Ποιός είπε ότι για να απολαύσουμε ένα γκουρμέ πιάτο θα πρέπει να ξοδέψουμε μια περιουσία;
Σήμερα θα ετοιμάσουμε μία υπέροχη συνταγή για τους λάτρεις τις Iταλικής κουζίνας με budget 10 ευρώ!
Το ριζότο αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μεσογειακά πιάτα και μπορεί να μαγειρευτεί με πάρα πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς. Ένας πολύ νόστιμος συνδυασμός είναι με θαλασσινά, όπως οι γαρίδες. Μισό κιλό γαρίδες που θα χρειαστούμε , κοστίζουν 5 ευρώ , ακόμη 250 γραμμάρια ρύζι για ριζότο με κόστος 1 ευρώ , 1-2 ντομάτες (λιγότερο από ένα ευρώ) , 1 μέτριο κρεμμύδι (λιγότερο από 50 λεπτά) και μερικά ακόμη υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι όπως για παράδειγμα, το βούτηρο και το ελαιόλαδο.
Πρόκειται για ένα φαγητό που θέλει την προσοχή μας κατά το λίγο χρόνο που απαιτεί για να μαγειρευτεί αλλά το αποτέλεσμα μας δικαιώνει! Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχνεται ένα κρεμώδες ριζότο!
– 400-500γρ γαρίδες καθαρισμένες
– 250γρ ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι (αν δε βρείτε δοκιμάστε με καρολίνα)
– 2 φρέσκους ζωμούς κότας ή 2 κυβάκια
– 1,1 lt νερό
– 1 μέτριο κρεμμύδι (80-100γρ) λευκό κατά προτίμηση, ψιλοκομμένο
– 60ml (1/4 φλυτζ.) ελαιόλαδο
– 1/2 φλιτζ. λευκό κρασί (125ml)
– 1-2 φρέσκιες ντομάτες (300γρ) κομμένες σε κυβάκια
– 3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
– 5-6 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη (περίπου 50-60γρ)
– αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία: Βάζουμε το νερό και τους ζωμούς από το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε για 10-12 λεπτά μαζί με το ζωμό, ξαφρίζοντας όταν χρειάζεται. Τις αφαιρούμε για τη συνέχεια της συνταγής.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Μόλις το κρεμμύδι γίνει ελαφρά διάφανο (σε λιγότερο από 1 λεπτό), ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα για να καβουρδιστεί.
Σβήνουμε με το κρασί και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με μια ξύλινη ίσια κουτάλα, χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό.
Μόλις απορροφηθεί το κρασί ξεκινάμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό, σε δόσεις της μισής κούπας περίπου, και ανακατεύουμε συχνά για να τον απορροφά το ρύζι μας. Δε ρίχνουμε την επόμενη δόση αν δεν απορροφηθεί η προηγούμενη! Το φαγητό αυτό θέλει υπομονή για να γίνει. Επίσης προσέχουμε και δεν αφήνουμε το ρύζι χωρίς να το ανακατέψουμε για ώρα γιατί θα αρχίσει να μας κολλά στον πάτο του σκεύους.
Θα δείτε μετά από μερικές δόσεις πως θα αρχίσει με το άμυλο του ρυζιού το φαγητό μας να δένει. Μόλις έχει σχεδόν γίνει, δηλαδή έχουμε ρίξει περίπου όλο το ζωμό και δοκιμάζοντας το ρύζι είναι ελαφρά al dente, ρίχνετε τη ντομάτα και ανακατεύετε. Μετά από 1-2 λεπτά προσθέτετε και τις γαρίδες που είχαμε βράσει, και συνεχίζετε το ανακάτεμα.
Το ριζότο μας είναι έτοιμο μόλις έχει γίνει αρκετά μαλακό αλλά ακόμα κολλάει ελαφρώς στο δόντι σαν μαστίχα, που είναι και το αποτέλεσμα που θέλουμε.
Ρίχνουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά για να γίνει κρεμώδες, και σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο. Καλή σας όρεξη!
1. Το ρύζι στην αρχή της συνταγής πρέπει να το καβουρδίσουμε όπως αναφέραμε, ώστε να δημιουργηθούν τα απαραίτητα “ραγίσματα” στην επιφάνειά του που θα επιτρέψουν στο άμυλο να ελευθερωθεί για να δέσει το ριζότο και να απορροφήσει καλύτερα τα υγρά που θα προσθέσουμε.
2. Δεν υπάρχει απόλυτος κανόνας για το πότε ένα ριζότο είναι έτοιμο, αφού κάποιος το θέλει περισσότερο και κάποιος λιγότερο βρασμένο (όπως με τα ζυμαρικά). Συνεπώς δοκιμάζετε το ρύζι μέχρι να το βράσετε στο βαθμό που θέλετε. Απλά προσέξτε μη σας παραβράσει και γίνει χυλός.