Τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους

xcvb

Σε αναζήτηση της ευτυχίας

 

Αν υπάρχει ένα κοινό ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη είναι ότι όλοι θέλουμε να είμαστε για πάντα ευτυχισμένοι . Αν υπάρχει ένα δεύτερο πράγμα που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι αναζητούμε την ευτυχία μας σε λάθος κατεύθυνση σύμφωνα με τις έρευνες των κορυφαίων στον τομέα ερευνητικών ιδρυμάτων.

 

Η εξίσωσης του τι μας κάνει ευτυχισμένους
Στην πραγματικότητα το τι μας κάνει ευτυχισμένους χωρά σε μια εξίσωση . Έτοιμοι;
Η ευτυχία που απολαμβάνουμε στη ζωή μας εξαρτάται από το DNA (50%) του καθενός μας, την ενασχόληση με πράγματα που μας ευχαριστούν (40 %) όλα τα άλλα (10%).
Όλα τα άλλα είναι μόνο τρεις παράγοντες δηλαδή ο χρόνος με ανθρώπους που αγαπάμε, σταθερή υγεία και απόκτηση γνώσεων και εμπειριών.
Πέντε μόνο παράγοντες συνολικά δηλαδή μας βοηθούν να απολαύσουμε όση ευτυχία είναι προδιαγεγραμμένο στον καθένα μας .
Ούτε παιδιά ούτε καν υγεία ούτε επαγγελματική επιτυχία, ούτε αγαθά τίποτα από αυτά δεν συνεισφέρουν στην ευτυχία μας. Μην βιάζεσαι να απορρίψεις αυτό που αλλάζει ότι έχεις μάθει μια ζωή σε 1”, συνέχισε να διαβάζεις .

 

Η εύλογη απορία οποιουδήποτε είναι γιατί δεν το ήξερα ;

Και πως δεν το ήξερα γιατί δεν το έχουμε καταλάβει;
Ας δούμε πρώτα την δεύτερη ερώτηση
Γιατί δεν το ξέρουμε ;
Δυο ειδών λόγοι μας έχουν οδηγήσει σε λάθος προσανατολισμό. Ο τρόπος που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε συνδυασμό με τους κοινωνικοοικονομικούς θεσμούς.

 

Η πραγματικότητα μας είναι ένα σύνολο υπολογισμών
Ότι ο καθένας μας θεωρεί πραγματικότητα δημιουργείται μέσα μας κάθε στιγμή υπολογιστικά από ήδη αποθηκευμένες στη μνήμη πληροφορίες και συνδυασμό εξωτερικών ερεθισμάτων.
Χρησιμοποιούμε λιγότερο πληροφορίες από τα αισθητήρια μας (ποσοστό 1-10%) και περισσότερο έτοιμες πληροφορίες από τις εμπειρίες μας. Ο κόσμος που κάθε φορά αντιλαμβανόμαστε βασίζεται περισσότερο σε αυτά που που ήδη ξέρουμε και λιγότερο σε ότι συμβαίνει ή υπάρχει. Αυτό συμβαίνει για λόγους γνωστικής οικονομίας δηλαδή περισσότερα αποτελέσματα με λιγότερη νοητική προσπάθεια.

 

Το που βρίσκεται η ευτυχία έχει εγκατασταθεί μέσα μας όταν είμαστε πολύ μικροί για να αποφασίσουμε και πολύ αδύναμοι για αρνηθούμε. Οι πληροφορίες που χρησιμοποιούμε συνήθως για να ‘ψάξουμε’ για την ευτυχία μας προέρχονται από μια μεγάλη δεξαμενή πεποιθήσεων που στην ουσία έχουν προκύψει και διαιωνισθεί από το υπάρχων κοινωνικό -οικονομικό κατεστημένο. Τα πιο πολλά πράγματα που πιστεύουμε ότι μας κάνουν ευτυχισμένους όπως γάμος, παιδιά , επιτυχία στην εργασία ή αγαθά που προσδοκούμε είναι πεποιθήσεις που έχουν εγκατασταθεί μέσα μας με έμμεσους ή αυτόματους μηχανισμούς μάθησης και κρατούν τις κοινωνικές δομές στη θέση τους. Οι ανθρωπολόγοι τις ονομάζουν πεποιθήσεις με αναπαραγωγικών γονίδια – supereplicator geens.

 

