Στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση ζάχαρης ανά κάτοικο ανέρχεται στα 40 κιλά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέρχεται στα 78 κιλά ετησίως ανά κάτοικο. Η πρόσληψη ζάχαρης προκαλεί αίσθηση ευφορίας και κορεσμού. Αλλά μετά από μια κορύφωση στην παραγωγή ινσουλίνης, το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα πέφτει προκαλώντας δυσφορία, και μάλιστα αίσθηση ζάλης ή υπογλυκαιμία. Το άτομο παρουσιάζει στερητικά συμπτώματα που το οδηγούν να επιδιώξει εκ νέου πρόσληψη ζάχαρης.
Προκειμένου να απεξαρτηθείτε από τη γλυκόζη, το πρώτο βήμα είναι να μην απελπιστείτε. Το να πίνει κανείς τον καφέ ή το τσάι του χωρίς ζάχαρη, ή να αντικαθιστάς το γλυκό επιδόρπιο με ξηρούς καρπούς ή και άπαχο τυρί, είναι στην αρχή αρκετά δύσκολο.
Συχνά αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε ή να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη, ιδιαίτερα όταν θέλουμε να ελέγξουμε το βάρος μας ή όταν συνυπάρχουν προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, οπότε ο έλεγχος των προσλαμβανομένων σακχάρων, όπως η ζάχαρη και το μέλι, είναι σημαντικός.
Καθώς όμως η ζάχαρη δεν παρέχει μονάχα γλυκύτητα, αλλά και πολλές από τις ιδιότητες των προϊόντων της καθημερινής μας διατροφής, συνήθως είναι δύσκολο να την αντικαταστήσουμε ικανοποιώντας παράλληλα τις γευστικές μας προσδοκίες. Για παράδειγμα, στη ζαχαροπλαστική, η πλήρης υποκατάσταση της ζάχαρης οδηγεί σε προϊόντα με διαφορετικό όγκο, υφή, χρώμα και τελική γεύση σε σύγκριση με αυτή που προσδοκούμε ή έχουμε συνηθίσει.
Δίνουν τη λύση τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά;
Σε μια εποχή στην οποία ο υγιεινός τρόπος διατροφής αποτελεί παγκόσμια τάση, και δικαιολογημένα, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν αναδειχθεί ως μία ασφαλής επιλογή για τη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Σήμερα, κυκλοφορεί πληθώρα εγκεκριμένων γλυκαντικών όπως το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη, η ακεσουλφάμη κ.λπ. που μπορούν να δώσουν γλυκιά γεύση, με ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες, στα τρόφιμα και ροφήματα που, είτε προμηθευόμαστε συσκευασμένα, είτε τα παρασκευάζουμε στο σπίτι μας. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν μπορεί από μόνο του να «καλύψει» το κενό της ζάχαρης τόσο σε ότι αφορά στη γεύση όσο και στην υφή, το χρώμα κ.λπ. Για αυτό και συνήθως τα επιτραπέζια γλυκαντικά περιέχουν συνδυασμό γλυκαντικών (ασπαρτάμη, στέβια με ερυθριτόλη κ.λπ.), ενώ την ίδια τακτική του συνδυασμού, ή της μερικής υποκατάστασης, χρησιμοποιεί και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών προκειμένου να παράγει προϊόντα που ικανοποιούν τον ουρανίσκο μας.
Απολαμβάνουμε τη ζάχαρη, αλλά με μέτρο
Προϋπόθεση αποτελεί να καταναλώνονται με μέτρο και να τα συνδυάζουμε με ένα δραστήριο τρόπο ζωής. Άλλωστε, σήμερα, γνωρίζουμε πως η «ροπή» μας προς τη γλυκιά γεύση είναι έμφυτη και.. γενετικά προκαθορισμένη.
Κρυμμένη σε τυποποιημένα τρόφιμα και σε παραπλανητικές ετικέτες, η ζάχαρη βρίσκεται παντού: σε χυμούς φρούτων και σνακ, σε σιρόπια και ζύμες, σε έτοιμα γεύματα και σάλτσες.
Tips για μείωση της ζάχαρης:
➽ Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τυποποιημένων τροφίμων. Όσο πιο ψηλά στη λίστα των συστατικών βρίσκεται η ζάχαρη, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα περιέχεται σ’ αυτά.
➽ Περιορίζουμε την κατανάλωση αναψυκτικών, καθώς η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι πολύ υψηλή.
➽ Τρώμε τα φρέσκα φρούτα ολόκληρα, αντί να στύβουμε το χυμό τους, καθώς με αυτήν τη διαδικασία απομακρύνονται οι φυτικές ίνες του φρούτου και μένουν στο ποτήρι μόνο τα σάκχαρα.
➽ Όταν αγοράζουμε τρόφιμα, ελέγχουμε αν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη – είτε διαβάζοντας την ετικέτα είτε ρωτώντας τον πωλητή.