Πώς δημιουργήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και τί ακριβώς γιορτάζουμε στις 10 Οκτωβρίου;
Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιατί αρκετός κόσμος δεν έχει καλή ψυχολογία και πάσχει από διαταραχές.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.
Όσον αφορά στη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού.
Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.
Πώς οι τέχνες συμβάλουν στην καλή ψυχολογία;
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η διαδικασία της θεραπείας μέσω των εικαστικών βασίζεται στην αναγνώριση του ότι οι πιο θεμελιώδεις σκέψεις και συναισθήματα του ανθρώπου, προέρχονται από το ασυνείδητο και βρίσκουν την έκφραση τους στις εικόνες παρά στις λέξεις.
Είναι η διαδικασία της ελεύθερης έκφρασης (σαν αυτής του ελεύθερου συνειρμού) που παίρνει συμβολική μορφή μέσα από τις πολύπλευρες πτυχές και γλώσσες της τέχνης όπως η ζωγραφική, η δημιουργία ύλης, η χρήση της κίνησης και του σώματος αλλά και η χρήση μουσικής.
Βασικό χαρακτηριστικό η αυθόρμητη μη λεκτική έκφραση/εποικοινωνία/διοχέτευση των υποσυνείδητων συναισθημάτων και σκέψεων που δεν βρίσκουν τρόπο έκφρασης κάνοντας τα αντιληπτά και επομένως προσβάσιμα, η ενίσχυση αυτοπεποίθησης, η καλλιέργεια δημιουργιουργικότητας και φαντασίας που θα οδηγήσει το άτομο στη γενική αυτονομία του και επομένως στην επίλυση και τον χειρισμό προβλημάτων.
ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Τα άτομα που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας μπορούν να περάσουν δημιουργικά την ώρα τους χρησιμοποιώντας το σώμα, την κίνηση και την μουσική με στόχο την θεραπεία/αποκατάσταση.
Η χοροθεραπεία, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της σύνδεσης μεταξύ σώματος και νου που επιτρέπει στο άτομο να έχει μία πιο υγιή σχέση με τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του.
Για να επιτευχθεί η σύνδεση αυτή χρησιμοποιούμε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της χοροθεραπείας, τη μη λεκτική διάσταση της επικοινωνίας, δηλαδή το τι μπορεί να κρύβεται συχνά πίσω από τις λέξεις και πώς αυτό εκφράζεται ή δεν εκφράζεται μέσω του σώματός μας.
ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σκοπός της μουσικοθεραπείας, είναι το κάθε μέλος να «ανακαλύψει» και να αναγνωρίσει τον εαυτό του ως άτομο μέσα από εμπειρίες ζωής που θα του χαρίσουν γνώση, δημιουργικότητα, δύναμη, άποψη, δεξιότητες, επιλογές και πιθανότητες για εξέλιξη προς τον «προτιμώμενο εαυτό».
Επίσης, στόχος της μουσικοθεραπείας είναι το άτομο να βιώσει τον εαυτό του σαν χρήσιμο, πολύ σημαντικό, κομμάτι σε κάτι πέραν από τον εαυτό του και του μικρόκοσμού του μέσα από δραστηριότητες της ομάδας -βασιζόμενοι στην εμπιστοσύνη που έχει ο καθένας στον ικανό εαυτό αλλά και στον άλλο.
Ακολουθεί μία συγκλονιστική εξομολόγηση:
Αληθινή ιστορία: «Με κορόιδεψε, τον πίστεψα και με παράτησε…»