Κοινωνικό κατεστημένο
Ψάχνουμε την ευτυχία εκεί που έχουμε μάθει όχι εκεί που στην πραγματικότητα δημιουργείται.
Για παράδειγμα οι άνθρωποι παντρεύονται ευελπιστώντας ότι ο γάμος θα τους κάνει πιο ευτυχισμένους, στην πραγματικότητα τα παντρεμένα ζευγάρια απολαμβάνουν ακριβώς την ίδια ευτυχία με τα ζευγάρια που συγκατοικούν. Τα παιδιά φέρνουν την ευτυχία, μια άλλη υπεραναπαραγωγική πεποίθηση που έχει επικρατήσει σχεδόν σε όλες τις κοινωνίες γιατί τις συντηρεί με απογόνους. Σήμερα όμως σε εκτεταμένες έρευνες έχει βρεθεί ότι τα παιδιά δεν αυξάνουν την ευτυχία ενός ζευγαριού, το αντίθετο, την ελαττώνουν. Φαντάσου όμως μια κοινωνία που δεν πιστεύει ότι τα παιδιά φέρνουν την ευτυχία, τι θα γινόταν; Στην πραγματικότητα για να μην κουράζεις την φαντασία σου αυτή η κοινωνία υπήρχε . Οι Σεικερς , μεικτές φυλετικές κοινότητες στην Ανατολική ακτή ων ΗΠΑ στις αρχές του αιώνα μας. Σήμερα έχουν σχεδόν εξαφανισθεί μιας και δεν μεριμνούσαν να αναπαραχθούν.
Παρόμοιους σκοπούς διαιώνισης τω κοινωνιών εξυπηρετεί ο πατριωτικός ηρωισμός, η αποστροφή προς την παραβατικότητα, η μονογαμία και πολλά πολλά άλλα με κορυφαία συλλογική πλάνη την εργασία για την απόκτηση αγαθών.

 

Είναι γραμμένο στο dna του καθενός μας.

Σε κανονικές συνθήκες ο κάθε άνθρωπος εάν ο ίδιος δεν αλλάξει σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις είναι προκαθορισμένο το πόσο ευτυχισμένος θα είναι ότι και να του συμβεί. Ένα πολύ εμπνευσμένο πείραμα ερεύνησε τον βαθμό ευτυχίας σε νικητές λαχείου και τετραπληγικούς που είχαν χάσει την ικανότητα τους να περπατούν, αμέσως μετά το συμβάν. Ένα χρόνο μετά οι νικητές λαχείου ήταν το ίδιο ευτυχισμένοι με τους ανθρώπους που έχασαν την ικανότητα να περπατούν. Και οι δυο ομάδες είχαν φθάσει στα ίδια επίπεδα ευτυχίας που απολάμβαναν πριν το συμβάν.

 

Κατανοώντας τη φύση της ευτυχίας
Η ευτυχία στη πραγματικότητα είναι μια νευροχημική αντίδραση που εκφράζει κωδικοποιημένες στο dna μας πληροφορίες που είναι (ή μάλλον ήταν) σημαντικές για την επιβίωση μας σαν άτομα και σαν είδος. Ένα μόριο σεροτονίνης δένει στο υποδοχέα του και το σώμα μας μπαίνει σε “πρόγραμμα’ ευτυχίας . Η ευτυχία είναι η φωνή της φύσης που έλεγε στους ανθρώπους : συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις, τα πας καλά. Με τον ίδιο τρόπο που η θλίψη είναι η φωνή της φύσης που φωνάζει αποτραβήξου , ο φόβος που λέει πρόσεξε ή ο θυμός που βάζει το σώμα μας σε “πρόγραμμα” μάχης .
Η ευτυχία όπως όλα τα συναισθήματα υπηρετούσε σκοπούς επιβίωσης και διαιώνισης του είδους για μερικά εκατομμύρια χρόνια. Στις τελευταίες χιλιάδες χρόνια τα πράγματα άλλαξαν ριζικά.

 

Πλαστικότητα: Το τελειότερο νευροχημικό εργαστήριο του πλανήτη μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο

Στο ερώτημα τι κάνω εγώ για να γίνω πιο ευτυχισμένος οι έρευνες απαντούν με μια μικρή αλλά περιεκτική και πολύ σαφή λίστα δραστηριοτήτων και στάσεων που βάση της πλαστικότητας των εγκεφαλικών κυττάρων ενδυναμώνουν τις νευρωτικές οδούς της σεροτονινής. Πλαστικότητα είναι η ιδιότητα του εγκεφάλου να αλλάζει άμεσα την φυσική δομή του βάση των σκέψεων που κάνουμε! Σαν απάντηση λοιπόν στο τι κάνει κάποιος για είναι ευτυχισμένος είναι : αλλάζει τον εγκέφαλο του με τις σκέψεις του.

 

Δεν χρειάζονται αλλαγές στη ζωής , ούτε καν να πιστέψει κάποιος ότι αυτό γίνεται. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφασίσει να να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο ώστε να δημιουργήσει νέες συνδέσεις που ενδυναμώνουν την σεροτονική δραστηριότητα .

 

Κάτι βασικό : οι θετικές σκέψεις ενισχύουν την δραστηριότητα της σεροτονίνης ενώ οι αρνητικές την δραστηριότητα των κορτισολών. Οι κορτισόλες ειναι το αντίθετο της σεροτονίνης , είναι μια οικογένεια νευροδιαβιβαστών που σηματοδοτεί φόβους και άγχος. Οι βασικότερες από τις νοητικές δραστηρίοτητες και συμπεριφορές που διευκολύνουν την σεροτονική δράση είναι :

 

Εκτίμηση σε ότι έχουμε .
Γιατί: Απασχολούμε τον εγκέφαλο μας επιθυμώντας και ζηλεύοντας ότι δεν έχουμε αντί να εκτιμούμε ότι έχουμε και απολαμβάνουμε. Η εκτίμηση των πραγμάτων που ήδη απολαμβάνουμε εμποδίζει τις κορτισόλες και ενισχύει τη δράση της σεροτονινή γιατί δημιουργεί αίσθηση ε στον εγκέφαλο μας.

