Η δύναμη , η αγάπη , η αφοσίωση , η ευτυχία , η ζωή , η σοφία, η επιτυχία, η ελπίδα.. όλες γένους θηλυκού. Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα, 8 Μαρτίου , σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο πετυχημένες γυναίκες που έγραψαν ιστορία και άφησαν το στίγμα τους η κάθε μια με τον τρόπο της και για διαφορετικούς λόγους.
-J.K. Rowling
Η J.K.Rowling είναι η δημιουργός του πιο διάσημου μάγου που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους παγκοσμίως. Ένα κορίτσι που ταξίδευε με τους γονείς του σε αναζήτηση δουλειάς από το ένα μέρος στο άλλο αποφάσισε ότι ήθελε να αφιερωθεί στο να εξηγεί ιστορίες, κι αυτό την οδήγησε στο να πέσει στην πιο βαθιά άβυσσο, σε μια φτώχεια από την οποία βγήκε ξαφνικά σαν να την εκτόξευσε καταπέλτης.Η J.K.Rowling, η συγγραφέας της σειράς βιβλίων του διάσημου παιδιού μάγου Harry Potter, μπορούσε να παραιτηθεί ως ηττημένη μπρος σε όλες τις δυσκολίες που της είχε ετοιμάσει η ζωή, αλλά αντί γι΄αυτό αποφάσισε να δει τα οφέλη της αποτυχίας.
Με μόνη συντροφιά έναν καφέ, η Joanne περνούσε τον καιρό της γράφοντας στα μπαρ, προσπαθώντας να ζεσταθεί τα κρύα απογεύματα του χειμώνα στη Σκωτία. Η δουλειά ήταν πολύ δύσκολη και δεν έβλεπε τέλος σ΄εκείνη την κατάσταση. Τελικά, έκανε δύο δακτυλογραφημένα αντίτυπα του χειρόγραφου της και τα πήγε σε όσους εκδοτικούς οίκους μπόρεσε.
Κανένας δεν έδωσε προσοχή σ΄εκείνη την άγνωστη. Μόνο ένας λογοτεχνικός πράκτορας και καλός φίλος πίστεψε σ΄εκείνη και, ύστερα απ΄όλες τις αρνήσεις, ήρθε το μεγάλο νέο: είχαν αγοράσει τα δικαιώματα του πρώτου της έργου.
Στην αρχή η Joanne δεν ήξερε πώς να αντιμετωπίσει τον κατακλυσμό που ξέσπασε γύρω της. Πέρασε από μια στερημένη ζωή σε μια πανσιόν και την αγωνία για το μέλλον της κόρης της στη διαχείριση απίστευτων χρηματικών ποσών. Ο κόσμος άρχισε να την αναγνωρίζει στον δρόμο και σταμάτησε να γράφει στα μπαρ. Το στρες που της προκάλεσε η αλλαγή ήταν τόσο μεγάλο που η φλόγα έμοιαζε να σβήνει.
Όμως το όνειρο είναι σαν την φωτιά στο τζάκι και κάποιες φορές χρειάζεται μόνο να φυσήξεις λιγάκι για να ζωηρέψουν οι φλόγες. Ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν πηγή ενέργειας για να συνεχίσει. Το ξάφνιασμα μεταβλήθηκε σε αυτοπεποίθηση και, όπως είπε η ίδια σε κάποια ευκαιρία, χρησιμοποιώντας τα ίδια λόγια ενός φιλοσοφημένου Έλληνα συγγραφέα, του Πλούταρχου:
«Αυτό που πετυχαίνουμε μέσα μας είναι ικανό να αλλάξει το έξω».
Παρά τη φήμη της, η J.K.Rowling συνεχίζει να κυνηγάει σελίδα τη σελίδα τα όνειρά της, απολαμβάνοντας ένα διακριτικό στιλ ζωής, γράφοντας μ’ ένα φλιτζάνι τσάι δίπλα της.
