Ήλιος: 15 πολύτιμες συμβουλές που θα σε προστατέψουν από την υπεριώδη ακτινοβολία

Η ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα μας ενεργοποιεί την παραγωγή της βιταμίνης D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου, φροντίζει τα οστά μας, προφυλάσσει από το διαβήτη τύπου 2, καθώς και από αρκετούς τύπους καρκίνου.

Η έκθεση στον ήλιο βελτιώνει και το καρδιαγγειακό μας σύστημα, ρυθμίζει την κυκλοφορία, την πίεση και το σφυγμό μας.

Η θερμότητα του ηλίου είναι ενεργητική για αρθριτικούς και μυοσκελετικούς πόνους, καθώς ανακουφίζει το πρήξιμο, την αρθρίτιδα και βοηθά να υποχωρούν οι φλεγμονές από μυϊκά τραύματα.

Το φως του ηλίου βοηθά τον οργανισμό να παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια με αποτέλεσμα να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ηλιόλουστες ημέρες ανεβάζουν τα επίπεδα της ορμόνης της χαράς, όπως αποκαλείται η σεροτονίνη και σε συνδυασμό με ήπια άσκηση στον ήλιο, ανεβαίνουν τα ποσοστά των ενδορφινών, που μας κάνουν να αισθανόμαστε αισιοδοξία και ευεξία.

Ο ήλιος σε μια φυσιολογική έκθεση δεν είναι επιβλαβής.

Όμως, για να προστατευτείς από την υπεριώδη ακτινοβολία και να κρατήσεις τώρα το καλοκαίρι τα ευεργετικά στοιχεία του ήλιου, ζητήσαμε από το Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, Dr. Ευστάθιο Ράλλη  τις συμβουλές του.

Ας δούμε αναλυτικά 15 πολύτιμες συμβουλές που θα σε προστατέψουν από την υπεριώδη ακτινοβολία:

-Θα πρέπει να περιοριστεί η έκθεση στον ήλιο τις ώρες που η ακτινοβολία του είναι ισχυρότερη δηλαδή από τις 11πμ – 4μμ.

-Θα ήταν χρήσιμη η χρήση καπέλων και ρούχων με μακρύ μανίκι κατά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

-Τα εφαρμοστά υφάσματα προστατεύουν καλύτερα από τις ακτίνες του ήλιου.

-Θα πρέπει να γίνεται επαναληπτική εφαρμογή του αντιηλιακού μετά τη θάλασσα ακόμα και αν ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι το αντιηλιακό είναι αδιάβροχο.

-Θα πρέπει να γίνεται χρήση αντιηλιακού ιδιαίτερα σε μεγάλο υψόμετρο και ειδικά κατά την ενασχόληση με δραστηριότητες όπως ορειβασία, σκι ή πεζοπορία.

-Δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός από μια συννεφιασμένη ή και βροχερή μέρα δεδομένου ότι οι ακτίνες του ήλιου είναι και τότε επιβλαβείς.

-Ιδιαίτερα τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση μελλοντικά βλαβών από την ηλιακή ακτινοβολία ή/και καρκίνου του δέρματος όπως άνθρωποι με ανοικτό χρώμα δέρματος, μαλλιών, ματιών, θα πρέπει να χρησιμοποιούν καθημερινά αντιηλιακό.

-Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους, όπως οι αγρότες, οι ναυτικοί κ.ά.

-Εάν εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση από το αντιηλιακό (ερυθρότητα, κνησμός ή τσούξιμο στο δέρμα), θα πρέπει οι ασθενείς να το διακόψουν άμεσα και να επισκεφθούν τον Δερματολόγο τους.

-Προσοχή στις αντανακλώσες επιφάνειες! Η άμμος, το χιόνι, το νερό της θάλασσας, αντανακλούν την ακτινοβολία του ηλίου. Κατά συνέπεια, το να κάθεται κάποιος στη σκιά μιας ομπρέλας ή ενός δένδρου, δεν θεωρείται επαρκής προστασία.

-Καλό είναι να αποφεύγονται οι λάμπες μαυρίσματος (solarium) σε διάφορα ινστιτούτα ή γυμναστήρια. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα, πρόωρη γήρανση του δέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

-Μεγάλη προσοχή στα παιδιά: θα πρέπει να γίνεται χρήση αντιηλιακών από την ηλικία των 6 μηνών και άνω.

-Θα πρέπει τα παιδιά να εκπαιδεύονται στην καθημερινή χρήση αντιηλιακών.

-Οι έφηβοι και γενικότερα τα άτομα που ασχολούνται με το κολύμπι, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ανθεκτικά στο νερό αντηλιακά (water-resistant) είναι καλά για 40′ περίπου λεπτά κολυμβήσης, ενώ τα αδιάβροχα (waterproof) είναι αποτελεσματικά για 80 λεπτά περίπου.

-Γενικός κανόνας: Κατά την ολοήμερη παραμονή στην παραλία (ή και στο βουνό για σκι), θα πρέπει να γίνεται χρήση του αντιηλιακού κάθε ώρα και ακόμα συχνότερα ανα κάποιος μπαινοβγαίνει στο νερό.

-Ας σημειωθεί ότι η κανονική χρήση αντιηλιακού με Δείκτη Προστασίας (SPF) >15 μέχρι την ηλικία των 18 ετών, μειώνει κατά 78% τον κίνδυνο εμφάνισης δερματικού καρκίνου αργότερα στη ζωή μας.

Comments

comments