 

Εστίαση στο εδώ και τώρα
Γιατί; Ο εγκέφαλος μας ανατρέχει καθημερινά σε περίπου 20 000 διαφορετικές “μονάδες σκέψης. Οι αρνητικές σκέψεις που εμπεριέχουν απειλή φόβο, υποκειμενική αδυναμία είναι πιο ισχυρές νευροχημικά. Ακόμη και αν σε κάποιον οι θετικές σκέψεις σε αριθμό είναι ίδιες με τις αρνητικές μετά από μια αρνητική σκέψη η πιθανότητα να ακολουθήσει μια θετική είναι 25% – 75% για τις αρνητικές. Αυτό μεταφράζεται σε αλληλουχία αρνητικών σκέψεων και δημιουργία εικόνας αρνητικού μέλλοντος που σε μεγάλο βαθμό αυτοδιατηρείται.

 

Συμπεριφορές που δυναμώνουν τα κυκλώματα σεροτονίνης στον εγκέφαλο μας
Αφιλοκερδή συνεισφορά . Γιατί : Όταν δίνουμε αφιλοκερδώς στον εγκέφαλο μας δημιουργείται αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης που εκφράζεται με δραστηριότητα οξυτοσύνης ή οποία είναι και αυτή ανταγωνιστική προς τις κορτισόλες. Ενισχύεται η αίσθησης της ‘ομάδας’ και δημιουργείται ή ψευδαίσθηση της ενίσχυσης της “επιβίωσης” σε αυτόν που δίνουμε. Έχει βρεθεί ότι 5 $ δώρο ή προσφορά σε άλλον ισοδυναμούν με την ευτυχία που παίρνουμε από το ξόδεμα 20 $ για ατομικές αγορές .
Τώρα ξέρεις γιατί ο Γουωρεν Βαφφετ και ο Μπιλλ Γκειςτ έδωσαν την μίση τους περιουσία (που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια αν όχι δις) σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 

Χρόνος με φίλους / ανθρώπους που αγαπάμε.
Έχει βρεθεί ότι 2 ώρες ποιοτικού χρόνου με φίλους και οικογένεια αυξάνουν την ευτυχία ενός ατόμου κατά 2% .

 

Μάθηση.
Οι νέες ικανότητες ή δομημένες γνώσεις για κάποιο συγκεκριμένο θέμα δημιουργούν νέες συνάψεις στον εγκέφαλο μας αναγκάζοντας μας να χρησιμοποιήσουμε ανενεργά μέχρι τώρα εγκεφαλικά κύτταρα. Επειδή σαν είδος έχουμε επιβιώσει όχι λόγω της δύναμης της ταχύτητας μας ή άλλων φυσικών χαρακτηριστικών άλλα λόγω της ικανότητας μας να βγάζουμε νόημα να κατανοούμε και ο εγκέφαλος μας είναι ο βασικότερο εργαλείο. Η φύση μας επιβραβεύει όταν μαθαίνουμε κάνοντας μας οι ευτυχισμένους. Είναι ο τρόπος της να μας λέει ότι η βελτίωση του εγκεφάλου μας μέσω μάθησης είναι ο σωστός δρόμος γα την επιβίωση.

 

Απόκτηση εμπειριών. Γιατί: “Οι εμπειρίες είναι γνώση ανώτερου επιπέδου που βοήθησε τα άτομα του είδους να αποκτήσουν ανώτερη κατανόηση του κόσμου γνώση ανώτερου επιπέδου να νικήσουμε φόβους και να προχωρήσουμε στην εξερεύνηση νέων περιοχών δράσεων και τρόπων ζωής. Και η φύση λέει συνέχισε με τον τρόπο της. Επιπλέον οι εμπειρίες βοήθησαν τους πρωτόγονους στην απόκτηση πληροφοριών και καλύτερη κατανόηση των ευκαιριών και κινδύνων του περιβάλλοντος. Τα κυκλώματα σεροτονίμης ενισχύονται μέσα από αυτή τη διαδικασία δίνοντας σαν ανταμοιβή ανώτερες οδούς σεροτονινής.

 

Το πιο δύσκολο: απάντησε στην μεγάλη ερώτηση . Γιατί υπάρχω;
Το μυαλό μας είναι φτιαγμένο για να βγάζει νόημα, για όλα αν δεν το κάνει κάτι δεν πάει καλά μέσα μας Το πιο σημαντικό από όλα είναι η απάντηση της ύπαρξής.

 

Η ερώτηση απλή, η απάντηση δύσκολη και μόνο δική σου
Καλή τύχη.

 

Prokopios Adrianos
www.onelife-now.info

 

Add me
LinkedIn: Prokopios Adrianos
Facebook: Serotonin worsksop
Skype : hey_prokopi
Pintrest serotonin workshop
g+: Prokopios A

 

Ο κύριος Προκόπιος Αδριανός είναι senior consultant & trainer.

 

Comments

comments