Η ιταλική πανακότα δένει αρμονικά με μια από τις πιο παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, όπως είναι το ρόδι. Το ρόδι, είναι το φρούτο που συμβολίζει την καλοτυχία, τη γονιμότητα και την αιωνιότητα. Γι’αυτό και την πρωτοχρονιά μπορείτε να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας με ένα γλυκό βασισμένο σ’ αυτόν τον καρπό.
Υλικά
150 γρ φιστίκι ανάλατο τριμμένο
160 γρ Αμύγδαλο τριμμένο σκόνη
120 γρ αλεύρι ρυζιού
450 γρ ζάχαρη
2 lt. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
για διακόσμηση
ρόδι
σιρόπι ροδιού*
Εκτέλεση
Αραιώστε το ρυζάλευρο σε ένα φλιτζάνι χλιαρή κρέμα γάλακτος. Σε μια κατσαρόλα συνδυάστε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, το μείγμα ρυζάλευρο, τα φιστίκια και τη ζάχαρη. Βάλτε σε μέτρια φωτιά και ανακατέψτε για περίπου 5 λεπτά μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί και όχι να αλλά όχι βράσει. Προσθέστε τα αμύγδαλα μέσα στο μίγμα. Μόλις πάρει μια βράση ανακατεύουμε συνεχόμενα και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου για 10 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να πήξει. Χωρίζουμε το μείγμα σε ποτήρια ή σε μπολ. Αφήστε να κρυώσει. Το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες. Βγάζουμε και βάζουμε για δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό ένα ένα φορμάκι. Αναποδογυρίζουμε και σερβίρουμε με ρόδι και σιρόπι ροδιού.
* Ας δούμε στη συνέχεια πώς φτιάχνουμε το σιρόπι ροδιού, τη σπιτική γρεναδίνη.
Υλικά:
Ρόδια
Ζάχαρη
Χυμός λεμονιού
Εκτέλεση:
– Καθαρίζουμε τα ρόδια έτσι ώστε να μείνουν καθαρά τα σποράκια τους και να μην έχουν τις κίτρινες μεμβράνες που αφήνουν μια στυφάδα στη γεύση. Βάζουμε τα σποράκια λίγα λίγα στο multi και τα αλέθουμε στην χαμηλή ταχύτητα για να μη σπάσουν –όσο είναι δυνατόν- τα σποράκια τους.
Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι που έχουμε πάνω από ένα μπολ. Όταν τελειώσουμε πιέζουμε με ένα κουτάλι να βγάλουμε όσο χυμό γίνεται από τον αλεσμένο πολτό. Βάζουμε και μια κουταλιά ζάχαρη και πιέζουμε κι άλλο. Έτσι παίρνουμε το μέγιστο δυνατόν.
– Ξαναπερνάμε από λεπτό σουρωτήρι τον καθαρό χυμό και τον μετράμε καθώς τον μεταφέρουμε σε κατσαρόλα. Για κάθε κούπα χυμό, βάζουμε ¾ κούπας ζάχαρη. Τα δικά μου έδωσαν 3 κούπες χυμό και έβαλα 2 κούπες και ¼ κούπας ζάχαρη. Τα βάζουμε να βράσουν και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
– Βγάζουμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια πριν κοχλάσει, για να έχει διαφάνεια και ωραίο χρώμα το σιρόπι μας. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει. Δοκιμάζουμε αν έδεσε , ρίχνοντας με ένα κουταλάκι λίγες σταγόνες σε κρύο πιάτο. Βάζουμε ελάχιστο στο κουταλάκι και το στάζουμε στο πιάτο.
– Αν μένουν στρογγυλά κομπάκια όπως εκείνα που φαίνονται δεξιά , έχει δέσει. Μου πήρε περίπου 35 λεπτά. Όταν έδεσε, έβαλα το θερμόμετρο σιροπιού στην κατσαρόλα και η θερμοκρασία ήταν 107 βαθμοί Κελσίου.
Το λέω για τις φίλες που έχουν θερμόμετρο σιροπιού.Οι πιο έμπειρες ξέρουν πότε είναι δεμένο ένα σιρόπι.
– Λίγο πριν το κατεβάσουμε, προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού (πάνω – κάτω ένα κουταλάκι του γλυκού για κάθε κούπα χυμού) και το ανακατεύουμε.
– Το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα. Με τρεις κούπες χυμού έφτιαξα περίπου 500 ml σιρόπι.
Tips:
1) Το σιρόπι ροδιού μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε λικέρ. Βάζουμε 1 μέρος σιρόπι και 3 ή 4 μέρη ποτού (κατά προτίμηση λευκού π.χ. ρακής ή βότκας) σε μπουκάλι και τα αφήνουμε να αναμειχθούν για 10 μέρες. Αν θέλουμε προσθέτουμε ένα μικρό κομμάτι ξύλου κανέλας.Εξάλλου δίνει χρώμα και άρωμα σε πολλά κοκτέιλς.
2) Επίσης, έχει αρκετές εφαρμογές στη μαγειρική.Μπορεί να αναμειχθεί με ξύδι και να δώσει εξαιρετικό χρώμα και γεύση σε ντρέσινγκ για σαλάτες, και να χρησιμοποιηθεί σε γλασάρισμα ψητών.
3) Εκεί που θεωρώ ότι η χρήση του είναι ιδανική, είναι στο χρωμάτισμα διαφόρων κρεμοειδών. Μπορεί να δώσει μια υπέροχη απόχρωση του ροζ σε σαντιγί , σε γιαούρτι , και σε οποιαδήποτε άλλη κρέμα, και μάλιστα χωρίς χημικά πρόσθετα. Ταυτόχρονα τους δίνει και πολύ ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.
Συνταγή της πανακότας: Γιώργος Λέκκας