Στεφάνι της πρωτομαγιάς: Το έθιμο που μάς θυμίζει την έναρξη της άνοιξης.

Την ημέρα της πρωτομαγιάς απεργούμε αλλά συγχρόνως εθιμοτυπικά γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης και τη γονιμότητα της φύσης. Το στεφάνι το κατασκευάζουμε μόνοι μας με λουλούδια του αγρού ή αγοράζοντας το καθιερωμένο στεφάνι της πρωτομαγιάς από πλανόδιους μικροπωλητές και ανθοπωλεία. Στην Αρχαία Ελλάδα, την πρωτομαγιά, γινόντουσαν τελετές και εορτές με περιφορά κλαδιών και αυτοσχέδιων λουλουδένιων στεφάνων προκειμένου να τιμήσουν την άνοιξη. Ο κόσμος, χόρευε ξέφρενα γύρω από ένα στολισμένο γαϊτανάκι. Στην αρχαιότητα, το στεφάνι της πρωτομαγιάς, κατασκευαζόταν από καρποφόρα δέντρα λόγω συμβολισμού, δηλαδή της γονιμότητας και αναπαραγωγής της φύσης. Τέτοια δέντρα είναι η συκιά, η αμυγδαλιά, η ροδιά, η ελιά, η νεραντζιά και άλλα καρποφόρα.

Στους νεότερους χρόνους οι ανύπαντρες κοπέλες για να φτιάξουν το στεφάνι της πρωτομαγιάς μάζευαν, σύμφωνα με το έθιμο, λουλούδια της φύσης και αφού έφτιαχναν μια κυκλική βάση από ευλύγιστα ξύλα το στόλιζαν με αγριολούλουδα. Μάλιστα συναγωνίζονταν μεταξύ τους για την ταχύτητα και πρωτοτυπία.

Σήμερα, για να φτιάξουμε το δικό μας στεφάνι της πρωτομαγιάς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα λουλούδια εμπορίου όπως γαρίφαλα, πασχαλιές, γεράνια και ό,τι άλλο μάς αρέσει προκειμένου να στολίσουμε είτε το μπαλκόνι μας, είτε την εξώπορτά μας. Θα χρειαστούμε ξύλα ευλύγιστα όπως λυγαριάς που θα τα δέσουμε με κλωστή. Στη συνέχεια μπορούμε να πλέξουμε γύρω του μαργαρίτες και να βάλουμε σκόρπια και άλλα λουλούδια εμπορίου.
Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να βρούμε κλαδί ή πολλά λουλούδια έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και ένα έτοιμο στεφάνι από φελιζόλ ή κλαδιά. Εναλλακτικά, τεντώνουμε δύο κρεμάστρες κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να σχηματίζουν δύο κύκλους. Το άγκιστρο στο πάνω μέρος θα χρησιμεύσει σαν κρέμασμα για το στεφάνι. Ενώνουμε τις κρεμάστρες σε όλη τους την περιφέρεια με χαρτοταινία καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο και το σύρμα. Στη συνέχεια αρχίζουμε να δένουμε με κλωστή τα λουλούδια με τον τρόπο που φαίνεται στο παρακάτω σχέδιο (φροντίζουμε τα λουλούδια να έχουν σχετικά μακρύ κοτσάνι).

Αν θέλουμε να φτιάξουμε το στεφάνι της πρωτομαγιάς γρηγορότερα, ετοιμάζουμε μικρά μπουκετάκια τα οποία τα δένουμε επίσης με κλωστή και τα σφηνώνουμε στην κυκλική βάση. Για να μην μετακινηθούν τα στερεώνουμε επικουρικά με κλωστή. Ο σκοπός είναι να μην αφήνουμε κενά. Μια όμορφη κορδέλα  ή λινάτσα και σπάγκος θα μεταμορφώσουν το στεφάνι σε μια μοναδική δημιουργία που θα δώσει χαρά τόσο σε εσάς όσο και σε όσους το προσφέρετε. Το μαγιάτικο στεφάνι σύμφωνα με την παράδοση προσφέρει  στους ενοίκους του σπιτιού υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία.

Καλή Πρωτομαγιά. Η άνοιξη να φέρει αγάπη και εφορία σε όλους μας!

 

 

 

 

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!