Χριστουγεννιάτικα έθιμα ανά τον κόσμο

ghf

Τα Χριστούγεννα είναι μία αγαπημένη και παγκόσμια γιορτή. Το χαρμόσυνο άγγελμα της γέννησης του Χριστού γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στα πιο ιδιαίτερα χριστουγεννιάτικα έθιμα που δίνουν χρώμα στις μέρες γιορτής και χαράς!

 

    • Σύμφωνα με την Ιταλική παράδοση την παραμονή των Θεοφανείων η καλή μάγισσα ονόματι Μπεφάνα αφήνει δώρα μέσα στις κάλτσες, παιχνίδια και γλυκά για τα φρόνιμα αλλά κάρβουνο για τ’ άτακτα. Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από όλες τις άλλες των χριστιανικών χωρών (8 Δεκεμβρίου – 6 Ιανουαρίου).
    • Στην Ιρλανδία τα παιδιά έχουν μεγάλες βλέψεις αφού κρεμούν στο τζάκι μεγάλες τσάντες αντί για κάλτσες ή μπότες . Οι Ιρλανδοί δείχνουν και την μεγάλη τους αγάπη στο εθνικό ποτό αφήνοντας ένα ποτήρι μπύρα Guinness στην εξώπορτα του σπιτιού για να το βρει ο Άγιος Βασίλης . Σε περίπτωση που πεινάσει o κουρασμένος Santa αφήνουν κι ένα κομμάτι κρεατόπιτα.
    • Το Χ-mas tree πέρα από τα κλασικά στολίδια έχει μία ασυνήθιστη προσθήκη…μία ψεύτικη αράχνη κι έναν τεχνητό ιστό. Σύμφωνα με το παραδοσιακό ουκρανικό παραμύθι μία φτωχή χήρα δεν είχε τα χρήματα ν΄αγοράσει στολίδια κι όταν ξύπνησε βρήκε στολισμένο το δέντρο της. Ο υπεύθυνος; Mία αράχνη όπου ύφανε τον ιστό της ! fd9eb1dc64f45f0afe3b16f25ba18d8e
    • Οι Γάλλοι φτιάχνουν ένα παραδοσιακό κέικ σε σχήμα κούτσουρου, τον «Χριστουγεννιάτικο Κορμό» όπου τον σερβίρουν στο ρεβεγιόν. Ο Père Noël, o Άγιος Βασίλης γαλλικής καταγωγής , επισκέπτεται τα παιδιά το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου για να μοιράσει δώρα και κατά συνέπεια χαρά.
    • Στην Ιαπωνία τα δώρα τα φέρνει ο «Hoteiosho», μία αρχαία θεότητα του ιαπωνικού πάνθεον με την ιδιαιτερότητα να έχει μάτια και πίσω στην κεφαλήν του ώστε να παρακολουθεί και να ξέρει ποια παιδάκια ήταν άτακτα κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
    • Tην παραμονή των Χριστουγέννων στο παραδοσιακό Δανέζικο γλυκό (πουτίγκα ρυζιού ) κρύβεται μέσα ένα μεγάλο αμύγδαλο. Όποιος βρει το αμύγδαλο θα είναι τυχερός για όλη την υπόλοιπη χρονιά. Goodluck!
    • Στη Χαβάη ο Άγιος Βασίλης δεν έρχεται με έλκηθρο πάνω στα χιόνια….αλλά με κανό!Μικροί και μεγάλοι τραγουδούν τα κάλαντα όχι με τρίγωνα αλλά παίζοντας γιουκαλίλι. Ακόμη και το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δείπνο διαφέρει αφού περιλαμβάνει σολωμό, χοιρινό και noodles.
    • Στην Αγγλία δεν νοείται εορταστική διακόσμηση χωρίς κλαδιά γκι που αποτελούν αφορμή για εναγκαλισμούς και φιλιά. Το τραπέζι είναι πλούσιο από εδέσματα όπως πουτίγκα, κρεατόπιτα και φυσικά την γαλοπούλα. Ακόμη τα παιδιά δεν ταχυδρομούν το γράμμα τους στον Άγιο Βασίλη(FatherChristmas) αντ’ αυτού το ρίχνουν στη φωτιά στο τζάκι ώστε να ανέβει από την καμινάδα για να ταξιδέψει ως το Βόρειο Πόλο. Αν το γράμμα καεί αμέσως πρέπει να το ξαναγράψουν.agglia-xristougenna
    • Η Γερμανική κλασική διακόσμηση περιλαμβάνει πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες φιγούρες, λαμπιόνια και αληθινό φυτεμένο έλατο με λαμπάκια στον κήπο . Συχνά συναντάται το έθιμο του λεγόμενου Adventskranz. Πρόκειται για ένα κηροπήγιο από κλαδιά ελάτου που έχει τέσσερις θέσεις που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή ανάβουν ένα κερί παραπάνω, μετρώντας αντίστροφα το χρόνο που απομένει . Άλλο ένα ιδιαίτερο έθιμο είναι των τριών μάγων όπου τα παιδιά παριστάνουν τους τρεις μάγους που επιστρέφουν από την Βηθλεέμ και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να τραγουδήσουν. ”Αμείβονται” με λεφτά, γλυκά και ξηρούς καρπούς και σε αντάλλαγμα οι τρεις μάγοι γράφουν με κιμωλία τα αρχικά τους  και το τρέχον έτος. Το γκράφιτι αυτό θεωρείται ότι φέρνει γούρι εξ’ ού και δεν το σβήνουν.
    • Στη Γιουγκοσλαβία οι νοικοκυρές έχουν ένα ιδιαίτερο έθιμο. Ραντίζουν τα τραπεζομάντιλα τους με κρασί για να μη ντραπούν οι φιλοξενούμενοί τους αν λερώσουν κάποιο. Αυτό θα ήταν βολικό να το υιοθετούσαμε κι εμείς.
    •  Σουηδία: Την αυγή της 13ης Δεκεμβρίου η “Λουτσία” – συνήθως το μεγαλύτερο κορίτσι του σπιτιού- ντυμένη στα λευκά (σαν σύμβολο του φωτός) πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι, προσφέροντας ζεστό καφέ και κουλουράκια. Σύμφωνα με τον θρύλο η συγκεκριμένη μέρα είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου γι’ αυτό οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη τροφή .Τραγουδάει παλιά κάλαντα βασισμένα στον ρυθμό του ναπολιτάνικου τραγουδιού “Σάντα Λουτσία”.

 

Καλές γιορτές!

Comments

comments