Όμορφο δέρμα: Οι επιτυχίες των 50s

Όμορφο δέρμα: Οι επιτυχίες των 50s

 

Τι συμβαίνει στο δέρμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση; Μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο; Ποια συστατικά εξασφαλίζουν κυτταρική ανάπλαση της επιδερμίδας; Ποια τακτική να ακολουθήσουμε και τι μακιγιάζ ταιριάζει στις ανάγκες μας; Οι ειδικοί απαντούν.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη γήρανση της επιδερμίδας ξεκινάει από… τη στιγμή που γεννιόμαστε. Ωστόσο, από τα 25 μας και μετά αρχίζει η μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, με ορατά αποτελέσματα από τα 40 και μετά. Όμως, τι συμβαίνει στην επιδερμίδα και αρχίζει να αλλάζει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες της ζωής μας;
Με το πέρασμα του χρόνου παρατηρούμε μια συνολική επιβράδυνση του κυτταρικού μεταβολισμού που οφείλεται στη μείωση της ορμονικής δραστηριότητας. Αυτή η επιβράδυνση επηρεάζει και τις τρεις στιβάδες του δέρματος.

 

1. Επιδερμίδα: Λεπταίνει εξαιτίας της μείωσης του πολλαπλασιασμού των κερατινοκυττάρων, ενώ τα λιπίδια μειώνονται με αποτέλεσμα η υγρασία να χάνεται.

2. Κυρίως δέρμα: Οι ινοβλάστες γίνονται λιγότερο δραστήριοι, η σύνθεση ελαστίνης και κολλαγόνου μειώνεται και το δέρμα ατροφεί.

3. Υπόδερμα (ή αλλιώς το λιπιδικό στρώμα που υποστηρίζει το δέρμα): Συρρικνώνεται, γιατί μειώνονται τα επίπεδα του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
Η έλλειψη των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου συμβάλλει στα παραπάνω και δεν επιτρέπει στα κύτταρα να ανανεωθούν.

 

Πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
Από την ηλικία των 40 η απώλεια σε κολλαγόνο φθάνει το 1% ανά έτος, ενώ καθώς πλησιάζουμε στην εμμηνόπαυση οι αλλαγές που παρατηρούνται είναι εντονότερες. Η ίδια η εμμηνόπαυση αποτελεί έναν σταθμό στη ζωή της γυναίκας που συνοδεύεται από μεταβολές στην ψυχολογία, αλλά και στο σώμα (επομένως και στο δέρμα, το οποίο ατονεί, ατροφεί και παρουσιάζει ξηρότητα). Από τα 50 και μετά η κυτταρική δραστηριότητα μειώνεται δραματικά. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, μεταξύ 50 και 70 ετών η κυτταρική ανανέωση μειώνεται ως και 70%!
Ωστόσο, όλα τα δέρματα δεν ωριμάζουν με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, τα γονίδια παίζουν κυρίαρχο ρόλο στο πότε θα εμφανιστεί η εμμηνόπαυση, άρα και στο πότε το δέρμα θα αρχίσει να ωριμάζει, όπως επίσης και η διατροφή (π.χ. το κατά πόσον είναι εμπλουτισμένη σε φυτικά οιστρογόνα, όπως η σόγια). Τέλος, το κάπνισμα είναι απολύτως αποδεδειγμένο ότι θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα πρόωρης εμφάνισης της εμμηνόπαυσης. Σε όλα αυτά φυσικά θα πρέπει να προσθέσουμε τον παράγοντα ήλιο και τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν μεγάλες φθορές και επιταχύνουν τη γήρανση.

Ποντάρετε στην κυτταρική ανάπλαση
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια ενδιαφέρουσα στρατηγική για την καταπολέμηση της γήρανσης της επιδερμίδας είναι η προφύλαξη των μητρικών κυττάρων. Τι ονομάζουμε επιδερμικά μητρικά κύτταρα; Με τον όρο αυτόν εννοούμε μια μικρή ομάδα κυττάρων (αποτελούν σχεδόν το 1% των ζωντανών επιδερμικών κυττάρων) που βρίσκονται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και είναι υπεύθυνα για τη δυναμική ανάπλασης της επιδερμίδας και την επανόρθωση των φθορών της. Αυτά τα κύτταρα έχουν επίσης την ικανότητα να αυτοανανεώνονται για να διατηρούν σταθερό τον αριθμό τους. Ωστόσο, για να το κάνουν, θα πρέπει να είναι προστατευμένα από τις ελεύθερες ρίζες. Γι’ αυτόν τον λόγο, αναζητήστε προηγμένες συνθέσεις με αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως το πανίσχυρο natecium (φλαβονοειδές που εξάγεται από τη φλούδα του νεραντζιού), τα οποία στοχεύουν ακριβώς εκεί: στην προστασία των μητρικών κυττάρων. Άλλα σημαντικά συστατικά είναι οι βιταμίνες Α και Ε, που προστατεύουν από την πρόωρη καταστροφή των κυττάρων, οι βιταμίνες Β3 και Β5, που μειώνουν τις λεπτές γραμμές έκφρασης, το υαλουρονικό οξύ, που θρέφει τα κερατινοκύτταρα και λειαίνει τις ρυτίδες, και οι ενυδατικοί παράγοντες, όπως το ελαιόλαδο, η πανθενόλη και η γλυκερίνη, που θα εμπλουτίσουν με υγρασία τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.

