Πού πάει το λίπος όταν χάνουμε βάρος; Δεν πάει ο νους μας…

lipos

Οι θερμίδες και οι ορμόνες μπορούν να καθορίσουν εάν το σώμα σας αποθηκεύει το φαγητό στους μύες ή ως σωματικό λίπος, αλλά η συχνότητά των γευμάτων, ή πόσες φορές τρώτε κάθε μέρα, επηρεάζει τη λειτουργία του μεταβολισμού μας.

Κάθε φορά που τρώμε, η μηχανή καύσης θερμίδων του σώματος, επίσης γνωστή ως ο μεταβολισμός, αυξάνετε και έτσι χάνουμε βάρος και λίπος.

Πού πάει όμως το χαμένο λίπος όταν κάνουμε δίαιτα;

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal («When somebody loses weight, where does the fat go?»).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών που την πραγματοποίησαν, τόσο του Dr. Ρούμπεν Μέερμαν, όσο και του Dr. Άντριου Μπράουν, το λίπος του σώματος δεν μετατρέπεται σε ενέργεια ή σε θερμότητα, αντιθέτως το μεγαλύτερο μέρος του αποβάλλεται με την ανάσα σου, με τη μορφή διοξειδίου του άνθρακα.

Όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα υδατανθράκων ή πρωτεϊνών στη διατροφή, το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί αυτήν την ποσότητα για να τη μετατρέψει σε χημικές ενώσεις που ονομάζονται τριγλυκερίδια που αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα.

Οι χημικές αυτές ενώσεις αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο.

Στην περίπτωση που κάποιος ακολουθήσει μια χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα ή ασκείται με ένταση, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τις χημικές αυτές ενώσεις, από τις οποίες απελευθερώνεται ο άνθρακας που υπάρχει.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, για να χάσει κανείς λοιπόν δέκα κιλά λίπους, θα πρέπει να εισπνεύσει 29 κιλά οξυγόνου, μια διαδικασία η οποία θα οδηγήσει με τη σειρά της στην παραγωγή 28 κιλών διοξειδίου του άνθρακα και 11 κιλών νερού!

Εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το λίπος φεύγει από το σώμα, βρήκαν ότι 8,4 από τα κιλά ο άνθρωπος τα εκπνέει ως διοξείδιο του άνθρακα, ενώ τα υπόλοιπα 1.600 γραμμάρια γίνονται νερό και αποβάλλονται μέσω των ούρων, του ιδρώτα και άλλων υγρών του σώματος.

Οι ερευνητές συμπέραναν έτσι ότι τα όργανα του σώματος που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απώλεια βάρους αλλά και λίπους δεν είναι άλλα από τους πνεύμονες.

Ωστόσο, η θεωρία τους σχετικά με το πώς η αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της σιλουέτας, δεν ακυρώνει τη μεγάλη σημασία που έχει τόσο η ισορροπημένη διατροφή, όσο και η σωματική άσκηση, ακόμα και οι ασκήσεις γιόγκα που είναι μεν χαμηλής έντασης προπόνηση αλλά επικεντρώνεται στην αναπνοή.

Δείτε ακόμη κάτι σημαντικό:

Μήπως κινδυνεύει η υγεία σου αν φοράς skinny jeans; Τι πρέπει να προσέξεις!

Comments

comments