Πυραμίδα μεσογειακής διατροφής

mediteranean_diet1

 

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Διατροφής(16/10) ας ασχοληθούμε με την μεσογειακή διατροφή και πιο συγκεκριμένα την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Πρώτα απ’ όλα όμως πρέπει να διευκρινίσουμε τι σημαίνει μεσογειακή διατροφή! Πρόκειται για τον τύπο διατροφής που περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων & φυτικών ινών και τη χρήση του ελαιόλαδου ως πηγή λίπους.

 

Η πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής είναι μία σχηματική απεικόνιση αυτών των διατροφικών οδηγιών και χωρίζεται σε 3 μέρη(επίπεδα) ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης των τροφίμων .
Κάθε επίπεδο της Μεσογειακής πυραμίδας «φιλοξενεί» συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων .
Πιο αναλυτικά:

 

1. Στη βάση της-που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος- υπάρχουν τα προϊόντα που οφείλουμε να καταναλώνουμε καθημερινά όπως :
α) Ψωμί, ρύζι, δημητριακά που βοηθούν στην αίσθηση του κορεσμού και μας προμηθεύουν με ενέργεια.
β)Φρούτα και λαχανικά όλων των ειδών που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Κρίνονται απαραίτητες καθημερινά 3 μικρομερίδες φρούτων και 6 μικρομερίδες λαχανικών.

γ)Γαλακτοκομικά προϊόντα (2-3 μικρομερίδες). Από τα γαλακτοκομικά προσλαμβάνουμε κυρίως ασβέστιο, πρωτεΐνες , βιταμίνες A, D και βιταμίνες του συμπλέγματος B, προβιοτικά .
δ)Ελαιόλαδο αγνό και έξτρα . Bασικός ‘’πρωταγωνιστής’’ της Μεσογειακής διατροφής είναι το ελαιόλαδο γιατί είναι η κύρια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων .
Συστήνονται σε ημερήσια βάση 2-3 κουταλιές της σούπας

 

2. Στις ενδιάμεσες θέσεις βρίσκονται τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε σε εβδομαδιαία βάση όπως:
α) Ψάρια και θαλασσινά( 1 με 2 φορές την εβδομάδα) γιατί είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, φώσφορο, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
β) Λευκά κρέατα (3 μικρομερίδες την εβδομάδα ) όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα . Τα πουλερικά παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας και σίδηρο, εύκολα αφομοιώσιμο από τον οργανισμό.
γ) Αυγά που είναι καλή πηγή πρωτεΐνης , βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Συστήνονται 3 μικρομερίδες την εβδομάδα.

 

3. Στην κορυφή της βρίσκονται τροφές που πρέπει να καταναλώνονται αραιά ( 4 φορές το μήνα) όπως το κόκκινο κρέας. Παρόλο που είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και εξαιρετική πηγή σιδήρου έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και με καρδιαγγειακά νοσήματα.

 

Comments

comments