.
Πολλές φορές, όμως, κάνουμε και εμείς πολλά λάθη που καταστρέφουν την ποιότητα τους και το προσδόκιμο ζωής τους. Ας δούμε τα πιο συχνά λάθη:
Τα τοποθετούμε σε λάθος σημείο και προσανατολισμό.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα.Ο βασιλικός θέλει πολύ φως και νερό. Αν τον βάλετε σε ένα σκιερό μέρος και το ποτίζετε μια φορά την εβδομάδα θα καταστραφεί. Το ίδιο και η λεβάντα. Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα ή το ελάχιστο πότισμα.
Όλα τα φυτά (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν έχετε σε γλάστρες) έχουν διαφορετικές ανάγκες ποτίσματος και οι ανάγκες αυτές μπορούν, επίσης, να ποικίλουν ανάλογα με την εποχή του χρόνου, την ηλιοφάνεια και τη θερμοκρασία.
Η πιο εύκολη λύση για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα είναι να γνωρίζετε την υγρασία που απαιτεί κάθε φυτό, βάζοντας το δάχτυλό σας στο χώμα, 3 εκατοστά βαθιά για να νιώσετε αν είναι βρεγμένο ή ξηρό.
Δεν αφαιρείτε τα χαλασμένα τμήματα του φυτού ή και τα ξερά φύλλα.
Κάποια φυτά έχουν περισσότερη ανάγκη σε λίπασμα και χώμα.
Ρωτήστε γι’ αυτές τις εξειδικευμένες ανάγκες έναν κηπουρό ή ψάξτε στο διαδίκτυο.
Μη μετακινείτε ή αλλάζετε θέση στα φυτά χωρίς λόγο.
Τα φυτά είναι της συνήθειας. Αν τους ταιριάζει ένα σημείο και βλέπετε πως ανθίζουν και είναι γεμάτα υγεία μην τα μετακινείτε.
Φυτέψτε τα σε κατάλληλο χώμα.
Κάθε φυτικό είδος έχει διαφορετικές ανάγκες φύτευσης και απαιτήσεις εδάφους. Συνιστάται να κάνετε έρευνα σχετικά με το ποιο χώμα είναι κατάλληλο πριν φυτέψετε κάποιο φυτό.
Στις γλάστρες χρησιμοποιούμε χώμα που να αποστραγγίζει καλά για να αποφευχθεί το σάπισμα των ριζών.
Πρέπει να κάνετε μεταφύτευση όταν μεγαλώνουν.
Είναι σημαντικό να τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες ή σε δοχεία ή πλαίσια στο έδαφος με φρέσκο και καλά χωνεμένο χώμα.
Σε μερικά φυτά μπορείτε να περικόψετε μέρος της ρίζας, αν δεν θέλετε να αλλάξετε την γλάστρα τους.
Μην αγνοείτε τα έντομα και τα παράσιτα των φυτών σας.
Κάθε φορά που αγοράζετε ένα νέο φυτό από φυτώριο ή ανθοπωλείο ελέγξτε το να δείτε αν έχει κανένα σημάδι από παράσιτα ή ασθένειες. Παρατηρείστε τα, αν φαίνονται άρρωστα ή αδύναμα ή αν βρίσκονται σε στρες.
Αν παρατηρήσετε παράσιτα στα φυτά σας, πρώτα πρέπει να τα αναγνωρίσετε και στη συνέχεια να τα αντιμετωπίσετε σωστά, προτιμώντας να χρησιμοποιήσετε κάποιο βιολογικό σκεύασμα ή μια φυσική οικολογική λύση.
Μην τα εκθέτετε σε ακραίες θερμοκρασίες.
Το χειμώνα καλό είναι να προστατεύετε αυτά τα φυτά κρατώντας τα σε εσωτερικούς χώρους ή σε ένα θερμοκήπιο. Το καλοκαίρι, επίσης στις μεγάλες ζέστες, προστατεύστε τα φυτά σας από την ένταση του ήλιου.