-Mαρί Κιουρί
Η Μαρί Κιουρί είναι πέραν αμφιβολίας η διαπρεπέστερη γυναίκα επιστήμονας όλων των εποχών.
Η πρωτεργάτρια της έρευνας για τη ραδιενέργεια ήταν μια παθιασμένη ερευνήτρια, αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα και ένα από τα λαμπρότερα μυαλά που είδε ποτέ ο κόσμος.
Τα δύο βραβεία Νόμπελ το αποδεικνύουν άλλωστε αυτό με τον πλέον περίτρανο τρόπο!
Το φαινόμενο Μαρί Κιουρί ήταν ωστόσο δύο άνθρωποι, με την αυταπάρνηση του συζύγου της Πιερ, που άφησε τη δική του ερευνητική δουλειά για τη συνδράμει στη μελέτη της ραδιενέργειας, να συντελεί αποφασιστικά σε μια σειρά ανακαλύψεων που φέρουν το όνομά της.
Κι αυτό δεν αναφέρεται βέβαια για να μειώσει σε τίποτα την αίγλη της, απλώς για να υποδείξει άλλη μια πτυχή του βίου της.
Η επιστήμονας λοιπόν που ανακάλυψε μια σειρά από ραδιενεργά στοιχεία, όπως το Πολώνιο και το Ράδιο, και συνέβαλε αποφασιστικά στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, έμελλε να περάσει στην ιστορία της επιστήμης ως η μόνη γυναίκα που τιμήθηκε με δύο Νόμπελ σε δύο διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα, τη Φυσική και τη Χημεία.
Η Κιουρί έκανε μια σειρά από κολοσσιαίες επιστημονικές ανακαλύψεις κατά τη διάρκεια της ζωής της, γεγονός που θα την αναγόρευε στην κορυφαία γυναίκα επιστήμονα όλων των εποχών, εξασφαλίζοντάς της τόνους επαίνων και βραβείων, που δεν θα σταματούσαν με τον θάνατό της.
Μετά θάνατον , τα απομεινάρια της Κιουρί και του συζύγου της θα μεταφέρονταν στο Πάνθεο του Παρισιού, τον τελικό τόπο ανάπαυσης για τα μεγαλύτερα μυαλά της Γαλλίας. Η Κιουρί είναι μάλιστα η πρώτη (και η μόνη) γυναίκα που αναπαύεται στο Πάνθεο.
Η λατρεία που είχε στην επιστήμη δεν πέθανε βέβαια μαζί της: η κόρη της, Ιρέν Κιουρί, ακολούθησε τα βήματα της επιφανούς μητέρας της, κερδίζοντας το Νόμπελ Χημείας το 1935. Και όμοια με τους γονείς της, μοιράστηκε την τιμή με τον σύζυγό της, για τη δουλειά τους στη σύνθεση νέων ραδιοενεργών στοιχείων!
Η διαπρεπέστερη γυναίκα επιστήμονας άφησε κληρονομιά στην ανθρωπότητα την αφοσίωση και την αγάπη με την οποία περιέβαλλε σε όλο της τον βίο την επιστήμη.
-Μητέρα Τερέζα
Σύμβολο αγιοσύνης και ανιδιοτέλειας. Την οσία, πλέον, Τερέζα τη γνωρίζουν ακόμη και τα μικρά παιδιά. Για τον κόσμο, είναι η Αγία των Φτωχών που αφιέρωσε τη ζωή της στους άστεγους και αρρώστους του πλανήτη μας. Η μικροσκοπική μοναχή, η οποία γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1910 έφυγε από τη ζωή στις 5 Σεπτεμβρίου του 1997, έμεινε στην ιστορία για το φιλανθρωπικό της έργο στην Ινδία.
