Πιθανότατα, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες έχουν την τάση να χαρακτηρίζουν τους άντρες “μαλάκες” είναι ότι εκείνοι, συχνά, αντιμετωπίζουν την σχέση τους με τρόπο ‘αμφιλεγόμενο’ όσον αφορά τις πραγματικές τους προθέσεις.
Μεγάλο ρόλο παίζει, επίσης, ότι οι άντρες που διατηρούν σκόπιμα αυτή την αμφιλεγόμενη συμπεριφορά, θα ισχυριστούν εκ των υστέρων ότι ποτέ δεν υποσχέθηκαν (λεκτικά) κάτι παραπάνω απ’ όσα ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν εξαρχής και ότι η συμπεριφορά τους μοιάζει ένοχη μόνο στα μάτια των γυναικών.
Τι λέει, όμως, αυτή η τάση αποποίησης ευθύνης για έναν άντρα;
Πολλοί άντρες ισχυρίζονται ότι δεν φταίνε αυτοί στις περιπτώσεις που μια γυναίκα αρχίζει να νιώθει για εκείνους περισσότερα απ’ ότι νιώθουν αυτοί για εκείνη καθώς τα συναισθήματα είναι αποκλειστική ευθύνη του κατόχου τους.
Η πλήρης αιτιολόγηση είναι ότι η γυναίκα που μπερδεύεται είναι εκείνη που αναζητά απελπισμένα αγάπη και ότι εφόσον εκείνοι δεν χρησιμοποίησαν ποτέ λόγια για να δημιουργήσουν υποσχέσεις δεν μπορούν να κριθούν υπαίτιοι για το μπέρδεμα.
Ωστόσο, υπάρχουν άντρες οι οποίοι αναγνωρίζουν τον κίνδυνο να προκύψουν βαθύτερα συναισθήματα σε σχέσεις τις οποίες ο ένας εκ των δύο θεωρεί ευκαιριακές και, ως εκ τούτου, φροντίζουν να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή το στάτους των συναισθημάτων της συντρόφου τους, αντί απλώς να μοιράζονται μια καθημερινότητα με έναν άνθρωπο τον οποίο σκοπεύουν να εγκαταλείψουν όταν ξεθυμάνει το ενδιαφέρον τους στη σχέση.
Αν μη τι άλλο, αυτή η στάση χαρακτηρίζεται από καλύτερη αντίληψη του γυναικείου ψυχισμού και μεγαλύτερη υπευθυνότητα προς τα τυχόν ατυχήματα.
Ενώ, λοιπόν, ισχύει ότι κανείς δεν είναι πιο υπεύθυνος για τα συναισθήματα σου από εσένα τον ίδιο, το γεγονός ότι μερικοί φροντίζουν περισσότερο να μην σε πληγώσουν απ’ ότι άλλοι, είναι τουλάχιστον κολακευτικό για εκείνους.
Επιπλέον, είναι άνανδρο να κατηγορήσει ένας άντρας μια γυναίκα για το γεγονός ότι απέκτησε βαθύτερα συναισθήματα για κάτι που δημιούργησαν από κοινού.
Αν κάποιος θεωρεί ότι είχε πιο καθαρή εικόνα της πορείας της σχέσης του απ’ ότι το θηλυκό του ταίρι, τότε σίγουρα έφερε και μεγαλύτερη ευθύνη, την οποία, ωστόσο, πολλοί αποποιούνται αμέσως.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κάθε σχέση αποτελείται από δύο και ανεξάρτητα απ’ την αντίληψη του καθενός η προσπάθεια του ενός να προσάψει όλο το μερίδιο ευθύνης μιας παρεξήγησης στον άλλο είναι ανώριμο έως δειλό.
Το ενδιαφέρον είναι ότι όπως βλέπουν οι γυναίκες τους άντρες που τις παίζουν χωρίς πρόθεση να δεσμευτούν μαζί τους σοβαρά, έτσι βλέπουν και οι άντρες τις γυναίκες που τους χαϊδεύουν χωρίς πρόθεση να γίνουν ποτέ δικές τους.
Μάλιστα, και τα δύο φύλα αυτής της κατηγορίας θα επικαλεστούν άγνοια για το γεγονός ότι η ακαθόριστα ζεστή συμπεριφορά τους δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις στο άλλο φύλο. Ωστόσο, όσοι έχουν συναναστραφεί φιλικά με τέτοια άτομα μπορούν να πιστοποιήσουν ότι ξέρουν 100% τι κάνουν όταν το κάνουν και ότι ο μόνος λόγος που δεν θα το παραδεχτούν είναι η δειλία τους.
Αυτό το είδος δειλίας σε συνδυασμό με τη δειλία που ωθεί κάποιον να ξυπνά αισθήματα αγάπης σε άλλους χωρίς να αφήνεται να νιώσει και αυτός αγάπη για εκείνους κάνει τους απανταχού “παίκτες” του έρωτα τους μεγαλύτερους δειλούς.
Πηγή: simplyman.gr