Μετά την εμμηνόπαυση
Η επιδερμίδα αλλάζει και πάλι. Η βασική της έλλειψη είναι τα λιπίδια – για την ακρίβεια, η απώλειά τους υπολογίζεται ως και 57%! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έντονη ξηρότητα και την απώλεια της πυκνότητας, που με τη σειρά τους προκαλούν ακόμα πιο βαθιές ρυτίδες και πτυχώσεις, έλλειψη ελαστικότητας, χαλάρωση και απώλεια του οβάλ του περιγράμματος. Τέλος, το δέρμα γίνεται πιο εύθραυστο, πιο λεπτό, και σκληραίνει λόγω της ξηρότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η ξηρότητα του δέρματος είναι μία από τις πιο ορατές δερματικές αλλοιώσεις που παρατηρούνται στη μετεμμηνόπαυση.

Η αναδόμηση τόσο των ιστών όσο και των λιπιδίων έχει πρωτεύουσα σημασία. Για την αναδόμηση των λιπιδίων επιλέγουμε συστατικά πλούσια σε ω-3, ω-6 και ω-9, όπως το θρεπτικό βούτυρο καριτέ ή το βούτυρο shea (φυτικό λίπος που ενεργοποιεί τα λιπίδια), έλαιο από πίτουρο ρυζιού, που συν τοις άλλοις περιέχει και βιταμίνη Ε, έλαιο κάρδαμου και αμυγδαλέλαιο, που κάνουν πιο απαλό το δέρμα. Για την αναδόμηση των ιστών, αναζητάμε βιοενεργά πεπτίδια που ενυδατώνουν σε βάθος τα κύτταρα, φαινόλες, όπως η ρεσβερατρόλη, που καταπολεμούν τις συσσωρευμένες ελεύθερες ρίζες, καθώς και σάκχαρα, όπως το proxylane, που διεγείρουν τη σύνθεση κολλαγόνου και διευκολύνουν την κυκλοφορία των ζωτικών ουσιών στην επιδερμίδα. Τέλος, τα φυτικά οιστρογόνα (υπάρχουν σε αφθονία στη σόγια, το άγριο yam, το γαρίφαλο, την ίριδα) βοηθούν στη βελτίωση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας.

 

Τακτική ομορφιάς
Η φρέσκια και λαμπερή επιδερμίδα είναι θέμα συνολικής στρατηγικής ομορφιάς.
➜ Καθημερινός καθαρισμός
Προτιμάμε γαλακτώματα που έχουν πιο πλούσια υφή, ενώ ευεργετική δράση, ανακούφιση και καταπράυνση θα προσέφερε η συνδυαστική χρήση ιαματικού νερού λόγω των ιχνοστοιχείων και των μεταλλικών συστατικών που περιέχει.
➜ Scrub 1-2 φορές την εβδομάδα
Η απολέπιση βοηθά τη φυσική ικανότητα του δέρματος να αναγεννάται, το απαλλάσσει από τα νεκρά κύτταρα και επιπλέον επιτρέπει στις ενυδατικές κρέμες να διεισδύσουν καλύτερα και να προσφέρουν στο δέρμα όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Εναλλάξ, μπορείτε να χρησιμοποιείτε και μια συσφιγκτική-ενυδατική μάσκα.
➜ Κρέμες ενυδάτωσης και αντιγήρανσης
Η συστηματική χρήση μιας ειδικής κρέμας για την ημέρα και μιας για τη νύχτα επιβάλλεται.
➜ Χρήση συνδυαστικού ορού
Σύμφωνα με έρευνες, ο συνδυασμός ενός ορού με μια κρέμα βελτιώνει θεαματικά το δέρμα.
➜ Κατάλληλο make-up
Διαλέγουμε ειδικές συνθέσεις που καλύπτουν και ταυτόχρονα περιποιούνται την επιδερμίδα, χωρίς να συσσωρεύονται στις πτυχώσεις του δέρματος. Για ιδανικό αποτέλεσμα, επιλέγουμε ένα που είναι εμπλουτισμένο και με SPF.
➜ Αντιηλιακή προστασία
Για να βάλουμε τέλος στη φωτογήρανση.

 

Συμβουλές μακιγιάζ για την ώριμη επιδερμίδα
1. Άψογη επιδερμίδα: Χρησιμοποιήστε μια σιλικονούχα τζελ-βάση με ενυδατικά στοιχεία, για να κάνετε λεία την επιφάνεια του δέρματος και να εμποδίσετε το make-up να συσσωρευτεί στις ρυτίδες. Στη συνέχεια, απλώστε ένα make-up με βιταμίνη Ε, για μεγαλύτερη ενυδάτωση και προστασία.
2. Λάμψη στα μάτια: Φωτίστε την περιοχή των ματιών με ένα λεπτόρρευστο concealer που περιέχει στοιχεία λάμψης, το οποίο χαρίζει ξεκούραστο βλέμμα.
3. Χρώμα υγείας: Εφαρμόστε ένα ρουζ στα ζυγωματικά σας για έξτρα ζωντάνια.
4. Έμφαση στο βλέμμα: Τονίστε τα μάτια σας με ένα μαλακό μολύβι που δίνει ένα διακριτικό αλλά ακριβές αποτέλεσμα και δώστε έμφαση στην εξωτερική γωνία των ματιών σας.
5. Ζουμερά χείλη: Ολοκληρώστε το μακιγιάζ κάνοντας το περίγραμμα των χειλιών με ένα μολύβι και στη συνέχεια εφαρμόστε κανονικά το κραγιόν (ιδανικά, εμπλουτισμένο με ενυδατικά στοιχεία).

Πηγή

Comments

comments