Οι γιορτινές μέρες αποτελούν ταυτόσημο της χαράς, της ευτυχίας και της οικογενειακής θαλπωρής. Όλα γύρω μας μοιάζουν σαν να βγήκαν από παραμύθι. Όμως αρκετοί άνθρωποι διακατέχονται από αρνητικά συναισθήματα και πέφτουν σε ένα είδος συναισθηματικής χειμερίας νάρκης. Πως εξηγείται ; Τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για τη δημιουργία αυτής της αρνητικής ψυχολογικής κατάστασης.
Ποιοι παράγοντες «ενεργοποιούν» αυτή τη θλίψη;
- Τα Χριστούγεννα σαν εορτή συνοδεύονται από μία σειρά καθηκόντων και υποχρεώσεων που πρέπει να επιτελεστούν με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι κοινωνικές αυτές επιταγές είναι πηγή στρες και μία μορφή κοινωνικής πίεσης. Ιεραρχήστε τις δραστηριότητές σας και γενικά οργανώστε τον χρόνο σας ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες.
- Άλλο αίτιο για την «μελαγχολία των γιορτών» (Holiday Blues) είναι η σύγκριση με παρελθοντικές αναμνήσεις. Συχνά κάποιοι άνθρωποι νιώθουν μελαγχολία καθώς θυμούνται πως περάσανε προηγούμενες γιορτές με άτομα που τώρα δεν είναι κοντά τους. Αν νιώθετε έτσι δημιουργήστε νέες παραδόσεις, δώστε αξία στο σήμερα! Στους ανθρώπους που σας νοιάζονται και σας αγαπάνε τώρα. Οι γιορτές κακά τα ψέματα αντιπροσωπεύουν χιλιάδες αναμνήσεις που έχουν συσσωρευτεί στη ζωή μας.
- Το άτομο μπορεί να κατακλυστεί από αρνητικά συναισθήματα λόγω των εξιδανικευμένων-μη ρεαλιστικών προσδοκιών. Μην διοχετεύετε όλη σας την ενέργεια σ ‘ένα γιορτινό γεγονός για να βγει όσο πιο «τέλειο», όσο πιο «ιδανικό» . Αυτές οι υψηλές προσδοκίες αποτελούν συχνά ερέθισμα άγχους όπου το παραμικρό εμπόδιο για την πραγματοποίησή τους αφήνει ένα αίσθημα απογοήτευσης. Η ετοιμότητα να δεχτεί κανείς ότι η πραγματικότητα δεν είναι αψεγάδιαστη και η ευελιξία να προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό δεδομένων των συνθηκών είναι το αντίδοτο στα αρνητικά συναισθήματα. Η χαρά των γιορτών κρύβεται στην ευχαρίστηση μικρών απολαύσεων και στιγμών.
- Το τέλος του χρόνου ευνοεί την ενδοσκόπηση και τον απολογισμό της χρονιάς όπου το άτομο μπορεί να εστιάσει στα αρνητικά παραμερίζοντας τα θετικά. Κάντε το αντίθετο, επιβραβεύστε τον εαυτό σας και εν συνεχεία καταγράψτε τους νέους στόχους της χρονιάς (aka new year’s resolutions).
- Σημαντικός στρεσογόνος παράγοντας είναι η οικονομική επιβάρυνση, η δυσκολία ν’ αντεπεξέλθουμε στις οικονομικές απαιτήσεις των γιορτών. Γενικά η εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων ασκεί ψυχολογική πίεση στον καταναλωτή , δημιουργώντας εσφαλμένες ανάγκες για προϊόντα που υπόσχονται αξέχαστες στιγμές. Κάντε τον οικονομικό σας απολογισμό και κινηθείτε στα πλαίσια που μπορείτε, μην κάνετε υπερβάσεις αν κρίνετε ότι θα αποβούν αγχωτικές στο μέλλον. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μία ολόκληρη περιουσία για να περάσετε καλά. Άλλωστε η αγάπη είναι το σπουδαιότερο δώρο και δεν κοστίζει τίποτα.
- Ακόμα και τις καλύτερες στιγμές οι γιορτές είναι στρεσογόνες, αλλά όταν υπάρχει πρόσθετο συναισθηματικό βάρος είναι ακόμη πιο δύσκολες. Ανοίξτε την καρδιά σας και λύστε τυχόν διαφορές , εξάλλου τα Χριστούγεννα μπορούν ν΄αποτελέσουν αφορμή για την επούλωση πληγών.
Καλές γιορτές!