Καλλιεργήστε ρίγανη σε γλάστρα

Στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν σύμβολο χαράς και ευτυχίας σε τέτοιο βαθμό ώστε το στεφάνι στους γάμους περιείχε και κλαδιά ρίγανης.

Η ρίγανη είναι ένα δυνατό αρωματικό χόρτο, το οποίο ελευθερώνει από τους σπασμούς και τον λόξιγκα,- διευκολύνει την πέψη και ανοίγει την όρεξη, έχει ελαφρώς αποχρεμπτικές, αντιδιαρροϊκές, αντιφλεγμονώδεις, βακτηριοκτόνες και αντιαιμορραγικές ικανότητες, αυξάνει την ούρηση και το ίδρωμα. Η ρίγανη έχει επιπλέον ειδική σχέση με τα γεννητικά όργανα των γυναικών. Ο ανθός της ως αφέψημα είναι αντισπασμωδικός και τονωτικός της μήτρας. Είναι βότανο εμμηναγωγό, βοηθά τη γέννα. Ποδόλουτρα ή μπάνια σε ρίγανη βοηθούν στην περίπτωση αμμηνόρροιας.
Εξολοθρεύει τα παράσιτα του εντέρου και τονώνει το πεπτικό σύστημα.
Απωθεί εχθρούς και ασθένειες των φυτών προστατεύοντας όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και τα διπλανά φυτά.
Λίγη ρίγανη μέσα στην τροφή των πτηνών τα προστατεύει από αρρώστιες. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, το λεγόμενο ριγανόλαδο, καταπολεμά αποτελεσματικά το πονόδοντο, όταν εφαρμοσθεί τοπικά.

Η ρίγανη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώρο. Αν επιλέξετε πάνινη γλάστρα τότε θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία, καθώς με αυτού του είδους οι γλάστρες βοηθάνε το χώμα να αερίζεται καλύτερα, αλλά να έχει επίσης και καλή αποστράγγιση, με αποτέλεσμα λιγότερους μύκητες. Σαν φυτό η ρίγανη δεν αγαπάει το πολύ νερό και χρειάζεται ένα χώμα με καλή αποστράγγιση, που δεν λασπώνει.

Αφού γεμίσετε τη γλάστρα με λίγο χώμα στο κάτω μέρος, τοποθετείτε το φυτό στη μέση. Μετά γεμίζετε τη γλάστρα με χώμα περιμετρικά, μέχρι να φτάσει να ξεπερνάει λίγο τη ρίζα του φυτού. Τέλος με τα χέρια σας πιέζετε το χώμα, ώστε να σφίξει γύρο από τη ρίζα και ξανά προσθέτετε όσο χώμα χρειάζεται.

 Θέση στο μπαλκόνι:

Επιλέξτε να την φιλοξενήσετε σε μέρος με πολύ ήλιο, ακόμα και αν αυτό πλήττεται από δυνατό αέρα. Σαν φυτό έχει μεγάλες αντοχές και δεν επηρεάζεται εύκολα από τον αέρα.

Πότισμα:

Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα πολλά ποτίσματα για δυο πολύ βασικούς λόγους. Εκτός ότι η ρίγανη δεν αγαπάει το πολύ νερό, ποτίζοντας την συχνά δημιουργείτε περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί από κάποιον μύκητα και να την χάσετε. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όσο λιγότερο ποτίζετε τόσο δυνατότερο άρωμα έχει.

Μόλις αρχίσει να βγάζει ανθάκια την κόβουμε χαμηλά στη βάση της ρίζας και κάνουμε τα κλαδιά μάτσο. Τα κρεμάμε σε σκιερό μέρος μέχρι να αποξηρανθούν.

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!