Σε διάφορες γωνιές της Ελλάδος γιορτάζονται με κάθε επισημότητα οι Απόκριες. Ψυχή κάθε καρναβαλιού οι κάτοικοι και οι επισκέπτες που ξεφαντώνουν μέχρι πρωϊας. Ας μυηθούμε λοιπόν στην ιστορία μερικών διάσημων καρναβαλιών της χώρας μας.
- Πατρινό καρναβάλι για πάντα! Μέσα στα πιο διάσημα καρναβάλια του κόσμου συμπεριλαμβάνεται το Πατρινό αφού προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Κρεσέντο δημιουργικής φαντασίας. Το πατρινό καρναβάλι κορυφώνεται το τελευταίο Σαβ/κο με την φαντασμαγορική παρέλαση των αρμάτων/πληρωμάτων και φυσικά το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μόλο του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας.
- Το Καρναβάλι της Ξάνθης είναι άλλο ένα φημισμένο καρναβάλι της Ελλάδας, όπου στις εκδηλώσεις του συμμετέχουν μεταμφιεσμένοι και άρματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι χιλιάδες επισκέπτες παρακολουθούν και διασκεδάζουν με την ευρηματικότητα, το ρυθμό, και το μοναδικό παλμό του καρναβαλιού. Ένα τοπικό έθιμο της Ξάνθης είναι το κάψιμο του “Τζάρου” την τελευταία Κυριακή, στην γέφυρα του ποταμού Κοσύνθου μέσα σε φαντασμαγορική ατμόσφαιρα από πυροτεχνήματα.
- Ρέθυμνο: Ένα από τα γνωστότερα καρναβάλια ντύνει την πόλη κάθε χρόνο με ζωηρά χρώματα και την φέρνει κοντά σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Κοσμογονία χρωμάτων, χορού & καλλιτεχνικής έκφρασης. Στην κεντρική πλατεία δίνεται το σύνθημα και αυτόματα ο ουρανός γεμίζει μπαλόνια και πυροτεχνήματα. Άρματα, άμαξες, χιουμοριστικές μεταμφιέσεις και κάθε λογής πρωτότυπες ιδέες παρελαύνουν μπροστά στους χιλιάδες επισκέπτες.
- Διασκέδαση και ξεφάντωμα είναι οι λέξεις που πρωταγωνιστούν τις ημέρες της αποκριάς στη Σκύρο. Όλοι χορεύουν μέχρι το πρωί, με τη διάθεση να έχει φτάσει στο ψηλότερο σκαλί. Οι Σκυριανές Απόκριες ξεχωρίζουν γιατί αποτελούνται από τρεις διαφορετικές μεταμφιέσεις, του “γέρου”, της “κορέλας” και του “φράγκου”. Πρόκειται για πολύ παλιό έθιμο όπου οι ενδυμασίες είναι χειροποίητες.
- Τα δρομάκια της Νάουσας αυτές τις μέρες βάζουν τα γιορτινά τους και μας υποδέχονται σε ένα ατελείωτο πάρτι. Πρωταγωνιστούν οι Μπούλες και οι Γενίτσαροι, ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στην ιστορία και την παράδοση. Οι χορευτικοί σύλλογοι και η φιλαρμονική της πόλης παίζουν και χορεύουν στους δρόμους . Την τελευταία Κυριακή ακολουθεί μεγάλο φαγοπότι, αφού γεμίζουν οι δρόμοι με γλυκίσματα και παραδοσιακά εδέσματα.
- Η Ζάκυνθος γλεντά με την καρδιά της τις Απόκριες. Ξεχωριστό είναι το έθιμο του «βενετσιάνικου γάμου», που αναβιώνει το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς, όπου οι συμμετέχοντες παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης φορώντας χειροποίητες στολές ευγενών και αναπαριστούν τα δρώμενα ενός βενετσιάνικου γάμου. Αποκορύφωμα των εορτασμών η «κηδεία της μάσκας», μια παρωδία κηδείας με άφθονο γέλιο, όπου ο νεκρός δεν είναι άλλος από τον καρνάβαλο!