Τα χρήματα που όλοι έχουμε ως μηνιαίο εισόδημα όλο και μειώνονται. Λίγο η εφορία που μας θέλει συνεταίρους, οι μισθοί που έχουν γίνει χαρτζιλίκι και οι τιμές των αγαθών που χτυπάνε κόκκινο μάς κάνουν στις 20 ημέρες του μήνα να είμαστε φύλλο και φτερό.Οι προτάσεις που ακολουθούν δε λέμε πως θα σας δώσουν την ευκαιρία να ζείτε με άνεση αλλά όπως και να έχει θα ανακουφίσουν την οικονομική αφαίμαξη.
Ας δούμε κάποια γενικά πράγματα που αποτελούν συμβουλές -απόσταγμα εμπειρίας αλλά και απελπισίας.
Μαζεύουμε πάντα από τα περιοδικά δείγματα από κρέμες: Πάντα είναι χρήσιμα. Ειδικά όταν τελειώνει το βαζάκι της κρέμας και δεν έχουμε χρήματα να την αντικαταστήσουμε.
Πάμε σινεμά τις ημέρες που με ένα εισιτήριο διασκεδάζουμε δύο άνθρωποι: Τα περισσότερα σινεμά μια φορά μεσοβδόμαδα το προσφέρουν στο φιλοθεάμων κοινό.
Αναζητάμε δωρεάν εκδηλώσεις: Πάντα υπάρχουν μέρη αλλά και άνθρωποι που θα γνωρίσεις και θα διασκεδάσεις.
Δεν πετάμε φαγητό: Ό,τι περισσεύει το ανακυκλώνουμε. Είτε σε σάντουιτς, είτε ως σουφλέ, είτε ως ομελέτα κάτι μπορείς να μηχανευτείς.
Προσοχή στα επώνυμα προϊόντα: Ειδικά σε ό,τι αφορά στα χαρτικά και στα απορρυπαντικά, είναι καλύτερο να μην επιλέγετε τις φίρμες, ώστε να εξοικονομήσετε μερικά χρήματα. Άλλωστε 9 φορές στις 10 τα κάνουν οι ίδιες εταιρίες που παράγουν και τα διαφημιζόμενα είδη.
Μάθετε να κάνετε μόνοι σας επισκευές: 40ευρώ έδωσα προχθές για μια αλλαγή βρύσης και βέβαια χωρίς απόδειξη. Δε λέω πως ένας τεχνίτης δεν είναι αναγκαίος αλλά υπάρχουν πράγματα που αν ψάξουμε στο διαδίκτυο θα δούμε πώς μπορούμε να τα επισκευάσουμε.
Σάντουιτς και καφέ από το σπίτι: Θα εκπλαγείτε από την εξοικονόμηση χρημάτων. Έστω και τα 2 -3 ευρώ την ημέρα κάνουν τη διαφορά στο μήνα. Ένα γευστικό σάντουιτς, ένας καφές σε θερμός ή ένα γιαούρτι με ένα φρούτο κάνουν τη διαφορά.
Προσέξτε την ημερομηνία λήξης: Συχνά αγοράζουμε τρόφιμα με σύντομη ημερομηνία λήξης, που δεν προλαβαίνουμε να καταναλώσουμε εγκαίρως κι έτσι αναγκαζόμαστε να τα πετάξουμε. Πριν πάμε στο σούπερ μάρκετ κάνουμε ένα ενδελεχή έλεγχο των αναγκών μας.
Μην χρησιμοποιείτε συνέχεια τις πιστωτικές σας κάρτες: Το στιγμιαίο τζάμπα μάς παρασύρει. Έχεις; Ψωνίζεις με μετρητά ή με χρεωστική κάρτα. Αν τη χρησιμοποιήσεις να είναι μονάχα για μια ευκαιρία άτοκων δόσεων που αντέχεις να αποπληρώνεις.
Προσοχή στα ΑΤΜ: Πολλοί σήμερα δεν κρατούν χρήματα πια στο σπίτι, καθώς άλλωστε και οι περισσότερες μισθοδοσίες γίνονται διατραπεζικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι χρησιμοποιούμε καθημερινά σχεδόν τα ΑΤΜ για να τραβήξουμε χρήματα. Μερικές φορές τυχαίνει να βρεθούμε σε σημεία που η τράπεζα μας δεν έχει κάποιο υποκατάστημα, οπότε αναγκαζόμαστε να κάνουμε διατραπεζικές συναλλαγές. Σε αυτή την περίπτωση πληρώνουμε ένα έξτρα ποσό, που μπορούμε να γλιτώσουμε, αν υπολογίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τα χρήματα που θα χρειαστούμε κάθε φορά που κάνουμε μια ανάληψη.
Αλλάξτε σύστημα θέρμανσης: Κάντε οικονομία. Αν ζείτε σε ένα χώρο και έχετε πολλά δωμάτια κλείστε τα σώματα του καλοριφέρ. Χρησιμοποιείστε θερμαντικά ή κλιματισμό με φειδώ κάνοντας σύγκριση και βλέποντας τι έχει την μικρότερη δαπάνη, συγκριτικά.
Να φουσκώνετε τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας: Μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά αν τα λάστιχα δεν είναι καλά φουσκωμένα, δεν είναι μόνο επικίνδυνα, αλλά επιβαρύνουν και την κατανάλωση βενζίνης.
Βρείτε κουπόνια & κυνηγήστε ευκαιρίες/ προσφορές: Γενικά σήμερα υπάρχουν εκπτωτική κουπόνια, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Ψάξτε sites με κουπόνια και ανακαλύψτε τις προσφορές των εταιριών και των super markets.
Διασκέδαση: Ψάξτε για ευκαιρίες για φαγητό, ή ποτό, εκδρομές αλλά ακόμη και παροχή υπηρεσιών όπως κωμμωτήρια και ινστιτούτα.
Πρόσεχε το ρεύμα και τις βρύσες που στάζουν: Αν έχετε νυχτερινό ρεύμα προσπαθήστε να κάνετε τις οικιακές δουλειές βάσει των ωρών που ορίζει η ΔΕΗ. Κλείνετε τα φώτα όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο και πάτε σε άλλο. Τέλος, προσέχετε τις βρύσες που στάζουν και τα καζανάκια στο μπάνιο.