Η ιστορία της είναι λίγο πολύ γνωστή. Ίδρυσε τους Ιεραπόστολους της Ελεημοσύνης, έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης και στο τέλος της ζωής της οσιοποιήθηκε. Όλος ο δυτικός κόσμος είναι περήφανος για την Μητέρα Τερέζα. Ένας άνθρωπος, μία γυναίκα που απαρνήθηκε τις ανέσεις του πολιτισμού μας για να ζήσει στην ανέχεια και να σταθεί στο πλάι των λιγότερο ευνοημένων.
-Ελεανόρ Ρούσβελτ
Ως πρόεδρος και πλέον ισχυρό μέλος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ελέανορ Ρούζβελτ ήταν η κινητήρια δύναμη δημιουργίας, το 1948, του χάρτη ελευθεριών που αποτελεί την παντοτινή της κληρονομιά: της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Ρούζβελτ, που ο πρόεδρος Τρούμαν αποκαλούσε «Πρώτη Κυρία του Κόσμου» για τα ανθρωπιστικά της επιτεύγματα, εργάστηκε μέχρι το τέλος της ζωής της για να κερδίσει την αποδοχή και την εφαρμογή των δικαιωμάτων που η ίδια περιέλαβε στη Διακήρυξη. Η κληρονομιά των λόγων και των έργων της κάνει αισθητή την παρουσία της στα συντάγματα πολυάριθμων χωρών και στη διεθνώς εξελισσόμενη διεθνή νομολογία που τώρα προστατεύει τα δικαιώματα των ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο.
«Να κάνετε αυτό που θεωρεί η καρδιά σας ότι είναι σωστό – γιατί θα υποστείτε κριτική έτσι κι αλλιώς. Θα σας αναθεματίσουν αν το κάνετε, θα σας αναθεματίσουν κι αν δεν το κάνετε». – Ελέανορ Ρούζβελτ.
– Όπρα Ουίνφρει
«Οταν ήμουν εκεί γύρω στα 20 και κάτι, είχα έναν γκόμενο που μου ‘λεγε και μου ξανάλεγε: “Το πρόβλημα με σένα είναι ότι νομίζεις πως είσαι κάτι το ιδιαίτερο”. Μόνο γι’ αυτό τρελαίνομαι να ποζάρω στο εξώφυλλο του “Vogue” ή του “Time”. Τελικά το πιστεύω ότι η επιτυχία είναι η μεγαλύτερη εκδίκηση». Η Οπρα Γουίνφρεϊ είναι σήμερα ηθοποιός με συμμετοχή σε οσκαρικές ταινίες (“Selma) αλλά και παραγωγός τους (Harpo Films), βασίλισσα της daytime TV και δημιουργός του δικού της τηλεοπτικού δικτύου (OWN) . Επίσης έχει επινοήσει μερικούς από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες της αμερικάνικης TV (Dr Phil, Rachel Ray, Dr Oz) και τα βιβλία αυτό-βοήθειας που έχει γράψει, φημίζονται για το πόσο…προσφέρουν αυτό που υπόσχονται.
Ο κατάλογος είναι μακρύς και συμπεριλαμβάνονται γυναίκες από όλες τις ηλικίες , τις κοινωνικές τάξεις ή χώρες. Όνοματα όπως Καλλιρόη Παρέν , η πρώτη ελληνίδα φεμινίστρια, Κοκό Σανέλ , από τις διασημότερες σχεδιάστριες του 20ου αιώνα , Μαρία Κάλλας, , Σοφία Λορέν, η Αντελίνα Τζολί, η Μόνικα Μπελλούτσι που κατάφεραν να ξεχωρίσουν έχουν αναφερθεί πλήρως στη στήλη μας ,success stories. Ας μην ξεχνάμε και τη μικρή Μαλάλα Γιουσαφζάι , τη 17χρονη που κέρδισε το 2014 το νόμπελ ειρήνης. Γυναίκες που κέρδισαν τη μάχη με το χρόνο ή με το χειρότερο εχθρό τον καρκίνο και βγήκαν πιο δυνατές . Μην ξεχνάτε , μια γυναίκα όλα τα μπορεί.