Ηλιακό Έγκαυμα: Πώς να το αντιμετωπίσω έγκαιρα και αποτελεσματικά!

hliako_egkauma

Το ηλιακό έγκαυμα οφείλεται στην απορρόφηση της ενέργειας της ηλιακής ακτινοβολίας από τα στοιχεία του δέρματος.

Το υπεριώδες φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αυτό που ευθύνεται για την πρόκληση των εγκαυμάτων. Ανάλογα με το μήκος κύματος χωρίζεται σε UVC, UVB και UVA.

Τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 10 ετών έχουν μειωμένη ικανότητα επιδιόρθωσης του βλαμμένου από την ηλιακή ακτινοβολία DNA και για αυτό είναι περισσότερο ευάλωτα σε αυτή τη διαδικασία.

Η πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος δεν είναι τίποτα άλλο από την αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας.

Κατά αυτόν τον τρόπο η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τις ώρες υψηλής ηλιακής ακτινοβολίας (10πμ με 4μμ), ενώ αν είναι αναπόφευκτη ή επιθυμητή θα πρέπει να γίνεται είτε φορώντας πλατύγυρο καπέλο και ρούχα με πυκνή ύφανση, είτε με αντηλιακό που προσφέρει προστασία τόσο στο φάσμα της UVB όσο και στο φάσμα της UVA ακτινοβολίας.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια όλα τα αντιηλιακά περιέχουν και UVA φίλτρα τα οποία είναι και φωτοσταθερά, δηλαδή δεν διασπώνται από την ηλιακή ακτινοβολία, έτσι ώστε να αποφεύγονται τυχόν ανεπιθύμητες φωτο-αλλεργικές αντιδράσεις.

Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα από το στόμα ή που εφαρμόζονται τοπικά θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του ιατρού τους, καθώς πολλά σκευάσματα προκαλούν φωτοευασθησία, δηλαδή αυξημένη ευπάθεια στις οξείες βλαπτικές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Αν παρά τις προφυλάξεις συμβεί ηλιακό έγκαυμα η αντιμετώπισή του είναι συμπτωματική και πρέπει να αρχίζει με την εμφάνιση των πρώτων σημείων.

Η άμεση περιποίηση της περιοχής που έχει το ηλιακό έγκαυμα είναι η εφαρμογή δροσερών επιθεμάτων τοπικά, είτε με μια βρεγμένη πετσέτα, είτε με επιθέματα με χαμομήλι, δηλαδή κομπρέσες με σκοπό να περιορίσουμε την αυξημένη θερμοκρασία της περιοχής.

Βαρύτερες μορφές εγκαύματος μπορούν να εμφανισθούν ως πομφόλυγες (φυσαλίδες- ‘φουσκάλες’) που περιέχουν ορό.

Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να τις σπάσουμε, αλλά μπορούμε να περιμένουμε μέχρι από μόνες τους να ραγούν.

Ασπιρίνη

Το έγκαυμα είναι ένα είδος φλεγμονής, γι’ αυτό η ασπιρίνη θα βοηθήσει στην αντιμετώπισή της. To μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι ότι πρέπει την πάρετε το συντομότερο δυνατό, πριν εξελιχθεί περισσότερο η φλεγμονή. Με την ασπιρίνη θα προλάβετε το πολύ πρήξιμο και θα ανακουφιστείτε και από τον πόνο, έστω προσωρινά

Κρέμες κορτιζόνης

Οι κορτιζονούχες κρέμες, αν χρησιμοποιηθούν εντός 6 ωρών από την ώρα που πάθατε το έγκαυμα, μπορούν να προσφέρουν αρκετή ανακούφιση από τον πόνο και τη φλόγωση.

Έχετε όμως υπόψη πως οι κορτιζονούχες κρέμες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας και ποτέ αυθαίρετα.

Gel Αλόης

Στις περισσότερες περιπτώσεις εγκαυμάτων η καλύτερη προτεινόμενη και συνηθέστερη θεραπεία είναι το gel αγνής αλόης.

Η αλόη έχει την ιδιότητα να δροσίζει το δέρμα και να ανακουφίζει και από τον πόνο της φλεγμονής.

Προσέξτε όμως να αποφεύγετε τα προϊόντα αλόης που περιέχουν τοπικά αναισθητικά όπως η βενζοκαΐνη ή η λιδοκαΐνη, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα, προκαλώντας εκτός από το πόνο και έντονη φαγούρα.

Αλοιφή από αγγούρι

Τα αγγούρια είναι πλούσια σε φυσικά στοιχεία που έχουν αντιοξειδωτικές και αναλγητικές ιδιότητες και προσφέρονται για την ανακούφιση από το έγκαυμα.

Αφού ψύξετε το αγγούρι, κόψτε το σε φέτες και πολτοποιήστε το σε μια παχύρευστη αλοιφή. Απλώστε την στην τραυματισμένη περιοχή και θα ανακουφιστείτε και από τον πόνο, ενώ θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και η φλεγμονή.

Φροντίζετε πάντα να είναι δροσερή η αλοιφή, καθώς αυτή η δροσιά είναι που βοηθά στη γρηγορότερη ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος.

Γιαούρτι

Κλασσική συνταγή για όσους καήκαμε από τον ήλιο ως παιδιά. Το γιαούρτι έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενυδατώνει το δέρμα και επαλείφεται εύκολα.

Βάλτε γιαούρτι απευθείας πάνω στο καμένο δέρμα, ενώ μπορείτε να ρίξετε μέσα λίγες σταγόνες ελαίου λεβάντας.

Φράουλες

Οι τανίνες της φράουλας βοηθούν στην καταπολέμηση του εγκαύματος. Λιώστε μερικές φράουλες για να φτιάξετε μια πάστα και τοποθετήσετε στο έγκαυμα για μερικά λεπτά.

Κάποια ευρέως χρησιμοποιούμενα φυσικά συστατικά για την επούλωση των εγκαυμάτων είναι τα εξής:

-Καλέντουλα

-Ζαμπούκο

-Βαλσαμόχορτο (σπαθόλαδο)

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κυρία Βίκυ Κουλελή, Εκπαιδευτικό Σύμβουλο στον Tομέα της Αισθητικής & Ομορφιάς του ΙΕΚ MASTER!

ΙΕΚ MASTER – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Στην καρδιά των νοτίων και βορείων προαστίων!
Περισσότερες Πληροφορίες
Web: Iekmaster.gr
Τηλ: 216 000 90000

Δείτε ακόμη:

Φοβερά Tips: Πώς να φαίνεσαι 10 χρόνια νεότερη με τη δύναμη του μακιγιάζ!

Λαμπερό αποτέλεσμα! Φτιάξτε μόνες σας αντηλιακό λάδι για τα μαλλιά σας!

Μαύρισμα για ανυπόμονες; DIY spray υπόσχεται ένα σοκολατί θεϊκό χρώμα!

Comments

comments